Ориз: калории, ползи и вреди

Отглеждането на ориз е разработено в много страни. Тази най-стара зърнена култура е непретенциозна към почвата и може да расте в почти всеки климат. Засятите оризови площи заемат второто място и тази култура е лидер в събирането на брутен вътрешен продукт. Както всеки друг продукт, популярен сред населението, той предизвиква истински интерес у учените, които изучават неговите свойства и полагат всички усилия за запазване на културата.

Оризът е не само непретенциозен, но и достъпен. Той има високи хранителни свойства, тоест се справя с глада, а също така върви добре с много продукти. Зърното е идеално за готвене на пикантни, сладки, солени и кисели ястия. Въпреки това, предвид нарастващия интерес към здравословните и диетични храни, мнозина се интересуват от неговото калорично съдържание, полезни свойства и възможни вреди.

Калориен варен ориз

На 100 г варена оризова каша е около 116 ккал. Съдържанието на въглехидрати достига 24, 9 г. Протеините с мазнини практически липсват. В зърнените култури има определено количество фосфор, калций, калий и витамини от група В.

Сухата зърнена култура има различно съдържание на калории. Енергийната стойност на сухия ориз е около 360 kcal. Три пъти намалява калориите поради абсорбцията на влага по време на готвене. Това е причината оризът да бъде класифициран като нискокалорични храни.

Има много оризови диети, насочени към отслабване. Те могат да бъдат трудни, когато в допълнение към този продукт е разрешено само пиене или щадящо, когато разрешеното меню включва включването на други храни. Диетата и на едните, и на другите обаче се основава на ориз.

Максималната продължителност на диетата трябва да бъде не повече от четиринадесет дни. Яжте ориз, спазвайки препоръките на експерти, той е по-добре неопелен. Това се дължи на факта, че в тази форма съдържа максимум витамини от група В. Човек, който се придържа към такава диета, за да отслабне, трябва да приема витамини, съдържащи калций.

Вареният ориз често се използва за ден на гладно. Достатъчно е да сварите 200 г зърнени култури във вода и да ядете на малки порции.

Какви са полезните свойства на ориза ">

Тази най-стара зърнена култура започна да се яде в Азия преди четири хиляди години. За много народи по света оризът се е превърнал в олицетворение на плодородието, дар от самия Бог, който трябва да бъде защитен.

Голяма концентрация на въглехидрати се намира в зърнените култури, но няма глутен, който често предизвиква алергични реакции. Около 8% от общия състав на ориза попада на витамините PP, B1, B2, B3, B6. Тези органични съединения осигуряват полезна за организма енергия.

Преобразуването и усвояването на хранителните вещества, съдържащи се в ориза, носи безценни ползи за хората. Подобрява се състоянието на нокътната плочка, косата, кожата, а нервната система става много по-стабилна. Присъстващият в зърнените култури лецитин стимулира мозъчната дейност, а олигозахаридът нормализира чревната функция.

В зърнените култури има вещества, които обгръщат стомашните стени. Кафявият кафяв ориз се счита за най-ефективен за тези, които искат да отслабнат чрез диета. Неговата полза се състои не само в ефекта на изгаряне на мазнини, но и в облекчаване на симптомите на стомашна язва, гастрит, както и намаляване на риска от развитие на рак.

Качественият и питателен състав на зърнените култури ви позволява да се отървете от шлаките и токсините. Оризът се счита за най-добрият продукт, който почиства организма от вредни вещества. Има много интересен начин за премахване на токсичните натрупвания. Броят лъжици ориз се приема равен на колко години са живели, изсипва се хладна преварена вода и се слага в хладилника, а след това всяка сутрин яжте по една лъжица с пързалка.

Основното е ежедневно да се извършва смяна на водата в такава оризова маса. Най-добре е да ядете суплемента сутрин до седем часа или два часа преди хранене. Такъв почистващ курс се провежда, докато целият ориз не бъде напълно изяден. Съответно, колкото повече хора са на години, толкова по-дълго се използва добавката.

Има над 23 разновидности на тази зърнена култура. Наред с обикновеното бяло, оризът е черен, кафяв, червен и лилав. Зърната се различават не само по външен вид, но и по вкус, както и по метода и необходимото време за готвене. Хранителната стойност на ориза също варира.

Полезните качества на зърнените култури са намерили приложение не само в готвенето и диетичното хранене, но и във фармацевтиката и козметологията. В продажба са много продукти на основата на ориз.

Ползите и вредите от ориза

Тази зърнена култура съдържа голямо количество хранителни вещества. Научно доказано е, че подобрява функцията на нервната система, поддържа красотата и здравето на косата, кожата. Наред с диетичните качества, оризът позволява на човек да възвърне загубения си апетит. Оризният бульон помага за сваляне на треска.

Оризът няма отрицателни качества, но зърнените култури са безобидни само от себе си. Купувайки зърнени храни в магазина, не винаги можете да сте сигурни в качеството на зърното. Често производителите използват талк на прах, който е доста мощен канцероген при опаковане на продукт.