Съдържанието на антиоксиданти е по-високо в пуканките, отколкото в плодовете и зеленчуците.

Наскоро учените откриха високо съдържание на антиоксиданти, полифеноли, в пуканките, особено популярна закуска за грабване в движение, както и по време на гледане на филм, превишаващо това в зеленчуците и плодовете. Докторът на Пенсилвания Джо Винсън беше един от първите учени, които изследваха и анализираха здравословни съставки в най-разпространените храни, включително ядки и шоколад. Ученият обясни, че концентрацията на полифеноли в пуканките се увеличава поради ниското съдържание на вода в него. Само около 4% от течността съдържа пуканки в сравнение с плодове и зеленчуци, състоящи се от нея най-малко 90%.

Особено много антиоксиданти и фибри се оказаха концентрирани в кожата на пуканките, които не са обичани от всички поради навика си да се качват на зъбите и да причиняват неприятни усещания.

Препъването на полезността на пуканките обаче беше самият метод за приготвянето му, а именно използването на голямо количество слънчогледово масло, често със съмнително качество. И ако човек изяде добра порция пуканки, щедро подправена със сол и някои аромати и дори съчетана с излишък от нездравословно масло, няма защо да говорим за ползите за здравето на този продукт.

Но без значение колко правилно е приготвена пуканката, не бързайте да я съхранявате и замествайте растителна храна, защото пресни плодове и зеленчуци съдържат много витамини и други хранителни вещества, които играят важна роля за осигуряване на здравето на човека, които естествено липсват в пуканките.