Нуждаят ли се от вдигане на лифтове за културизъм?

В пауърлифтинга има три основни дисциплини, сред които mrtlift заема специално място. Това основно упражнение е предназначено да развие и укрепи гърба ви. Изпълнението му ви позволява да използвате абсолютно всички мускулни групи, а не само гръбните. Това упражнение е добро за powerlifters, но има много дебати дали е необходимо да се включи в тренировъчната програма за културисти. Някои смятат, че бодибилдингът е необходим за вдигане на крака. Други спортисти не споделят това мнение.

съдържание

  • 1 Висок риск от нараняване
  • 2 Изчерпване и прекомерно натоварване
  • 3 Поради вдигането на колана талията става по-широка
  • 4 Да правиш или не да правиш мъртъв лифт "> 5 Обобщение

Висок риск от нараняване

Много професионални известни спортисти отказват да изпълняват мъртъв лифт поради повишения риск от нараняване. Начинаещите, които все още не знаят как да правят това основно упражнение от пауърлифтинг, често се нараняват. Прекомерната постоянство на начинаещите спортисти може да доведе до това. Някои смятат, че трябва да започнете веднага с повдигане на големи тежести, като вземете вместо петдесет, сто килограма или дори повече. Разбира се, когато става въпрос за толкова високо натоварване, за начинаещ е просто невъзможно да следва правилната техника. Това важи особено за онези, които за първи път правят мъртъв лифт.

Перфектното познаване на технологиите не гарантира пълно отсъствие на опасност от нараняване. Има много професионални спортисти с разкъсан гръб. Повдигането на големи тежести винаги е риск. Това важи и за тези, които следват точната техника на мъртъв лифт и използват атлетичен колан.

Изморителни и прекомерни упражнения

Упражнението изисква невероятно количество сила и енергия. Буквално изчерпва нервната система на спортиста. Изпълнението на мъртъв лифт за мнозина се превръща в истинско предизвикателство. Някои след това упражнение не са в състояние да тренират, а други дори ходят нормално през следващите няколко дни. Претренирането се превръща в истински проблем, тъй като забавя учебния график и води до рязко намаляване на напредъка.

Много посетители на фитнес залата решават да включат мъртва лифт в програмата за изработка на гърба. Това, разбира се, е добре, но с някои резерви. Повдигането на голяма тежест води до факта, че по-нататъшното обучение след това упражнение вече не е възможно. Ръцете просто спират да се подчиняват, което води до факта, че вече не е възможно да се държи щангата дори при наклонена тяга. За да не се нарушава обичайния график на тренировките, на лагера се отделя отделен урок. Този подход ви позволява да тренирате най-широките гръбначни мускули, което много фенове не правят.

Поради вдигане на задния ход, талията става по-широка

Deadlift води до факта, че талията се разширява и това е отрицателен ефект за културиста. Повечето културисти, напротив, се стремят да го направят по-тесен. Сред професионалните културисти с тънка талия, които се състезават, не са малко тези, които правят редовно вдигания.

Да правиш или не да правиш мъртъв лифт ">

Упражнението има положителен ефект върху силовите показатели. Той дава мощен тласък на цялостния растеж на мускулната маса и води до увеличаване на отделянето на анаболни хормони. Тези предимства на mrtlift, в сравнение с недостатъци, не са толкова забележими за културиста. Единственият вариант за това упражнение, което ще бъде от полза за културиста, е вдигане на тласък, тоест с прави крака, което ви позволява да тренирате бицепсите на бедрото.

резюмиране

И mrtlift, както и всяко друго основно силово упражнение трябва да се изпълнява само когато техниката е овладяна напълно. Не можете да поемате тежки товари. Освен това е важно да се прецени точно коя част от тялото се разклаща упражнението, колко време е необходимо за възстановяване. Ако всички нюанси са напълно разбрани, рисковете от нараняване се намаляват и тялото придобива желаното облекчение и обем в тези области, където трябва да бъдат.