Ефектът от физическото възпитание и спорта върху тялото

Здравето на съвременния човек е неразривно свързано със спорт и физическо възпитание, което може да подобри защитните функции на организма, така че да издържа на вредното въздействие на агресивните микроорганизми, неблагоприятните условия на околната среда и други отрицателни фактори на околната среда. Това се постига не само чрез извършване на различни тренировки и упражнения във фитнеса и у дома, но и чрез балансирано правилно хранене. Тази комбинация ви позволява да устоите на развитието на много заболявания, да укрепите имунната система, да увеличите нейната устойчивост на различни негативни ефекти .

съдържание

 • 1 Стойността на физическата активност в съвременното общество
 • 2 Зависимостта на системите и органите от спорта
  • 2.1 Укрепване на опорно-двигателния апарат
  • 2.2 Укрепване и развитие на нервната система
  • 2.3 Подобряване на функцията на кръвоносните съдове и сърцето
  • 2.4 Подобряване работата на дихателната система
  • 2.5 Подобряване на защитните функции на имунната система и качествена промяна в кръвния състав
  • 2.6 Подобряване на метаболизма
  • 2.7 Промяна на отношението към живота
 • 3 Как спортът влияе на младото тяло "> 4 Проблемът с популяризирането на физическото възпитание и спорта

Стойността на физическата активност в съвременното общество

Технологичният прогрес е засегнал всички области на дейност. Появата на смартфони, компютри и други устройства оказа значително влияние върху начина на живот. Да се ​​работи и да се прави ежедневен бизнес стана много по-просто и лесно. Това не може да не се отрази на физическата активност на човек, която рязко намаля.

Тази ситуация влияе неблагоприятно на функционалните способности, отслабва опорно-двигателния апарат на човек. Вътрешните органи започват да работят малко по-различно, но, за съжаление, настъпват промени към по-лошо, а не към по-добро. И тъй като движенията са сведени до минимум, драстично падащото ниво на консумация на енергия води до нарушения в мускулната, сърдечната, съдовата и дихателната система. Всичко това влияе на тялото и здравето и причинява много заболявания.

Спортът ви позволява да компенсирате липсата на движение, да увеличите разходите за енергия. Освен това в реалностите на модерността именно спортът и физическото възпитание се превръщат в единствените налични начини за проявяване на активност, позволяващи да се запълни естествената потребност на всеки човек в определен стрес и движение.

Зависимостта на системите и органите от спорта

Активната физическа активност, която е характерна за абсолютно всеки спорт, има положителен ефект върху здравето на хората. Безброй изследвания, научни трудове, дисертации и статии са посветени на този безспорен аргумент. Ако изложим накратко тяхната същност и по същество, положителното въздействие на спорта върху здравето се свежда до следните специфични моменти:

Укрепване на опорно-двигателния апарат

Костите стават устойчиви на стрес, а мускулите, увеличавайки се в обем, придобиват по-голяма сила. По време на джогинг, плуване и упражнения във фитнес залата се наблюдава подобрение на транспортирането на кислород до мускулите, което активира по-рано почиващите кръвни капиляри и последващото образуване на нови кръвоносни съдове. Получаването на голямо количество кислород променя химичния състав на мускулната тъкан - концентрацията на енергийните вещества се увеличава и метаболитните процеси, включително синтеза на протеини, започват да протичат по-бързо, формират се нови мускулни клетки. Укрепването на опорно-двигателния апарат намалява риска от развитие на остеохондроза, остеопороза, атеросклероза, артроза и херния дискове.

Укрепване и развитие на нервната система

Това се улеснява от увеличаване на скоростта и пъргавината, подобрена координация. Има непрекъснато формиране на нови условни рефлекси, фиксирани и развиващи се в определена последователност. Тялото започва да се адаптира към увеличаващите се натоварвания, изпълняването на упражнения става много по-просто и по-ефективно и се прилагат по-малко усилия. Увеличаването на скоростта на нервните процеси води до факта, че мозъкът реагира по-бързо на външни стимули и взема правилни решения.

Подобряване на функцията на кръвоносните съдове и сърцето

Кръвоносните съдове и сърдечният мускул стават по-здрави. По време на тренировката органите функционират в по-интензивен режим, а мускулите под влияние на натоварвания изискват повишено кръвоснабдяване. Съдовете и сърцето започват да изпомпват повече кислородна кръв, чийто обем се увеличава до 10-20 литра в минута, вместо 5 литра. Сърдечно-съдовата система при хора, водещи активен начин на живот, бързо се адаптира към стреса и се възстановява след всяка тренировка.

Подобряване на дихателната система

Постигнато в резултат на нарастващата нужда на органите и тъканите от кислород. Поради това дълбочината и интензивността на дишането се увеличават. На фона на без натоварвания количеството кислород, преминаващо през дихателната система за 60 секунди, е 8 литра, а по време на плуване, бягане и упражнения във фитнес залата се увеличава до 100 литра, тоест капацитетът на белите дробове се увеличава.

Подобряване на защитните функции на имунната система и качествена промяна в състава на кръвта

Броят на червените кръвни клетки, съдържащи се в кубичен милиметър при хора, които тренират постоянно, нараства от 5 на 6 милиона. Повишава нивото на белите кръвни клетки - лимфоцити, които неутрализират вредните фактори. Цялостното укрепване на имунната система е пряко доказателство за положителните ефекти на физическото възпитание. Хората, които постоянно се занимават с всякакъв вид спорт или посещават фитнес са много по-малко вероятно да се разболеят, да се възстановят по-бързо.

Подобряване на метаболизма

В тренирано тяло процесът на регулиране на съдържанието на захар и други вещества в кръвта е много по-добър.

Промяна на отношението към живота

Водейки активен начин на живот, хората са по-малко податливи на промени в настроението, неврози, депресия, по-малко раздразнителни и по-весели.

Как спортът влияе на младото тяло ">

Проблемът с популяризирането на физическото възпитание и спорта

Благоприятното въздействие на физическата активност върху човешкото тяло се потвърждава от изследвания, практически наблюдения, отразява се в множество поговорки от различни народи по света.

И учителите, и лекарите полагат много усилия, за да гарантират, че в обществото се е развило положително отношение към спорта. В образователните институции дават безплатни абонаменти за посещения на фитнес зали и басейни. Тези усилия, разбира се, дават плод, но броят на хората, игнориращи спорт и физическо възпитание, е доста голям.

Спортът, разбира се, е важен и необходим за всички. Основното е да се спазва умереността и да се избягват претоварвания. Не трябва да забравяме и за нараняванията, които могат да бъдат получени при пренебрегване на мерките за безопасност.