Защо пиячите имат проблеми с костите

Невероятно, но вярно - пиещите показват значително отслабване на костите. Освен това лекарите и медицинските експерти казват, че хората, които злоупотребяват с алкохол, са много по-склонни да получат фрактури на ръцете и краката, а костното сливане е доста бавно.

В същото време лекарите дълго време не можеха да обяснят защо това се случва, а не иначе. Преди това сходните ефекти на алкохола върху човешките кости бяха обяснени с нездравословната диета на хората, които пият, и различните взаимоотношения между алкохола и човешките хормони.

Въпреки това, представители на Медицинския център в университета Лойола в Илинойс в Мейвуд проведоха експерименти, стигнали до заключението, че алкохолът влияе неблагоприятно на костното сливане. Тази връзка се осъществява на клетъчно и молекулно ниво. Според учените отслабването на костите може да бъде не само сред алкохолиците, но и при тези, които просто обичат да пият често алкохол.

Има огромен риск този проблем с костите да се появи на първо място при хора в юношеска възраст. Тялото на младите хора просто започва да съхранява калций в костите си, така че с течение на времето те да стават все по-силни и по-силни.

Резултатите от уникално проучване бяха официално оповестени на 6 октомври 2013 г. Учените споделиха плодовете на своите трудове на годишната среща на Американското общество на специалистите по изследвания на костни тъкани и обмен на минерали.

Един от водещите автори на изследването, резидентът на катедрата по хирургическа ортопедия на Медицинското училище в Стрит Роман Натоли, отбеляза, че злоупотребата с алкохол задължително ще доведе до негативни последици за човешките кости. Можем да кажем, че алкохолът нанася двоен удар върху костите.

Д-р Натоли каза, че повечето случаи на счупвания на една или друга част от човешкото тяло в резултат на непредвидени ситуации, падания от височината на автомобилните инциденти са свързани с употребата на алкохол. Учените стигнаха до извода, че алкохолните напитки значително увеличават риска от фрактура на костите, както и пречат на нормалното им сливане.

Междувременно има друга страна на монетата. Известно е, че консумацията на малко количество алкохол понякога има положителен ефект върху състоянието на костната тъкан. Списание Menopause публикува информация за резултатите от едно проучване, проведено през 2012 г. Установено е, че консумацията на не повече от една чаша вино всеки ден намалява загубата на кост при жени на възраст над 50 години. През 2008 г. имаше и един експеримент, резултатите от който показаха, че консумацията на до една чаша вино на ден значително намалява риска от фрактура на тазобедрената става.

Учените не разбраха веднага причините за такъв ефект на алкохола върху костите. Роман Натоли, заедно със своите помощници, трябваше да провежда експерименти върху мишки. Лабораторните мишки бяха разделени в две групи. Първата група получи доста голяма доза алкохол, втората, контролна група, не получи алкохол.

Опитът показва, че костната тъкан на гризачи, които са получавали алкохол, не се е образувала толкова бързо, колкото тези на мишките, които са били в контролната група. В крайна сметка се оказа, че костта на мишките, включени в първата група, не е толкова здрава, колкото тази на гризачите от втората група.

Освен това, алкохолната група показва признаци на оксидативен стрес, което води до образуване на химикали. Тези химикали унищожават нормалната клетъчна функция, ако не са там, където трябва да бъдат.

В първата група беше открито и по-ниско ниво на един от протеините, наречен остеопонтин. Този протеин участва в активирането на стволовите клетки, които по-късно се трансформират в костни клетки.

Трябва да се каже няколко думи за стволовите клетки. Д-р Натоли отбеляза, че иска да проведе изследване на гризачи, като използва инжекция със стволови клетки в костната тъкан заедно с антиоксиданта NAc, който може да се бори с оксидативния стрес. Такъв експеримент е необходим, за да разберем дали това ще помогне да се ускори процеса на възстановяване на мишки, които са получили голяма доза алкохол.

Авторът на изследването Роман Натоли отбеляза, че подобна терапия може да е необходима на истинските алкохолици в съвременния свят. Въпреки че, като най-ефективното средство за лечение на фрактура и бързо костно сливане, д-р Натоли предложи да се откажете от употребата на алкохол не само за няколко дни или седмици, но и за няколко месеца. Според експерта костта трябва да израства правилно, да се укрепва и да стане напълно здрава.