Glavni » general » Jolla, prvi Sailfish OS telefon, slomio mi je srce [Mister Mobility]

Jolla, prvi Sailfish OS telefon, slomio mi je srce [Mister Mobility]

general : Jolla, prvi Sailfish OS telefon, slomio mi je srce [Mister Mobility]

Jolla je izazvao mnogo uzbuđenja kada je prvi put bio najavljen, posebno među zajednicama Nokia fanova koji su željeli uređaj s N9-om. Imao sam zaražen uzbuđenjem i želio sam se uhvatiti za ruke na jedinici. Bio sam bliski obožavatelj Maemo i vlasnik Nokia N900. Bio sam vrhunski navijač Meego-powered Nokia N9 i bio je razočaran kada Nokia pao platformu. Dakle, možda možete shvatiti uzbuđenje s kojim sam očekivao Sailfish OS, koji je potomak MeeGo loze. Napokon sam dobio ruke na Jolla u travnju, ispunjenje velike želje i završio slomljenim srcem.

Ako moram sažeti Jollu u jednoj rečenici, rekao bih da je to za mene neuobičajeno iskustvo. Da. Razlikuje se, da. Jedinstvena je. Ali to jednostavno ne gasi na bilo koji način. Otkrio sam ga toliko neodgovarajući da nisam našao nadahnuće za objavljivanje pregleda.

U početku sam pomislio da je navigacija zbunjujuća. Korisničko sučelje Sailfish ima strmu krivulju nagnutosti. Dok sam uspio pokupiti MeeGo, Windows Phone, pa čak i uređaje BlackBerry 10 OS i pronaći mi put oko sebe, a ne tako Sailfish. Morala sam pronaći priručnik da razumijem što da radim u ovom slučaju.

Sailfish OS je uklonio navigaciju putem gumba u potpunosti, tako da je sve učinjeno pomicanjem. Evo kako navigacija radi na sustavu Sailfish:

  1. prijeđite prstom vodoravno s desnih ili lijevih rubova zaslona kako biste smanjili aplikaciju u kojoj se nalazite i otvorite početni prikaz da biste vidjeli popis pokretnih aplikacija
  2. polako spustite zaslon kako biste pristupili izborniku remenice, koji vam daje opcije
  3. prijeđite prstom prema gore od donjeg ruba zaslona kako biste pristupili prikazu Događaji, što je neka vrsta prikazivanja obavijesti
  4. u višezadaćnom prikazu prijeđite prstom prema dolje da biste pristupili postavkama ili prijeđite prstom prema gore da biste pristupili aplikacijama
Također pročitajte: 2013: BlackBerry 10, Windows Phone, Tizen i Sailfish

I dalje postoje i druge geste - uključujući slavine i pomake - osim gore navedenih. Sve je potrebno za navikavanje. Siguran sam da postoje ljudi koji ga smatraju slatkim za upotrebu, ali nije kliknuo sa mnom.

Stranica Događaji / obavijesti dostupna je prelaskom gore od dna zaslona. Prikazuje propuštene pozive i tekstove, poruke e-pošte, neposredne poruke i obavijesti društvenih mreža i obavijesti ažuriranja sustava.

Višelovno zadatkom podsjećalo se na to kako se nalazilo na MeeGo, s prikazivanjem aplikacija koje su prikazane na rešetki aktivnih minijatura. Jedan postavlja račune društvenih medija tako da odete na Računi u izborniku Postavke.

Preglednik je bio u redu, Gmail je radio dobro, a moji su kontakti sinkronizirani bez problema. Pretraživanje kontakata bilo je lijepo. Radi na temelju odabira abecede, a zatim se navode sva imena koja počinju tom abecedom.

Jolla je dobila nadogradnju softvera tijekom vremena kada je bila sa mnom i koja je pokrenula OTA bez ikakvih problema. Sailfish OS dobro funkcionira i ima standardne značajke koje bi se očekivale na modernom ugrađenom OS-u. Međutim, cijelo iskustvo korištenja Jolla jednostavno nije imalo jak dojam. Neka ograničenja još uvijek postoje u OS-u. Na primjer, odabir više fotografija, jedina dostupna radnja je Izbriši. Nema opcije za dijeljenje. Ako odaberete fotografije jednu po jednu, prikazuju se mogućnosti slanja putem Bluetooth veze i MMS-a. Samo one. Ovo je doba dijeljenja, i to je samo osjećalo bleh. Također, nikada nisam bio u mogućnosti primati obavijesti za BBM poruke tijekom cijelog vremena kada sam imao uređaj.

Također pročitajte: Pogledajte fotografije ovog prekrasnog mobitela od 2010

Nisam baš siguran zašto sam osjetio da ga Jolla nedostaje. Je li to softver ili hardver? Možda malo od oba? U svakom slučaju, Sailfish OS je niša platforma za sada. Jolla je za geek, osobito ljude koji vole Maemo i MeeGo jer bi mogli hakirati i ugađati. Ako Jolla može ostati isplativo u toj niši, dobar show. Osobno želim samo pokupiti uređaj koji mogu koristiti odmah bez pribjegavanja priručniku. To sam uspio uraditi s Nokia N9, Jollaovim precima, koji sam s njim gushed toliko sočne entuzijazma.

Preporučeno
Ostavite Komentar