Вреден ли е протеинът за здравето?

Протеинът е химия. Точно като липид, въглехидрати и калциев карбонат. В тази шега има известна истина. Всички макронутриенти са химикали. В обобщение, вие и аз също сме химия, само с префикса „био”. Но си струва да гледате няколко руски телевизионни предавания за спортното хранене и ще разберете, че хуморът не е подходящ. Учените със сериозно лице говорят за опасностите от спортното хранене. В интернет нещата са още по-лоши. Атаки на някои привърженици на естественото обучение на извара и елда срещу злополучни културисти, двойно хвърляне с тежки аргументи от рода на „няма да спестите достатъчно за всички пилета“ или „черният дроб ще падне от протеин“. Плюс това, лошите фитонии, възстановяващи се от сервиране на протеинов коктейл в неподходящо време и богатите им другари, които не могат да стигнат по никакъв начин ... Цялата история с протеини е приказка за безскрупулна реклама. Отворете всяко списание за културисти и след 15 минути ще повярвате, че без кутия протеин не можете да изградите мускули.

Всъщност протеинът е изобретен за онези, които не могат да ядат дневния си прием на протеини. Причините могат да бъдат различни - лошо храносмилане, невъзможност да се яде много поради работа и борбата с еднаквостта на диетата. Фитнес начинаещ с тегло 70 кг трябва да изяде около 140 г протеин, ако тренира усилено. Средностатистическият човек с храна консумира около 90. Защо да не изпиете 2 коктейла ">

Важно: спортните пити и анаболните стероиди са две различни неща. Протеинът се състои от редовен протеин, същият като в храната, бебешката храна и млякото. Към него не се добавят тайни анаболи. Това са ужасни истории от неграмотни обитатели.

съдържание

 • 1 Какво е протеин
 • 2 Ефект на протеина върху тялото
 • 3 Производство на протеини
 • 4 Протеин - полза или вреда
  • 4.1 Предимства на протеина
 • 5 Митове за опасностите от протеини и тяхното излагане
  • 5.1 Протеин - не е за жени
  • 5.2 Вред за черния дроб
  • 5.3 Храносмилателна вреда
  • 5.4 Естествената храна е просто по-добра
  • 5.5 Храната е по-евтина
  • 5.6 Спортно хранене - само за спортисти
  • 5.7 Протеинът е вреден за потентността
 • 6 Когато протеинът наистина е вреден
  • 6.1 Наистина ли няма странични ефекти?
  • 6.2 Проучвания за вредното въздействие на протеина върху организма
 • 7 Канцерогенен ефект и прием на протеини
  • 7.1 Протеин и рак на гърдата
  • 7.2 Рак на яйчниците и протеин
  • 7.3 Рак на простатата
  • 7.4 Рак на ларинкса
  • 7.5 Стомашен рак
  • 7.6 Рак на панкреаса
  • 7, 7 рак на бъбреците
  • 7.8 Колоректален рак
 • 8 Вредни ли са протеините при високи дози
 • 9 Вредно ли е да приемате протеин през нощта?
  • 9.1 Вред за тийнейджърите
 • 10 15 плюса протеин
 • 11 5 основни минуси на протеин
 • 12 съвета за протеини

Какво е протеин?

Когато става дума за термина, това е протеин. Можем да кажем "телешки протеин" и "пилешки протеин" и ще бъдем прави. По отношение на продавачите на спортна храна, това е специална добавка, чиято цел е да запълни дефицита на протеини, тоест да получи целия необходим набор от аминокиселини с храна. Протеинът ви позволява да коригирате диетата за тези, които не обичат месо или риба. Напоследък много спортисти започнаха да включват по-сложни протеини в диетата си, тъй като е по-евтино от същите пилешки гърди.

Нормата на прием на протеини от възрастен е от 1, 5 г на 1 кг телесно тегло, когато става въпрос за фитнес. Културистът се нуждае от 2-2, 5 g. Освен това при сушенето трябва да има повече протеин, за да се предотвратят захарни шипове и атаки на глад. В допълнение, допълнителният протеин помага да се справите с катаболизма.

Ефектът на протеина върху тялото

Най-неприятният въпрос, който продавачът на спортно хранене може да чуе само: „Колко ще взема от една консерва на вашето чудо-прах“> Производство на протеини

Протеинът се произвежда от говеждо месо, грах, ориз, соя, яйца или мляко. Най-ценните са суроватката и говеждото месо.

Интересен факт: технологията на производство на спортна храна наподобява производството на бебешка храна.

Най-лесният за производство е суроватъчен протеин. Първо, млякото се отделя в завода за производство на суроватка и казеин. Серумът се сублимира и се получава добре известният прах. След това се обогатява с витамини, добавят се подсладители, сгъстител и парфюм. При производството на протеини най-често се използва гуарова гума. Това е фибри, което ни позволява да пием гъст протеинов шейк, който е много подобен на млякото.

Най-трудните за производство са растителни протеини. Те преминават през няколко етапа на обработка и ферментация, за да можем да се насладим на техния вкус. Редовните продукти от растителни владетели все още са по-ниски от суроватката. Но телешкият протеин не прилича на бульон. На вкус, тя е доста на нивото на млечната, но няма голяма популярност заради високата си цена. В САЩ това стана модерно благодарение на тенденцията CrossFit и Paleo Diet.

Без съмнение отделянето на мляко и сулимацията на суроватката са процеси, които изискват някои химични реакции. От тази позиция пред нас е чистата химия. Но във всичко останало тя също участва. Когато сиренето се вари във фабрика за сирене или се пие бира в пивоварна, химията също работи. Така че не обиждайте протеина, той не е сам в неговия "химичен" произход.

Протеин - полза или вреда

Средностатистическият мъж изпива порция протеин, безмислено омесвайки там все още полезни горски плодове, банани, масло и много други, и го чака да нарасне мускулите на Фил Хийт. Случва се нещо подобно и тогава започват стомашно-чревни разстройства и разочарование.

Ползите от протеина могат да се почувстват само ако имате сравнително правилно ежедневие, редовни и упорити тренировки, добро хранене с обикновени храни и добра добавка на протеин.

Важно: за повечето хора вратовете с плодове и протеини от списанията за културизъм не са подходящи. Организмът вече реагира бурно на необходимостта от усвояване на такова количество протеин, плюс фруктоза и фибри. Можете да сведете до минимум рисковете от стомашно-чревни неразположения, като откажете да използвате такива рецепти. Яжте плодове, ако желаете, на безплатна храна.

В някои страни протеин шейк може да се купи на училищната машина със сода, чипс и барове. Да, това ще струва повече от залог, но фактът на наличност ни казва, че само домашните потребители не обичат спортното хранене.

Честно казано, американските хранителни училища препоръчват да получавате по-голямата част от протеина с редовна храна. Ако цялата норма е набрана с протеинови шийки, може да срещнете нарушение на храносмилателния тракт. Организмът просто се "отпива" за смилане на твърди храни и намаляване на секреторната активност. В резултат на това усвояването на парче месо за него ще бъде голям проблем.

Ползи за протеини

Протеинът спестява време и разнообразява диетата. Средно един спортист се нуждае от 4-5 хранения, с източник на пълен протеин във всяко. Малко хора могат смело да дъвчат варено пиле или печена риба през цялото това време. Такава храна не е толкова трудна за приготвяне, тя просто изисква самодисциплина и всеотдайност. Просто казано, отегчена е. И историята с приготвянето на различни източници на протеини за различни ястия няма смисъл за повечето хора, тъй като тогава ще трябва значително да увеличите разходите за храна.

Протеинът е достъпна алтернатива. Достатъчно е да замените няколко хранения с коктейли и проблемът със сладкишите ще бъде решен, а количеството протеин в диетата ще се увеличи до приемливо ниво. Не е необходимо да се приготвя протеин, следователно, дори половин час време се освобождава.

С повишаването на цените на пилешкото и месото, нискотарифните сложни протеини помагат да се спестят пари. Счита се, че за регионите, които не са столица, цената на 30 g протеин е най-ниската, точно когато получите протеин от протеинов шейк.

Протеиновите шейкове са незаменими за хора, които не могат да правят дълги почивки в работата за храна. Те ще помогнат за поддържане на нужното количество аминокиселини в кръвта без допълнителни почивки в храненето.

Удобно е да вземете протеин със себе си за тренировки, няма нужда да седите в съблекалнята с него и има яйчени белтъци с зелеви листа, както правеха културистите от миналото. Прахът може да се вземе на всяко пътуване. Където има вода и шейкър, ще има ядене.

Между другото, днес протеинът не е само сладък коктейл с вкус на ванилия или шоколад. Няколко компании произвеждат протеинови пудинги и сладолед за тези, които не обичат смутита. На пазара има дори протеинови супи, ако някой е уморен от готвене и иска да си вземе дозата протеин.

Митове за опасностите от протеини и тяхното излагане

Протеин - не е за жени

Това е мит от същата серия, от която „тренирането с желязо те прави смел“. Много жители свързват в съзнанието си мускулестите представители на бодибилдинга и пауърлифтинга и протеиновите шейкове. Въпреки че такава физическа форма върху някои протеини не може да се направи. Анаболните стероиди се използват в спорта за натрупване на мускулна маса и увеличаване на силата. Можете да се свържете с това както искате, антидопинговите организации постоянно се борят с това, но това е дадено. Допингът съществува, използва се от мъже и жени, а промените в лицето от мъжки тип, растежът на ябълката на Адам, намаляването на гърдите и мускулното развитие на мъжете са странични ефекти на анаболни стероиди, а не протеинови шейкове.

В действителност протеинът може да помогне за решаването на няколко типични женски проблеми. Нормалните нива на протеин помагат да се предотврати остеопорозата. Той поддържа мускулната маса, която естествено „тренира“ костите, притискайки ги. Затова пиенето на протеинови и силови тренировки предпазва от счупвания в зряла възраст и по-възрастни.

Освен това протеинът помага на жените да поддържат висока метаболитна скорост и да се предпазват от затлъстяване. Тези, които не пият протеини и не спортуват, губят около 500 г мускулна маса всяка година, започвайки от 26 години. Поради това много жени на възраст са принудени да ядат буквално 1000 ккал, за да не натрупват мазнини. И все още имат мазнини, видимо е, а тялото е отпуснато.

Протеинът е добър и за профилактика на заболявания, свързани с нарушен имунитет. Той помага да се поддържа имунната система не по-лошо от една добавка глутамин.

Протеинът позволява на жените, които спазват диета, да избягват изкушенията. В крайна сметка с него можете да готвите всичко - от торти до палачинки, би имало желание.

Вредно за черния дроб

Черният дроб е основният "филтър" на организма. Тези, които разпространяват този мит, са сигурни, че той по някакъв начин е замърсен, ако използвате протеин. Това не е вярно. Протеините се усвояват като обикновените протеинови храни. Ако го използвате в адекватни, не завишени количества, и не пренебрегвайте останалите правила на здравословното хранене, протеинът ще бъде полезен само за здравето.

вреди на храносмилането

Всъщност протеинът се абсорбира с помощта на същите ензими, които са отговорни за храносмилането на обикновената храна. Протеинът не влияе на храносмилането. Разбира се, можете да получите инхибиране на секрецията, ако успеете да ядете само коктейли за много дълго време. Но такива случаи са извън нормата.

Естествената храна е просто по-добра

Това дори не е аргумент. Всъщност, ако човек работи в офис и прекарва свободното си време у дома на дивана, той не се нуждае от протеин. Такъв спътник се нуждае от много нискокалорична натурална храна, за да поддържа здравето. Нуждите му от протеин не са големи и не е необходимо да пие смутита. Но ако същият човек отиде на фитнес и започне да тренира активно, вече няма да има парче пиле на ден, за да възстанови мускулите и да поддържа здравето.

Поддръжниците на „всичко естествено“ не вземат предвид още един факт. Малко хора имат такава сила на воля да ядат само бяла риба и пиле при сушене. Но много хора са принудени значително да намалят калориите, защото нямат способността да правят кардио на час, както правят професионалните спортисти. С протеинов шейк е най-лесно да си набавите максимален протеин с минимум калории.

Храната е по-евтина

Напоследък това е най-погрешното твърдение. За здравето се препоръчва да комбинирате поне 3 различни източника на протеин в ежедневната си диета. Ако е така, купуването на протеин ще изглежда като лесна разходка. Освен това по-често се правят промоции за протеини, отколкото за обикновена храна, а закупуването на няколко кутии с отстъпка може да бъде съвсем просто.

Спортно хранене - само за спортисти

Наистина е трудно да се припише на спортистите човек, който 3-4 пъти седмично идва в салона и изпълнява някакъв прост набор от упражнения там. За такива хора приемането на протеин все още ще е от полза. Можете да пиете коктейл и да отидете на работа или по работа, а не да търсите къде да седнете и да ядете пилешките си гърди. Освен това протеинът ще помогне да се възстанови по-добре, което означава, че ще облекчи натрапчивата сила и дискомфорта в ежедневието. Без значение как се отнасяме към това, висококачественият спортни спорт е опция, която прави живота много по-удобен. В допълнение, протеинът може да бъде закупен не само под формата на коктейл, но и под формата на барове, протеинови бисквитки, желе, суфле, сладолед.

Протеинът е лош за потентността

Отново смесица от понятия от серията „протеинът е химия“. Анаболните стероиди са вредни за потентността, или по-скоро не самите лекарства, а неумелият и не оправдан прием без лекарско наблюдение и подходяща терапия след цикъл. Протеиновата добавка по никакъв начин не може да повлияе нито на нивото на тестостерона, нито на трофизма на тъканите на половите органи, нито на нивото на други полови хормони. Това е просто протеин, същият като в месото или яйцата. Въпреки че сред веганските радикали има готини истории за сексуалната импотентност на месоядците. Но ние не вярваме на такива неща, въпреки това ">

Когато протеинът наистина е лош

Ще се изненадате, но човешкото тяло не може да се адаптира към никаква храна и условия. Има състояния и заболявания, при които не можете да използвате протеин. Обикновено диетичният протеин също се препоръчва да бъде ограничен при такива условия. Това са специални случаи, те по никакъв начин не са свързани с никакви фактори, общи за всички хора. Затова можем да говорим за опасностите от протеини за конкретен човек в определена ситуация, а не за всички хора.

Важен факт: протеинът не трябва да се пие с дисбиоза. Това е заболяване, при което се размножава патогенната флора на червата. Протеинът, подобно на други лесно смилаеми храни, ще помогне на бактериите да растат по-бързо и да доведе до коремна болка и метеоризъм.

Протеинът е противопоказан при:

 • Бъбречна недостатъчност . При това заболяване всеки протеин, който идва с храната, е ограничен, а не само протеиновите шейкове. Но е трудно да си представим пациент с бъбречна недостатъчност във фитнес залата
 • Алергии към определен вид протеин . В този случай вместо млечен протеин се избира говеждо месо и т.н. Въпросът е да се осигури приток на протеин с различни храни, които не съдържат алерген. В този случай хранителните и спортни добавки се избират от лекаря.
 • Така нареченото "прехранване с протеини". Това е комплекс от реакции в организма, при които излишъкът от протеин не се абсорбира. Протеиновото хранене е рядкост сред възрастните. Но може да се появи при човек, който безмислено се опитва да повтори диетата на състезаващи се спортисти, без да приема лекарства, за да подобри усвояването на един и същ протеин.
 • Прекалено много соев протеин . Различни източници продължават да плашат мъжете със затлъстяване от женски тип и различни неприятни странични ефекти, като растеж на гърдата. Но това не е научно доказано. Това, което се знае със сигурност, е, че излишъкът от соев протеин е причина за храносмилателни разстройства и диария. Затова любителите на алтернативни източници на протеин трябва да правят с 1-2 порции на ден и да приемат ензими. Тези, които не ядат месо по етични причини и не употребяват млечни продукти, се препоръчва да редуват различни видове протеини, включително соя.

Наистина няма странични ефекти?

Всеки, който някога е приемал протеин, знае, че историята за липсата на странични ефекти е прекалено оптимистичен поглед върху проблема. Има странични ефекти, те са свързани с качеството на протеина, количеството, което някои хора са склонни да консумират и ефективността на протеиновите добавки.

Протеинът е протеинова молекула от органичен произход. По своята структура - доста голям, разклонен. Протеините от всякакъв вид могат да провокират алергична реакция, те могат да причинят различни прояви от стомашно-чревния тракт.

Проблемите са причинени от две причини:

 • Липса на стомашно-чревни ензими за храносмилането на протеини. Тогава корекцията на диетата със спортно хранене може да се направи след назначаването на ензими;
 • Чревната дисбиоза е нарушение на микрофлората, което може да бъде причинено от всичко, от болест, до недохранване за дълго време. С дисбактериоза патогенната флора придобива развитие и растеж и човешкото тяло престава нормално да абсорбира храната, включително протеина от протеина

Понякога има алергична реакция не към самия протеин, а към парфюми и подсладители, които задължително са в неговия състав. Тази възможност също не може да бъде изключена. К счастью, на рынке есть достаточное количество протеиновых комплексов без отдушек и подсластителей.

Исследования вредного воздействия протеина на организм

Протеин и скелет человека

Никаких данных о том, что протеин негативно влияет на костную систему человека нет. Наоборот, протеин употребляют. Протеин способствует синтезу инсулиноподобного фактора роста, что косвенно содействует укреплению мышц. Белок улучшает всасывание кальция. Его добавка к рациону способствует нормализации состояния костной системы.

Протеин и сердечно-сосудистая система

Влияния на развитие заболеваний сердца и сосудов протеин не оказывает. Фактически, употребление белка позволяет избежать проблем с повышенным холестерином, так как получая большую часть протеина с обезжиренными и безопасными добавками, человек механически ограничивает в рационе жирную и «спорную» пищу, которая может повышать уровень холестерина, что негативно сказывается на здоровье сердца и сосудов.

Протеин и ишемическая болезнь

Никакой связи либо зависимости между употребление протеина и развитием этого заболевания также выявлено не было.

Протеин и повышенное давление

При повышенном давлении из спортивного питания не рекомендуют употреблять креатин и кофеин, а вот пить или не пить протеин – без разницы. Белок не влияет на давление, по крайней мере, прямо. Косвенно он может оказывать благотворное действие за счет замещения «спорных» продуктов в рационе. Напрямую связь выявлена не была.

Протеин и коронарная болезнь сердца

Протеин не вызывает коронарную болезнь, никакой связи между его приемом и заболеванием выявлено не было. Опять же, заболевание может поражать тех, кто долгое время испытывает избыточные физические нагрузки, и употребляет анаболические стероиды. Протеин же тут совершенно ни при чем.

Канцерогенный эффект и прием протеина

Протеин и рак груди

Исследователи не выявили связи между употреблением протеина и возможным развитием этого заболевания.

Рак яичников и протеин

Ученые исследовали женщин, принимавших и не принимавших протеин, но зависимости между приемом протеина и раком яичников выявлено не было.

Рак простаты

Еще одна популярная «страшилка» из медиа, в которой перепутаны понятия. При употреблении анаболических стероидов, простата действительно увеличивается. По некоторым данным, увеличение простаты повышает риск онкологических заболеваний. Но к протеину все это не имеет никакого отношения, связи между его употреблением и раком предстательной железы выявлено не было.

Рак гортани

Ученые выявили, что рак гортани в целом возникает чаще у тех, кто ест больше животного белка, и реже у тех, кто делает в своем питании акцент на растительные белки

Рак на стомаха

Аналогичный результат исследований, как у предыдущего варианта. Рак желудка чаще возникает у тех, кто употребляет избыток животного и недостаток растительного белка.

Рак поджелудочной железы

В Канаде было проведено исследование, согласно результатам которого связи между раком поджелудочной железы и употреблением протеина выявлено не было.

Рак почек

Хоть протеин и запрещен при заболеваниях почек, так как влияет на их работу, но вот вызывать рак почек он не может.

Колоректальный рак

Связи между употреблением белковых добавок и раком прямой кишки ученые не выявили.

Вреден ли протеин в больших дозах

Мнения разделились . Организм здорового человека способен вывести избыточный протеин, если он попал в систему. Мы не умеем накапливать аминокислоты, как, например, гликоген, поэтому ничем, кроме растраты денежных средств избыток протеина не грозит.

Но это только одно мнение. Есть и другое. Избыточные дозировки могут привести к повреждению почек, печени, и нарушению работы ЖКТ. Они, конечно, не токсичны сами по себе, но у человека, который уже имеет проблемы с почками и печенью, могут быть большие проблемы из-за употребления протеина.

Важно: избыточные питательные вещества – это лишняя энергия. Все, что не израсходовано организмом в процессе обмена веществ, обязательно отложится в жир.

Дозировки протеина можно рассчитать самостоятельно. Не обязательно ждать для этого совета от фитнес-гуру. Подсчитайте общее количество белка в рационе, и сделайте вывод, исходя из него. В практике пьют от 1 до 3 порций коктейля ежедневно, конечно же, учитывая весь белок, который поступает и с пищей тоже.

Вредно ли принимать протеин на ночь" >

Думаете, те, кто пропагандировал раньше отказ от еды на ночь, уже вымерли" >Вред для подростков

Влияние протеина на организм подростков точно не изучено. Поэтому принимать протеин подросткам не рекомендуют. Объясняется это тем, что лучше всего есть натуральную пищу, чтобы получить еще больше витаминов и минералов.

Но для тех подростков, которые уже занимаются тяжелой атлетикой или пауэрлифтингом, протеин – вполне приемлемое спортивное питание. Он будет только способствовать улучшению спортивных результатов, и росту мастерства, за счет быстрого восстановления мышц. Протеин не содержит каких-то вредных веществ для подростка, просто желательно, чтобы в питании был паритет между сублимированными источниками питательных веществ и натуральными. А еще лучше – преобладание натуральной еды и лишь добавка протеина.

Употреблять протеин можно как парням, так и девушкам, здесь принципиальной разницы нет. Гейнеры обычно не рекомендуют в подростковом возрасте, кроме случаев, когда подросток занимается тяжелой атлетикой или пауэрлифтингом и имеет явный дефицит веса на грани истощения.

Подросткам можно не только пить коктейли, но и есть протеиновые батончики.

Важно: существуют определенные проблемы психологического характера, которые связывают со спортпитом. Есть мнение, что употребление спортивного питания поощряет в подростке менталитет «все или ничего», и может косвенно подтолкнуть его на путь употребления анаболиков. Но это только мнение, многое зависит от воспитания подростка, работы его тренера, и микроклимата в семье.

15 плюсов протеина

Никто бы не покупал протеин, если бы не эти великолепные 15 причин его эффективности

 1. Он повышает результаты в спорте. Растут мышцы, растут и силовые показатели.
 2. Не содержит лишних углеводов и жиров, чего нельзя сказать о других продуктах для перекуса.
 3. Помогает утолить голод без вреда здоровью.
 4. Избавляет от проблем с удовлетворением потребности в белке.
 5. Не нужно сложной готовки, достаточно просто размешать ложку протеина в шейкере.
 6. Усваивается довольно быстро и не вызывает проблем с пищеварением.
 7. Позволяет получить незаменимые аминокислоты, которые организм не умеет синтезировать сам.
 8. Способствует профилактике диабета 2 типа, нормализуя уровень сахара и инсулина.
 9. Помогает с ростом силовых и показателей выносливости в спорте.
 10. Избавляет от необходимости таскать с собой еду и есть ее в раздевалке после занятия.
 11. Хранится в любых условиях, его можно взять с собой хоть в холод, хоть в жару. Чего нельзя сказать, например, о твороге.
 12. Поможет избавиться от тяги к сладкому, вкусно перекусить на диете.
 13. Избавляет от дефицита белка вегетарианцев.
 14. Белок в протеине содержится точно такой же, как и в других видах пищи. Ничего искусственного.
 15. Полностью безопасен для здоровья, соблюдайте только свою норму КБЖУ и тренируйтесь.

5 главных минусов протеина

Без минусов не бывает источников питания, так" >Советы по приему протеина

Самый важный совет – определять количество порошка не по тому, сколько пьет очередной герой глянцевой обложки журнала про бодибилдинг и фитнес, а по собственным потребностям в белке. Предполагать у себя дефицит протеина и покупать потому порошок не стоит. Нужно научиться считать белки, жиры и углеводы в рационе, и обязательно исходить из их количества.

Самые важные правила приема такие:

 • Не нужно завышать количество белка в рационе свыше 2 г на 1 кг текущей массы тела, если вы не являетесь профессиональным спортсменом;
 • Прежде чем увеличивать количество белка в рационе, надо устранить все риски. Многие советуют пройти медицинское обследование, чтобы исключить проблемы с почками и печенью.
 • Пить протеин имеет смысл, только в периоды занятий спортом. Если по жизненным обстоятельствам или каким-то другим причинам занятия прерваны, протеин из рациона тоже надо убрать.
 • Замена приема пищи протеином – мера временная, она позволяет быстро сбросить вес, например, для попадания в весовую категорию в спорте. Обычно людям не рекомендуют такие манипуляции с диетой.
 • Пить протеин лучше, не добавляя в него какие-то другие продукты.
 • Лучше не превышать дозировку в 20 -30 г разово.

Отдельно хотелось бы сказать про «домашние протеиновые коктейли» или довольно популярную тему – делать смузи изо всех подряд подручных продуктов, и называть это источником белка. Часто для наращивания мышц советуют коктейли с творогом, яичными белками, орехами и еще какими-нибудь ягодами до кучи и медом для вкуса. По своему составу это – не протеин, а гейнер. Если атлета интересует не сухой набор, а просто большая мышечная и возможно большая жировая масса, много энергии, и он хорошо переносит такую кучу молочных продуктов в своем рационе, то все будет отлично. Но для тех, кому действительно важен сухой набор, или поддержанием мышц на сушке, такие составы не подойдут.

Есть ли разница в применении соевого и сывороточного протеина" >