Tribulus Terrestris, растение за мъже

Трибулус Терестрис ( Tribulus Terrestris - на латински - бодлива лоза) е познат на хората като лечебно растение от дълго време. В древна Гърция това растение се използвало като диуретик и тоник. В Индия е използван като антисептик. Китайците считаха „бодливата лоза“ за универсално лекарство и лекували с помощта на бъбреците, черния дроб, сърцето и други органи. На Балканите той е бил използван като лек за мъжко безплодие.

Изобилието от данни за употребата на Tribulus Terrestris като лекарство убедително говори за неговите ползи за хората. Tribulus Terrestris е богат на много активни вещества. Съдържа алкалоиди, флавоноиди, сапонини (включително протодиосцин) и много други. Tribulus Terrestris ще расте в тропиците и умерените зони - в Африка, Южна Азия, Южна Европа, Северна Австралия. Когато го използвате, е важно да знаете къде и в какви условия е растело това растение.

В западните страни доскоро те не знаеха за „бодливата лоза”. До 80-те години в САЩ са публикувани творбите на известни китайски лечители Йонг („Ръководство за китайските билки и рецепти“), Хонг, Хсу и Чен („Химическият състав на китайските билки“). След публикуването на тези книги Tribulus Terrestris става известен на Запад и получените от него препарати започват да се използват като лекарства.

Спортистите по културизъм обърнаха внимание на това растение, след като разбраха, че много спортисти на Изток го използват за подготовка за Олимпийските игри и Световни първенства. Вниманието беше особено улеснено от факта, че някои от спортистите, приемащи наркотици от Tribulus Terrestris, заеха първи места в състезания от толкова висок ранг. В момента растението Tribulus Terrestris е широко известно в целия свят.

съдържание

  • 1 Принцип на действие на хранителна добавка с Tribulus Terrestris
  • 2 Експерименти и проучвания с Tribulus Terrestris
  • 3 Връзка между мускулния растеж и тестостерона
  • 4 Как да приемате Tribulus
  • 5 Странични ефекти от употребата на Tribulus Terrestris
  • 6 Противопоказания

Принципът на действие на хранителна добавка с Tribulus Terrestris

Ефектът на Tribulus Terrestris върху човешкото тяло се основава на увеличаване на производството на тестостерон. По своя ефект прилича на действието на хормоните DHEA (дехидроепиандростерон) и андростендион, обаче механизмите на този ефект са различни. Хормоните DHEA и андростендионът служат като вид "суровина" за производството на тестостерон в организма, докато Tribulus Terrestris увеличава съдържанието на лутеинизиращи хормони в организма, с участието на които се произвежда тестостерон. Многобройни изследвания потвърдиха, че „бодливата лоза“ значително увеличава производството на тестостерон в човешкото тяло.

Експерименти и изследвания с Tribulus Terrestris

Западните изследователи проведоха експерименти с индивиди от прасета, напълно лишени от либидо (сексуален нагон). Експериментални екземпляри за няколко дни с храна получиха Tribulus Terrestris. В резултат на изследването е установено, че сексуалната активност на мъжките прасета се е увеличила драстично.

В Канада и САЩ бяха проведени тестове за установяване на ефекта на Tribulus Terrestris върху производството на лутеинизиращи хормони в мъжкото тяло. В тестовата партида бяха избрани здрави мъже, които за известно време приемаха 750 mg дневно. препарат, приготвен от бодлива лоза. Според резултатите от изследването количеството на лутеинизиращи хормони в тялото на субектите се е увеличило средно със 75%. Нивата на тестостерон се увеличават с 40%.

Подобни тестове са проведени върху група мъже с импотентност. Както знаете, мъжката импотентност се причинява от ниски нива на тестостерон, произведен в организма. Липсата на тестостерон причинява неспособността на мъжкото тяло да произвежда семенна течност (сперма). Група мъже, участващи в проучванията, приемат 750 mg дневно за определен период от време. Трибулус Терестрис. Проучванията са установили, че тялото на огромната част от мъжете има повишени нива на тестостерон и лутеинизиращи хормони.

Връзката между мускулния растеж и тестостерона

Трябва да се има предвид, че повишаването на нивото на лутеинизиращи хормони и тестостерон при не всички мъже причинява забележимо увеличаване на мускулната маса и увеличаване на физическото състояние. И това е разбираемо. Тестостеронът и лутеинизиращите хормони не са пряко свързани с растежа на мускулите.

Като цяло трябва да се каже, че употребата на такива лекарства трябва да се третира с известна доза предпазливост. Много млади спортисти, които отдавна се занимават с културизъм и през цялото това време приемат стероидни лекарства, постигнаха великолепно, мускулесто тяло. Таксата за това обаче беше твърде скъпа. Те спряха естествения метаболизъм на тестостерон и лутеинизиращи хормони. Сега тези хора, за да компенсират собствената си липса на тестостерон, трябва постоянно да приемат лекарства, които стимулират производството му.

Освен това ефектът на Tribulus Terrestris върху човешкото тяло не е напълно изяснен. Ефектът от препарати Tribulus е проучен главно при хора с намален метаболизъм на тестостерон или с други нарушения на здравето. Ефектът на лекарството върху организма на здрав човек, с нормалното образуване на тестостерон и лутеинизиращи хормони, все още до голяма степен е загадка.

Продавачите на хранителни добавки, създадени на базата на Tribulus Terrestris, често твърдят, че техните лекарства облекчават много заболявания, причиняват увеличаване на потентността, мускулен растеж и др. Тези твърдения не са без истина. Трябва обаче да знаете, че е малко вероятно да успеете да увеличите мускулната маса и сила само с една техника Tribulus Terrestris. За да постигнете страхотни резултати в увеличаването на мускулния обем и физическата сила, трябва да приемате хранителни добавки, съдържащи андростендион и DHEA едновременно с Tribulus и да тренирате усилено във фитнес залата.

Как да приемате Tribulus

Препоръчваме да приемате добавки, съдържащи курсове Tribulus Terrestris. Това условие трябва да бъде изпълнено, особено ако решите да го приемате едновременно с DHEA, андростендион и други подобни лекарства.

Какво означава да приемате курсове "> Страничен ефект от употребата на Tribulus Terrestris

Говорейки за хранителни добавки, съдържащи растението Tribulus Terrestris в основата си, трябва да се каже за страничните ефекти, които могат да се появят при приемането им.

Основното е храносмилателното разстройство. Този страничен ефект е доста често срещан при мъже, занимаващи се с културизъм, докато приемат наркотици от Tribulus. Това най-често се причинява от неправилната доза на добавката или нейното лошо качество. Ето защо, преди да започнете да приемате добавки, които стимулират производството на тестостерон, включително тези, които съдържат Tribulus Terrestris, консултирайте се с лекар, треньор и приятели, които имат опит в приемането на такива лекарства. Освен това купувайте само онези лекарства, в които сте уверени и само от компании, които са се утвърдили като надежден доставчик на лекарствени добавки.

Противопоказания

Категорично не се препоръчва използването на препарати, съдържащи растението Tribulus Terrestris за малки деца и жени - особено бременни и кърмещи бебета. Трябва да се помни, че "бодливата лоза" увеличава производството на тестостерон, който е мъжки хормон. Tribulus Terrestris и мъжете, които са болни от хипертрофия на простатата, са противопоказани.