Тичане и набиране на мускулна маса

Относно съвместимостта на силовите и аеробни натоварвания има много разногласия. Има спортисти, които вярват, че е просто невъзможно да се прави кардио, без да се компрометира силовата тренировка. Тази теория има много противници, които вярват, че спортът без кардио престава да бъде пълноценен. За да се разсеят съмненията относно включването на бягането в тренировъчната програма на културиста, е необходимо да се анализира влиянието на аеробните натоварвания върху процеса на растеж на мускулите.

Основното условие за наддаване на тегло е консумацията на повече калории от изразходваните. Ако се спазва, дори редовното ежедневно бягане няма да попречи на мускулите да растат. В периода на тренировки, насочени изключително към наддаване на тегло, кардио всеки ден, разбира се, не си струва. В противен случай прекомерните натоварвания ще доведат до претрениране, което трябва строго да се избягва.

Ефектът от кардио стрес върху мускулната печалба

В хода на научните изследвания са доказани положителните ефекти от тичането върху мускулния растеж. Аеробните упражнения стимулират производството на протеини и повишават тестостерона, основния анаболен хормон. Кардиото не пречи, а напротив, допринася за растежа на мускулната маса.

Бягането по време на периода на масова печалба е полезно, защото кардио:

  • тренира сърдечния мускул и има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система;
  • подобрява издръжливостта и спомага за разнообразяване на тренировъчната програма;
  • стимулира изгарянето на подкожните мазнини и прави мускулния релеф по-силно изразен;
  • ускорява метаболизма на веществата, което води до повишен апетит и, следователно, ви позволява да качвате тегло по-бързо.

Аеробните упражнения предлагат много ползи по време на наддаването на тегло. Но, разбира се, само когато се спазват определени правила.

Как да правим кардио по време на качване на мускулна маса

Опитните спортисти препоръчват дълги бягания с бавно темпо, за да увеличат издръжливостта и да подобрят състоянието на сърдечния мускул. Трябва да тичате поне 40 минути. Темпото със сигурност продължава да е бавно. В противен случай има всички шансове да започнете да губите мускулна маса. Спринти на къси разстояния с максимална скорост се практикуват само от няколко спортисти, повечето от които не се занимават професионално с културизъм.

Наред с продължителността и темпото на бягане честотата на аеробните упражнения също е от решаващо значение. По време на периода на изграждане на мускулите, се препоръчва кардиото да бъде включено в тренировъчната програма два пъти седмично, като се правят бягания с ниска интензивност за 40-60 минути. Такова кардио ускорява метаболизма, подобрява издръжливостта, без да жертва изграждането на мускули. Когато няма достатъчно време, можете да намалите количеството аеробни упражнения до една тренировка на седмица, но да увеличите продължителността, като бягате от 60 до 80 минути.

Силовите спортисти често пренебрегват аеробните упражнения, което се отразява негативно на здравето на сърцето. Избягвайте неблагоприятните ефекти от висококачествените кардио тренировки, провеждани поне веднъж или два пъти седмично за повишаване на издръжливостта и подобряване на здравето.

Джогинг и любителски културизъм

Силовите тренировки, насочени единствено към поддържане на добра физическа форма, а не с цел изпълнение на различни състезания по културизъм, трябва да бъдат допълнени с кардио. Много собственици с впечатляващо тегло, надути и изваяни мускули посещават фитнес залата само с една единствена цел - да изглеждат добре, имащи красиво тяло. Помпането на мускули само на любител, а не на професионално ниво, определено трябва да правите джогинг, за да сте по-здрави и годни, защото благодарение на кардио, излишната подкожна мазнина се губи.