Glavni » general » Mobilnost broja mobitela: uskoro?

Mobilnost broja mobitela: uskoro?

general : Mobilnost broja mobitela: uskoro?

Prema Wikipediji, Mobile Number Portability (MNP) omogućava korisnicima zadržavanje svojih mobilnih brojeva kada žele promijeniti s jedne mobilne mreže na drugu. Na primjer, mogu zadržati svoj Glo broj prilikom prelaska na mrežu Etisalat - to znači da ću pozivati ​​i slati poruke po Etisalatovim tarifama. Kad nazovem prijatelje i obitelj, prikazuje se moj Glo broj.


Postoje dva načina na koji se može implementirati MNP - što je korisnija metoda za klijenta da se obratite novom operatoru (Primatelju) koji zatim ugovaraju aranžmane s pretplatnikom sa starim operaterom (Donator). Drugi, koji se trenutačno trenutačno trenira u Velikoj Britaniji, samo omogućava pretplatniku da kontaktira svoju staru mrežu (Donator) kako bi dobio kod koji zatim daje Primatelju. Postoji nekoliko tehničkih problema uključenih u MNP, no najznačajniji je usmjeravanje poziva i poruka na broj mobitela nakon što se prenesu. Široko prihvaćeno sredstvo je korištenje središnje baze (CDB) prijenosnih brojeva. U svijetu, vrijeme prijenosa varira od čak 3 minute u Australiji do 2 sata u SAD-u i trenutno 2 radna dana u Velikoj Britaniji. Usluga je uglavnom bila besplatna u većini zemalja, ali u nekima je privukla i minimalnu naplatu. MNP košta oko 30 eura u Njemačkoj.

Ideja MNP-a u Nigeriji je prvi put razmatrana u NCC-u 2007. godine, ali od tada se malo toga čuje. Neki od razloga za predloženi uvod tada su prekidati operatora monopola brojeva, pomoći u smanjenju pritužbi zbog slabe kvalitete usluge / poboljšanja kvalitete usluge i smanjenja tarifa. Kao u 2007, Engr Ndukwe je zaslužan s rekavši da je to samo zahtijevaju biranje za migraciju iz jedne mobilne mreže u drugu. Navode se drugi tehnički dužnosnici koji su rekli da bi usluga mogla privući "malu" cijenu pretplatnicima.

Također pročitajte: Dual SIM swagga - LG C310

Nedavno, u članku 31. ožujka 2009. godine o NEXT-u, Engr Ndukwe je postavio u svibnju 2009. kao datum objavljivanja rasporeda za MNP polijetanje. O načinu provedbe, on je rekao da NCC će raditi s neovisnom tvrtkom koja bi bila odgovorna za pretplatnike koji žele zadržati svoje mobilne brojeve pri prebacivanju mreža. Također je otkrio da su operatori na brodu i spremni.

Međutim, nije bilo riječi o troškovnim implikacijama pretplatniku (ako ih ima). Osim toga, koliko će dugo trajati proces prebacivanja (vrijeme prijenosa)? Također, kako bi se spriječila zlouporaba sustava koliko često može promijeniti operatora u kojem roku? Je li MNP ograničen na GSM ili su uključene i CDMA mreže?

Prednosti MNP-a su ogromne za bilo koje telekomunikacijsko tržište. Doista će stvoriti atmosferu za natjecanje. Operateri mogu slobodno razviti bolje pakete za pretplatnike bez ograničenja (unutar granica, tj.). Novi sudionici također imaju bolju poziciju da se natječu povoljno jer se može ocjenjivati ​​kvalitetom njihove usluge i proizvoda. Dugoročno, kupac, kao kralj, koristi najviše - povećao izbor, sposobnost zadržavanja broja mobilnog telefona, poboljšanu uslugu, niže tarife. S druge strane, pretplatnici bi mogli zloupotrijebiti sustav, a to je najmanji lik. Također, može postojati praktična praksa od operatera koji žele zadržati svoje klijente pod svaku cijenu. To zahtijeva pravilnu regulaciju od strane NCC-a i uspostavljanje odgovarajućih i adekvatnih protokola za proces i redovne preglede kako bi se osigurala usklađenost.

Također pročitajte: Je li SecuPhone na putu od BlackBerrya i Samsunga?

Sve u svemu, veselim se dolaskom MNP-a ovdje u Nigeriji. Možda, samo možda, to će biti predznak boljih stvari u telekom industriji.

Preporučeno
Ostavite Komentar