Как да тичам, за да отслабна?

Бягането се счита за един от най-ефективните начини за справяне с излишните килограми. Натоварването, получено по време на бягане, се разпределя равномерно във всички мускулни групи, сърдечната честота и дишането се зачестват, метаболитните процеси започват да протичат по-активно и по-бързо, мазнините се изгарят. Губи се не само теглото. Краката на бегача придобиват облекчение, тялото става грациозно, но не изпомпано.

Едно желание и ежедневни бягания не са достатъчни. Можете да бягате сутрин и вечер, но да не постигнете видим резултат. Основното нещо е не просто да тичате, а да го правите според определена техника.

съдържание

 • 1 Каква е ползата от бягането "> 2 Защо бягането не носи резултати?
 • 3 Как да тичаме, за да отслабна
 • 4 Какво да правите, когато няма време за дълги писти?
  • 4.1 Предимства на интервалното бягане
 • 5 Противопоказания за бягане
 • 6 Най-доброто място за бягане
 • 7 Откъде да започна обучението?
 • 8 Как да тичаме за отслабване - Видео

Каква е ползата от тичането?

Този вид дейност:

 1. цялостно укрепва мускулите на тялото;
 2. обогатява кръвта с кислород;
 3. повишава жизнения капацитет на белодробната тъкан;
 4. укрепва сърдечния мускул и кръвоносните съдове;
 5. повишава костната сила и издръжливост.

Многостранният ефект повлиява благоприятно както на благосъстоянието, така и на здравето.

Защо джогингът не носи резултати "> Как да тичаме, за да отслабна

Използването на мазнини като енергиен източник, като правило, се случва по време на притока на кръв и увеличаване на концентрацията на кислород в областта на мастните отлагания. Този процес е придружен от тежко дишане и усещане за умора.

А за да се постигне изгаряне на мазнини по време на бягане, продължителността на джогинга трябва да бъде поне 50 минути . Това ще позволи на метаболизма да премине от гликоген към мазнини. Бягането за повече от 95 минути също не се препоръчва. Огнеупорни мазнини се разграждат доста бавно. И ако натоварванията са по-дълги, енергията може да не е достатъчна и тя ще започне да се попълва от протеини, което води до загуба не само на мазнини, но и на мускулна маса.

Какво да правим, когато няма време за дълги писти?

Алтернатива на дългите тренировки, ако няма възможност за бягане в продължение на час, ще бъде интервалното бягане. Подходящ е за тези, които не пушат, нямат проблеми със сърдечно-съдовата система. Това се дължи на естеството на обучението. Те са придружени от огромни натоварвания върху съдовете и сърдечния мускул. Въпреки това, правейки интервално бягане, можете да постигнете зашеметяващи резултати.

Същността на интервалното бягане е да се редуват периоди на максимално натоварване с интервали на почивка. Препоръчителното разстояние на интервалите е сто метра:

 1. първият интервал предприема активна стъпка за разтягане на връзките и мускулите, увеличавайки притока на кръв;
 2. вторият интервал джогинг, настройване на дишането;
 3. третият интервал се спринтира с максимална скорост, тоест с най-висока скорост на темпото, след което отново се превключва на пробег.

Когато дишането с лесно темпо се възстанови, те отново започват да спринтират. След загряване цялата тренировка е последвана от промяна в леката и интензивно бягане.

Ползи за изпълнение на интервал

Стометров спринт на бягане е придружен от специални физиологични процеси, поради които броят на изгорените калории е просто огромен. Стометров спринт завършен напълно разгражда гликогена в черния дроб, а последващ преход към по-ниска скорост възстановява резервите му чрез разделяне на мастните отлагания.

Спринтът не само активно консумира гликоген, но също така спомага за увеличаване на притока на кръв към мускулите, което съпровожда интензивно окисляване на мазнините с едновременно освобождаване на енергия, която започва да се натрупва под формата на въглехидрати. Интервалното бягане с продължителност 20-30 минути изчерпва напълно бегача и мазнините продължават да се изгарят.

Според някои съобщения, след високоскоростно бягане, изгарянето на мазнини отнема около 6 часа. В този случай мускулната маса не се влияе.

Противопоказания за бягане

Ползите от бягането са безценни за тялото и тялото, но има определени медицински показатели, които не бива да се пренебрегват.

Бягането е противопоказано при наличие на гръбначни заболявания, наранявания, остри заболявания, разширени вени. Ако тези препоръки се пренебрегнат, след джогинг състоянието на пациента може значително да се влоши и болестта да се влоши.

Отказът от джогинга е необходим на жените по време на бременност. Спринтът е напълно противопоказан при кърмене. По време на интензивни упражнения млечната киселина се отделя в млякото. Може да направи вкуса на млякото неприятен за бебето.

Най-доброто място за бягане

Не трябва да се движите в близост до големи магистрали и предприятия, въздухът около които е наситен с химически емисии. Асфалтовата настилка също не е най-добрият вариант. Той е доста травматичен, причинява силна умора. Най-добре е да тичате върху специално покритие на стадиона. Ако това не е възможно, тогава по мръсните пътеки на гората и парка.

Откъде да започнете обучение ">

Първите две седмици на обучение трябва да са насочени към увеличаване на продължителността на занятията и скоростта. Този период е подходящ за тестване на различни техники, за да изберете най-доброто за себе си.

Облекло и обувки трябва да бъдат избрани удобно и проектирани за бягане. Ако краката са неудобни, това ще добави напрежение на мускулите на краката, което ще доведе до прекомерна умора.

Трябва да дишате през носа си. Дишането през устата изсушава гърлото и причинява жажда. Можете да пиете по време на джогинг, но на малки глътки и често, само специални напитки или все още вода.

Трябва да тичате изключително в добро настроение, а да поддържате темпото и настроението - към ритмичната музика. Тренировките чрез сила и с лошо настроение няма да доведат до ефект.

Как да тичаме за отслабване - Видео