Glavni » general » Near Field Communication (NFC)

Near Field Communication (NFC)

general : Near Field Communication (NFC)

Tijekom zasjedanja na nedavno završenom događaju mobiFEST 2010, sudionik je proveo neko vrijeme žaleći kako naš sustav nije ažuriran. Jedno od stvari koje je posvetio vrijeme bio je njegovo mišljenje da postoji nedostatak mobilnih telefona u blizini (Near Field Communications, NFC), dok se ostatak svijeta nastavio dalje.

Otkrio sam to zabavno (i saznat ćete zašto je uskoro), ali nikada nije dobio odgovor na njegovu "pritužbu". Za početak, što je NFC?

Komunikacija blizu polja ili NFC je tehnologija bežične komunikacije visoke frekvencije kratkog dometa koja omogućuje razmjenu podataka između uređaja oko 10 centimetara (oko 4 inča) udaljenosti. To čini NFC posebno prikladnim za mobilno plaćanje, identifikaciju i ostale povezane usluge.

U osnovi, NFC pretvara mobilni telefon u beskontaktnu karticu i elektronički čitač i omogućuje telefonu da komunicira i razmjenjuje informacije s drugim NFC uređajima.

Uz sve uzbuđenje koje gura gospodin, stvarnost je da trenutno postoji vrlo ograničen izbor uređaja na tržištu. Dostupno je samo nekoliko šifriranih NFC telefona. Nokia je najavio da će od svojih novih pametnih telefona od 2011. godine imati NFC-omogućen.

U međuvremenu, NFC na mobitelima i dalje je gotovo u cijelosti suđeno. Na primjer, možda najlakše pribavljena NFC mobilna slušalica je Nokia 6212 Classic (na slici na slici), ali čak i to više nije u produkciji. Dok neki drugi proizvođači imaju NFC uređaje, oni su ili za razvoj ili probne svrhe.

To je ono što su komentari gospodinova zabavljali. NFC revolucija ne ide dalje na bilo kojem mjestu. Čak i ako živi u Sjevernoj Americi ili Europi i želi kupiti NFC telefon sada, teško će ga pronaći.

Također pročitajte: Bada se pridružuje Symbian, OSX, WinMo, Android, web OS, Maemo i Blackberry

Znate li o svim NFC uređajima u optjecaju? Jeste li ih koristili? Imate li kakvih korisnih informacija o NFC-u? Recite nam o tome.

Preporučeno
Ostavite Komentar