Бодибилдинг след 40 години

Хората, които са преминали възрастовата бариера от четиридесет години, погрешно вярват, че пътят към придобиването на подуто и изваяно тяло е затворен за тях. Това е често срещано погрешно схващане. Натрупване на мускулна маса могат и тези, които отпразнуваха четиридесетгодишния юбилей.

съдържание

 • 1 Характеристики на мускулна печалба след 40 години
 • 2 Средна възраст - културизмът не е пречка
 • 3 Как да тренираме по-възрастни спортисти "> 3.1 Бъдете внимателни при работа с големи тежести
 • 3.2 Обръщане на внимание на болката в ставите, долната част на гърба и т.н.
 • 3.3 Възстановяване и почивка преди всичко
 • 4 Мускулно наддаване и загуба на тегло след 40 години
 • 5 Видео рецензия
 • Характеристики на мускулната печалба след 40 години

  За културизма няма строги възрастови ограничения. Дори тези, които са решили да влязат в перфектна форма както на 50, така и на 60 години, могат успешно да изпомпват мускули. Никога не е късно да започнете да изграждате красиво и развито тяло. Резултатите могат да надхвърлят всички очаквания.

  С възрастта настъпват определени промени в тялото на всеки човек. Те не са толкова значими, че напълно да откажат да посетят фитнес залата. Въпреки това, като се има предвид този факт, трябва да се разбере, че подходът за изграждане на мускул за възрастен спортист е малко по-различен, отколкото за млад.

  Средна възраст - културизмът не е пречка

  Това не е просто твърдение, а неопровержим факт, доказан научно в проучване, проведено в университета в Оклахома. Експериментът беше, че хората бяха разделени в две групи по възрастова категория. В първия имаше предмети от 19 до 20 години, а във втория - от 35 до 50 години. В продължение на два месеца и двете групи провеждаха една тренировъчна програма, която включваше работа с такива тежести като мряна и дъмбели.

  Резултатите от повишената мускулна маса за осем седмици при средна възраст и млади участници в проучването са практически същите. Това беше установено благодарение на измерванията на мускулите преди и след силовите тренировки. Измерванията бяха направени с помощта на скенери DEXA. Освен това някои показатели за възрастовите участници бяха по-високи.

  Младежите показаха резултат от 3 кг в тестовата преса срещу 6, 5 кг при участниците във възрастта, и 25 кг в тестовата преса срещу 18 кг при опонентите. Следователно доставките на сила и издръжливост между двете групи не са имали значителни разлики. Това е пряко доказателство, че културизмът е дисциплина не само за младите спортисти, но и за тези, които са или вече са навършили 40, 50 и дори 60 години. Спортистите на възраст, заедно с увеличаване на мускулния обем, увеличаване на издръжливостта, също получават отлична превенция на здравословни проблеми.

  Не е необходимо да се обръщате към резултатите от изследванията, за да проверите ползите и осъществимостта на културизма в средна възраст. Достатъчно е да срещнете хора, които доказват със собствен пример, че дори след четиридесет можете да намерите формата на мечтите си. Основното е да подходите към културизма с познания по въпроса, тоест да изберете методика на обучение.

  Как да тренираме по-възрастни спортисти ">

  Тренировъчният процес, както след и до четиридесетгодишна възраст, практически няма съществени различия по отношение на избора на силови упражнения и методи на трениране. Това не означава, че можете да направите абсолютно всичко, което поради по-млада възраст спортистите могат да си позволят, например, на 20 или 25 години.

  Има някои нюанси, които трябва да се вземат предвид:

  Бъдете внимателни при работа с големи тежести

  Вдигането на тежки и средни тежести се счита за най-добрият начин за развиване на сила и увеличаване на мускулната маса. Но има и обратната страна. Тежестта упражнява значително натоварване на ставите, уврежда мускулните влакна.

  Това не означава, че трябва да откажете да вдигнете голяма тежест. Основното нещо е правилно да изчислите собствената си физическа форма и тренировки. Необучените възрастни хора се препоръчват да започнат да вдигат тежести с малки количества повторение. Когато осем или десет комплекта са лесни, можете да увеличите обхвата.

  Броят на подходите и повторенията трябва да се диктува единствено от вашите собствени чувства. Не се преуморявайте. Увеличение на натоварването е добре дошло, но не е задължително. Стремежът към по-добри резултати, когато няма физически предпоставки и достатъчно сила, разбира се, е невъзможен.

  Обръщайте внимание на болката в ставите, долната част на гърба и т.н.

  Хората, които изпитват болка в лумбалната област, не трябва да извършват мъртви повдигания. Изключение е, когато терапевтът е предписал това упражнение. Наличието на болка в коленните стави изисква изоставяне на клякания, а в раменете - от пейката с лежащи или стоящи.

  Не преодолявайки болката, не продължавайте класове с натоварване върху източника на болка. В противен случай ситуацията ще се влоши и ще трябва да забравите да посещавате фитнес залата с месеци. По-добре е да се съсредоточите върху други упражнения и след това да отработите проблемните зони, когато болката отмине.

  Възстановяване и почивка преди всичко

  Ако прекарвате във фитнес залата цяла седмица, това е изпълнено с претрениране. За да се избегне изтощение, процесът на възстановяване след всяко силово обучение не трябва да се пренебрегва. И ако говорим за това как възрастта влияе на този период, тогава промените не са толкова значими, колкото много хора мислят.

  Може да отнеме малко повече време мускулите и тялото да се възстановят след упражнения. Основното е да се грижите за достатъчна продължителност на съня от поне 7 часа, консумация на препоръчителното количество протеин. Освен това на всеки 6 седмици или 2 месеца трябва да си направите почивка в часовете за 7 дни.

  Мускулно наддаване и загуба на тегло след 40 години

  Рязкото ниво на метаболитен спад в средната възраст е друго погрешно схващане. Забавянето му се случва, но не толкова. Основна роля за намаляване на метаболизма играе загубата на мускули, тоест постната маса. Но това на практика не се отразява на процесите на набиране на мускули и загуба на тегло.

  Мускулната тъкан е отговорна за изгарянето на калории. Ако поддържате мускулен тонус, дори времето, тоест възрастта, няма да попречи на нормалното протичане на метаболитния механизъм. По този начин фитнесът става не само място за придобиване на тонизирано и изпомпвано тяло, но и средство за поддържане на себе си в добра форма и тонус.

  Бодибилдингът за хора на средна възраст, които нямат сериозни метаболитни нарушения, включително метаболитен синдром, ще бъде отлично средство за отслабване. Основното е да се придържат към общоприетите норми, които са еднакви за младите и възрастовите спортисти:

  • тренирайте правилно;
  • Не чакайте бърз резултат;
  • осигуряват малък калориен дефицит.

  Ако следвате тези три правила, мазнините не просто ще изчезнат, а ще бъдат заменени от постна мускулна маса, която поддържа правилната метаболитна функция.

  Видео ревю