Как да си направите сами гири

Не всеки, който иска да спортува, има достатъчно време да посети фитнес залата, а тренировките в домашни условия изискват определено оборудване, цената на което е доста висока. Най-популярните са гири. Те участват в почти всички упражнения. И ако не планирате да закупите спортно оборудване в близко бъдеще, не трябва да се отказвате от класове. Можете да направите дъмбели със собствените си ръце от доста евтини материали. За да направите това, просто прочетете инструкциите за това как и от какво са направени.

съдържание

 • 1 гири от пластмасови бутилки със собствените си ръце
 • 2 бара, изработени от пластмасови бутилки
 • 3 Събиране на бетонни черупки
 • 4 Направи си метални гири
 • 5 Общи съвети и трикове за сглобяване на гири у дома

Направи си гири от пластмасова бутилка

Обикновените пластмасови бутилки позволяват незабавно използване на гири с минимални разходи. Основното е да фиксирате добре конструктивните елементи, така че да не се срути по време на тренировка.

За да сглобите една пластмасова обвивка ще ви трябва: 2 бутилки, лепяща лента или изолационна лента, пълнител.

Стъпка по стъпка инструкции за приготвяне на гири от пластмасови бутилки:

 1. Изрежете средната част на бутилките. Закрепете отделените елементи (горен и долен) с помощта на лепилна изолационна лента.
 2. В контейнера се изсипва пълнител. Ако снарядът е с леко тегло, се използва цимент с пясък. Дъмбелите с по-голяма маса изискват добавяне на метални включвания, които могат да бъдат топки от лагери, пирони, разнообразие от метал. Изборът зависи изцяло от наличието на конкретен материал.
 3. Когато гърлото на бутилките е пълно, поставете тръба или пръчка, изработена от метал или дърво. Те покриват ставите с лента или лента. Благодарение на тази манипулация получавате нехлъзгаща се, мека и доста удобна дръжка.

Преди да започнете уроците, трябва внимателно да проверите всички връзки, така че пълнителят да не „изтича“.

Пластмасова бутилка

Конвенционалните пластмасови бутилки са подходящи не само за събиране на гири, но и за щанги. Тази обвивка тежи много повече и следователно количеството на изходния материал се увеличава.

За да сглобите пръчката, ще ви трябва: най-малко 8 пластмасови бутилки, пръст, материал за пълнене, електрическа лента или лента.

Инструкции за производство на пластмасови пръчки:

 1. Бутилките се пълнят по същия начин като дъмбелите.
 2. Изберете материала за шията. По-добре е да вземете фитинги или тръба, които лежат удобно в ръката ви.
 3. Готовите товари от напълнени пластмасови бутилки се поставят от всеки край на шията и се увиват с канална лента. От всяка страна се получават четири тежести.
 4. Проверете качеството на монтажа. Лентата не трябва да се движи навън или да образува обратна връзка. Ако връзката е лоша, увийте още лента.
 5. За увеличаване на теглото на пръта позволява полагането между натоварванията на бутилки с допълнителни тежести под формата на барове и т.н.
 6. Всеки допълнителен товар трябва да бъде обвит с нов слой електрическа лента. Можете да увеличите товара до 100 кг.

Доста е трудно да се ориентирате в избора на материал. Приблизителното тегло на гира или щанга може да се изчисли въз основа на представените данни:

Тегло на двулитрова пластмасова бутилка с различни пълнители:

 • вода - 1.997;
 • уплътнен пясък - 3.360;
 • мокър пясък - 3 840;
 • натрошен камък (пещера) - 2600;
 • олово - 22 800.

Теглото е дадено в килограми.

Събираме бетонни черупки

Циментовата основа ви позволява да получите по-тежки дъмбели и щанги, отколкото да използвате пластмасови бутилки. Палачинките се получават не само с по-впечатляващо тегло, но и изглеждат много по-солидни. Те са отливани от циментова замазка в специална форма, вътре в която е разположен накрайник. Недостатъкът на този дизайн е, че натоварването на снаряда не може да се регулира или регулира спрямо никой друг.

За да започнете да работите с различно тегло, ще трябва да направите нова мряна или дъмбел. Претеглящите вещества всъщност са индивидуални, а също и доста крехки и „разхлабени“. Последният недостатък се елиминира чрез въвеждане на лепило в разтвора на PVA. И ако класовете не се провеждат по принципа на пауърлифтинг, когато снарядът е хвърлен на пода, тогава той ще продължи доста дълго.

За производството на бетонни дъмбели (пръти) ще ви трябва: метална тръба с необходимата дължина, болтове или винтове, циментова замазка, PVA, както и калъп за леене на товари.

Стъпка по стъпка инструкции за производство на циментови черупки:

 1. В краищата на тръбата със свредло се правят дупки в четири посоки. Винтовете се завинтват в дупките, направени така, че те да бъдат най-сигурно фиксирани в краищата и да образуват своеобразна напречна форма. Те се превръщат в скелета, държащ цимент.
 2. Ястието с палачинки се прави от плоска кофа майонеза или боя. Можете да използвате друг капацитет. Основното е, че теглото е избрано така, че да е необходимо за класове и да пасва на тялото на ученика. Към разтвора за твърдост се добавя лепило или се добавя маслена боя.
 3. В наводнената смес се поставя тръба и се изчаква около четири дни, докато тя бъде напълно иззета. Манипулациите, описани в предишните параграфи, се повтарят за втората страна. Направете опора. Дизайнът е обвързан или спрян за още четири дни.
 4. Когато циментът е напълно зареден, през следващата седмица черупката се накисва поне два пъти във вода, така че да придобие още по-голяма здравина.

Черупките, изсипани в двулитров вид, могат да тежат около 5 кг. Точното тегло се определя от състава на сместа.

За да се извърши „разходка на фермера“, не е необходимо да се правят черупки. Достатъчно е да вземете две обикновени кутии и да ги окачите на клечка. Можете да използвате гуми, пълни с пясък или друг пълнител. Други упражнения с подобен дизайн са трудни за изпълнение. Те изискват използването на пълни дъмбели.

Направи си метални гири

Когато спортът стане редовен, има нужда да се закупи по-професионално оборудване или да се направи такъв метал. Те практически не се различават от заводските. Разликата е, че дъмбелите „направи си сам“ ще струват много по-малко. От една тръба можете едновременно да направите както шията, така и палачинките. Най-добре е да направите подредени дъмбели от метал.

За да направите черупки, е необходимо да се подготвите предварително: тръба с тънки стени с диаметър малко по-голям от шията, което е по-добре да вземете метален прът, брави и листова стомана. Работата по производството на гири трябва да се извършва в ключарски цех.

Инструкции стъпка по стъпка:

 1. От метален скрап с диаметър около 3 см се отрязва приблизително 35-40 см шия. За да направите черупката удобна за държане в ръцете си, от тънкостенна тръба се изрязват около 15 см. Полученият сегмент се поставя на шията. Освен това, ако желаете, той може да бъде покрит с релеф или увит с електрическа лента.
 2. Палачинките се нарязват автогенно от листова стомана. Теглото на един диск с диаметър 18 см и дебелина 1 см е 2 кг. Това ви позволява лесно да изчислите необходимия брой палачинки, за да получите маса от 10, 20, 30, 40 кг. Размерите на дисковете също правят доста лесно да се промени теглото на тежестите от малки до максимални. Нарязването на цял комплект палачинки ви позволява постоянно да работите с различни тежести.
 3. Следващата стъпка е да направите ключалки. Диаметърът на тръбата се приема повече от този на шията. Пръстените с ширина 3 см са изрязани от продукта.Те трябва да се движат свободно по шината, но да не се изплъзват. В дупките се пробива един отвор с диаметър най-малко 1-1, 20 см. Те са необходими за завинтване на винтовете, което позволява на пръстените да държат палачинки и да се притискат към щангата. Основното нещо е да се грижите за висококачественото натискане на винта, така че да няма прозорци.
 4. На последния етап те започват да сглобяват дъмбела. Палачинките са окачени на шията с парче тръба в средата и закрепени с ключалки.

Дъмбелите, направени по описания начин, не отстъпват по качество на фабричните, те позволяват работа както с малки, така и с големи тежести.

Общи съвети и трикове за сглобяване на гири у дома

Най-добрите без никакво съмнение са металните черупки, но те са много по-трудни за производство от другите дизайни. Необходимо е не само да се правят дискове, но и да се избере правилно ширината на палачинките, да се извършат заключващи брави в съответствие с изчисленията. Препоръчва се да не увеличавате ширината, а диаметъра на дисковете. Можете да направите няколко тежки и няколко малки палачинки.

За да изглежда дъмбел представително, детайлите са полирани и боядисани. Това само ще усложни леко процеса на създаване и увеличаване на цената на черупките, но те ще изглеждат не по-лошо от заводските черупки и ще имат много по-ниска цена. Занятията с такова оборудване ще донесат повече удоволствие и съответно мотивацията и ефектът от тренировките ще се увеличат.

Не трябва да харчите време и усилия, създавайки дъмбели с тегло до 100 кг. В интернет има много инструкции за сглобяване на такива конструкции, но е по-добре незабавно да направите бар с очакване от 200-300 килограма за извършване на мъртъв лифт. Дъмбелите не са подходящи за такива товари. И ако дърпате ютията, то със сериозен снаряд, тоест мряна.

Ако има такава възможност, можете да си купите бар с дръжка в магазина, а можете сами да си направите палачинки или да поръчате в сервиза. Добре направената дръжка допринася за комфортните упражнения, а домашните палачинки значително намаляват цената на общия снаряд.