Glavni » general » GSM naplata: Je li nam se vara?

GSM naplata: Je li nam se vara?

general : GSM naplata: Je li nam se vara?

Kao netko tko mrzi da se vara (tko ne?), Misao ponekad prelazi moj um o tome da li GSM tvrtke nas mogu odvesti na vožnju.

Jednom davno, voljno smo platili N50 po minuti kako bi ostali u kontaktu sa svojim najbližima i obavljali poslovne transakcije. Pojavom Po drugi naplatu i daljnjim padom tarifnih poziva (zbog konkurencije ili regulacije?), Glasovni pozivi sada se razlikuju od N20 do N40, ovisno o vašem planu razgovora s vašim mobilnim operaterom i tko zovete (stope poziva su veće kada poziv izvan vaše mreže).

Da biste pronašli put oko izuzetnih stope pozivanja na druge mreže, mnogi od nas sad nose SIM kartice gotovo svih mreža i upućuju pozive na odgovarajuću mrežu. Drugi jednostavno posjećuju komercijalni pozivni centar i plaćaju N20 po minuti, dok drugi još idu za CDMA-e koji su relativno jeftiniji.

Mogu se sigurno tvrditi da mnogi nigerijci ne znaju o cijenama poziva na kojima se nalaze. U osnovi su svjesni imena plana, npr. XtraCool ili Classic Plus i znaju da je stvaranje intra-mrežnih poziva jeftinije. No vrlo malo nas provjerava koliko smo zapravo naplaćeni po pozivu.

Odlučio sam pokrenuti neka slučajna ispitivanja i otkrio da je s svim mrežama došlo do odstupanja u naplati. U mnogim sam slučajevima bilo pretjerano naplaćeno - na primjer, naplaćuju mi ​​56 kobo u sekundi na mom MTN Xtra coolu umjesto 53 kobo. Iznenađujuće sam također primijetio da sam također bio pretrpan - Na Etisalatu, bio sam optužen N29.50 umjesto N30 za 60 sekundi na 50 kobo u sekundi.

Također pročitajte: Zašto se čini da je Nigerija izgubila 5 milijuna pretplatnika na mobilne uređaje

Dakle, moje pitanje je, što bi mogao biti uzrok nepravednih cijena?
Ljudski ili računalni propusti? Gdje si?

Zapovijedam vam da izvadite svoje olovke i kalkulatore i izvršite svoje vlastite slučajne testove. Otkrit ćete koliko zapravo plaćate za taj poziv i na kraju možda oprati vještine matematike!

Preporučeno
Ostavite Komentar