Как да приемаме протеин

За да се изгради успешно мускул, е необходимо да се доставят протеини в тялото ви в излишък. Известно е, че голямо количество естествен протеин се намира в храни като яйца, риба, месо. Но не забравяйте, че едни и същи продукти са богати на холестерол, прекомерното им количество води до различни заболявания и влияе неблагоприятно върху работата на сърцето. Ето защо трябва да сте много внимателни относно диета с високо съдържание на протеини.

Алтернатива на протеиновото хранене е използването на концентрирани протеинови смеси. Те не съдържат холестерол и съответно не вредят на организма. И все пак някои опитни културисти предпочитат естествения протеин, мотивирайки го с факта, че праховите смеси не дават същия ефект. Факт е, че различните видове протеини влияят на тялото по различни начини, така че е много важно да се разработи индивидуална стратегия за хранене на протеини в зависимост от желания резултат.

съдържание

 • 1 Кое е по-добре - казеин или суроватка "> 1.1 Френски изследователи проведоха интересен експеримент
 • 2 Стратегия за хранене
 • 3 Видео "Как да приемаме протеин"
 • Кое е по-добро - казеин или суроватка?

  Заслужава да се отбележи, че ефектът на протеина върху човешкото тяло все още не е напълно проучен. Редовно с провеждането на нови научни експерименти се появяват нови факти, които често унищожават някои от предишните ни идеи и знания в тази област.

  Очевидно предимство пред всички останали видове протеини се признава за суроватката. Повечето производители преминават към производството на изключително суроватъчни протеинови продукти. Всъщност този вид протеин се абсорбира най-лесно от организма и най-бързо снабдява кръвта с аминокиселини. Парадоксът обаче е, че бързата асимилация не предполага същия засилен анаболизъм. За да се ускори растежа на мускулна маса с суроватъчен протеин, той трябва да се консумира буквално на всеки половин час.

  Френски изследователи проведоха интересен експеримент

  За четири групи културисти са разработени различни варианти на хранителни протеинови добавки. Първата група веднъж дневно приема казеинов млечен протеин, който бавно се абсорбира от стомашно-чревния тракт. Втората група също използва безплатни аминокиселини като добавка веднъж на ден. Участниците в третата група получавали суроватъчен протеин веднъж дневно. И накрая, представители на четвъртата група също консумираха суроватъчен протеин, но много по-често - 13 пъти на ден на всеки 20 минути. 7 часа след приема на протеин, анаболизмът е изследван въз основа на измерването на левциновия баланс.

  Резултатите показаха, че казеинът действа много по-добре от аминокиселините, тъй като нивото на анаболизъм в първата група е по-високо, отколкото във втората. Най-ниското ниво на анаболизъм е показано от третата група. Серумът, бързо усвоен от организма, се отделя от него не по-малко бързо, в резултат на което оставащото ниво на аминокиселина в кръвта спада и мускулите не получават достатъчно хранене за растеж. Най-високото ниво на анаболизъм е регистрирано в четвъртата група субекти.

  По този начин е научно доказано кой от видовете протеини трябва да се приема, за да се изгради успешно мускул. Но на практика всичко се оказва не толкова просто и недвусмислено, колкото на теория. Разгледайте житейски примери, които ясно демонстрират потенциала на различните протеини във връзка с начина на живот и диетата.

  • Ако пред вас е натоварен ден, който нямате време да вечеряте, тогава най-добрият вариант е да вземете казеин рано сутрин. Тя постепенно ще се абсорбира от тялото, като постепенно насища кръвта с аминокиселини и поддържа анаболизма на стабилно ниво през целия ден. В този случай една доза серум през деня няма да даде никакъв ефект.
  • Приемът на същия казеин е много ефективен преди лягане . Серумът действа за много кратко време, докато казеинът ще "работи" върху мускулите до сутринта.
  • Рязкото зареждане на тялото с аминокиселини с суроватъчен протеин ще бъде много полезно веднага след тренировката .
  • В случай, че вашият начин на живот е свободен от външни ограничаващи фактори, е необходимо да използвате малки порции суроватъчен протеин колкото е възможно по-често. Интервалите между дозите не трябва да надвишават три часа.
  • В случай на обстоятелства, когато определено няма да можете да ядете в рамките на следващите няколко часа, отново е по-добре да вземете казеинов протеин . Не забравяйте, че вашата основна цел е да поддържате нивото на анаболизъм.

  Хранителна стратегия

  Разработването на стратегия за балансирано хранене за изграждане на красиво тяло и изграждане на мускулна маса е много тясно свързано с поддържането на процеса на анаболизъм в организма. Ясно е, че няма нито един универсален протеин, който напълно да реши този проблем. Във всеки случай трябва да използвате конкретна схема на захранване. Но в допълнение към описаната функция, протеините играят друга, не по-малко важна и още по-полезна роля в организма. Например, съставът на суроватъчния протеин в малко количество включва пептиди: алфа, бета-лакталбумин, лактоферин, имунни глобулини. Всеки от тях изпълнява своите жизненоважни функции, като например антимикробни и антиоксиданти, за които е отговорен лактоферинът.

  Резултатите от експериментите, проведени върху животни, доказват, че под въздействието на суроватъчния протеин имунитетът се засилва. В допълнение, той допринася за увеличаване на съдържанието на основния антиоксидант глутатион в човешката кръв. Ако въведете допълнително хранене под формата на суроватъчен протеин в диета, богата на естествени протеини, които са богати на човешки протеини, растежът на мускулите ще бъде неизбежен.

  Има и соев протеин, който според учените също помага за увеличаване на мускулната маса. Тези твърдения се основават на експерименти с животни. Резултатите от изследванията показват, че изофлавоните, които съставят соев протеин, увеличават анаболизма.

  Накратко обобщавайки горното, при избора на протеиново хранене трябва да се вземат предвид различни фактори. Ако храната е нередовна през деня, изберете казеин. Суроватъчният протеин се използва, когато се предлагат чести хранения. В същото време се препоръчва използването на други видове протеини, които ще осигурят най-пълноценното хранене на мускулите и ще донесат обща полза за организма като цяло.

  Видео "Как да приемаме протеин"