Glavni » general » Bljesak - je li precijenjen?

Bljesak - je li precijenjen?

general : Bljesak - je li precijenjen?

Što je točno Flash i kako je sveprisutan? Kako Flash utječe na web, na naš život i tehnologiju preglednika kakvog poznajemo? Je li Flash tehnologija važna u razvojnim standardima weba? Možemo li to nazvati standardom vlastite u webu 3.0 koji treba samo preraditi? Ili bismo mogli reći da je Bljesak u sebi zatvoren, a monopol jedne tvrtke i kao takav prošao svoju korisnost?

Ovaj članak pokušava cjelovit pogled na Adobe Flash tehnologiju. Također pokušava napraviti prognozu sljedeće granice web video i multimedijske tehnologije.

Bljesak
Adobe Flash (bivši Macromedia Flash) vrsta je multimedijske platforme koja se upotrebljava za dodavanje animacije, videozapisa i interaktivnosti preglednicima ili web stranicama. Flash manipulira grafiku kako bi osigurao animaciju za tekst, crteže i fotografije. Koristi se za strujanje zvuka i videozapisa na webu. Moglo bi također uhvatiti korisničke podatke iz unosa poput miša i tipkovnice.

Flash se često koristi za obrazovne svrhe, demonstracije i igre. Bljesak kao platformu izvorno je stekao Macromedia i predstavljen je 1996. godine, a trenutno ga razvija i distribuira Adobe Systems. Flash datoteke su u SWF formatu.

Prednosti Flasha
Unatoč mnogim kritikama na Flashu, upotreba Flasha sada je raširena. Macromedia tvrdi da je penetracija Flasha 98% svih web stranica. Ovo pokazuje koliko je daleko i koliko duboko Flash ukorijenjen u naše web iskustvo. Adobe Flash omogućio nam je ispuniti ponor multimedijalnog multimedijalnog doživljaja na webu.

S očitim iznimkom iPhonea, ipod touc-a, ipad-a i možda nadolazećeg telefona za Windows 7, Flash se može naći na gotovo svakom drugom operativnom sustavu, desktopu i mobilnom operativnom sustavu, pa čak i MAC-u i naravno svakom web-pregledniku. Univerzalnost Flasha učinila ga je sam po sebi standardom. Ako pokušavate pregledavati internet bez instalacije Flash playera, na tvrdom ćete način pronaći kako je Flash prožima. Većina web stranica će izgledati čvrsta i prazna bez Flasha!

Nešto za sjećanje
Unatoč očiglednim nabrojanim prednostima Flasha iznad, i onoliko blisko kao da je široko prihvaćena i naizgled standard, to je i dalje proizvod jedne tvrtke. Ono što bih nazvao vlasničkom tehnologijom iz jedne tvrtke.

Dakle, ako je Adobe Flash tako ukorijenjen u našoj svakodnevnoj tehnologiji i toliko je koristan, zašto kritike? Sveprisutna bitka između Applea i Adobea preko Flasha zagrijala je argument za senilnost Flasha jer su novije tehnologije poput HTML 5 u kutu!

Također pročitajte: Jesu Abuja stanovnici pokušavaju poslati Uber natrag u Lagos?

Kritika
Ako ste pratili trend u Techworldu posljednjih nekoliko mjeseci, tada biste znali izvore iz kojih je Flash imao svoje najveće kritike. Ovo je Apple Inc i Steve Jobs. U posljednje vrijeme, Microsoft je preuzeo vlast s Appleom u predviđanju da je HTML 5 sljedeća granica u web multi-media tehnologiji.

Navesti Internet Explorer Manager; " Budućnost weba je HTML5. Microsoft je duboko angažiran u HTML5 procesu s W3C ". Pitanje je da Apple tvrdi da je Flash zatvorena platforma i monopol.

Apple je također sugerirao da Flash je nespretan, nestabilan i ispraznio vijek trajanja baterije? Uznemirujući web standard za video, slike i druge multimedije od strane Apple i Microsoft je HTML 5.

Prednost koju HTML5 posjeduje preko Flasha i drugih vlasničkih multimedijskih tehnologija kao što su Microsoft Silverlight i Apple QuickTime jest da je to standard protokola. Ako to nije baš tako sada, to bi bilo tako kada bude dovršeno i neće biti rješenje za jednog dobavljača.

Bljesak je sveprisutan
Bljesak je posvuda i zbog toga tvrtke plaćaju ogromne svote novca programerima za izradu i održavanje web stranica. Mnoge od tih web stranica jako se oslanjaju na Adobe Flash za pružanje multimedijskih sadržaja. Odbacivanje Flasha zahtijevalo bi stoga preispitivanje web stranica, što može biti zastrašujuće, zastrašujuće i skupo poduzeće.

Zašto je tako Blinkova kritika? Kada je Apple izašao s njihovim Iphone OS 4.0, Flash je bio posebno isključen. Čak su i dalje krenuli u promjenu uvjeta licenciranja za aplikacije za razvoj programera za verziju 4.0. Razvojnim programerima dopušteno je samo razvijanje aplikacija za iPhone pomoću ciljanog C, C + + ili JavaScript-a na SDK za iphone, osim isključivanja Flasha.

Odgovarajući na tu promjenu, jedna junakinja Evangelist, Lee Brimelow vrištala je u svojoj osobnoj web stranici "Idi sebi sami". Iako Brimelowov blog ima izjavu o odricanju od odgovornosti izjavljuje da postoje mišljenja koja su njegova, a ne one Adobe, jasno je iz ove ekstremne primjedbe da ljubav nije izgubljena između Adobe i Apple.

Područja kojima je Apple naglasio, gdje Flash može imati nedostatke
Ranije prošlog tjedna određena područja na kojima je istaknuto javnim pismom Adobeu o Flashovom nedostatku. Ovo bi bilo ovdje nabrojano, jer neke od ovih šest točaka mogu biti valjane.

1. Bljeskalica nije otvorena. "Iako su Flashovi proizvodi tvrtke Adobe široko dostupni, to ne znači da su otvoreni jer su u potpunosti kontrolirani od strane Adobe i dostupni samo od Adobe. Gotovo svaka definicija, Bljesak je zatvoreni sustav. "Ovdje postoji neka ironia, jer to može biti slučaj kada lonac zove čajnik crn. Znamo da Apple upravlja polu zatvorenom arhitekturom u ekosustavu iPhone i ipad. No MAC OS X u svojim prijenosnim računalima zapravo je otvoreni sustav. Ali još uvijek imamo točku; HTML5, CSS i JavaScript otvoreni su web standardi koje podržava iphone OS.

Također pročitajte: Novi Windows Phone Početni zaslon čini veliku razliku

2. Mnoge web stranice sada nude videozapise u HTML 5 standardima.

3. Pouzdanost, sigurnost i performanse. Flash zahtijeva procesor u vašem web pregledniku i može uzrokovati pad. Isto tako, hakeri mogu iskoristiti neke sigurnosne rupe u Flash dodatku u vašem pregledniku i preuzeti kontrolu nad OS-om i dobiti pristup osjetljivim informacijama. Korisnici se uvijek preporučuju da ažuriraju Flashove igrače kako bi blokirali ove sigurnosne rupe u Flashu.

4. Trajanje baterije. "Video na gotovo svim web stranicama Flasha trenutačno zahtijeva stariju dekoderu generacije koji nije implementiran u mobilnim čipovima i mora se izvoditi u softveru." Ovo je baterijsko pražnjenje. Steve Jobs je naravno H.264 kodeks fan. H.264 video kodek usput je standardni video kodek implementiran u HTML 5 preglednicima. To se izvodi u HTML-u nativno, bez potrebe za dodatnim dodatkom. Stariji codec pokrenut je u softveru, a ne u hardverskim žetonima nativno, tako da su snage gladne i ispuštaju trajanje baterije.

5. Dodirnite. Ideja je da su Flash User Interfaces izgrađena oko ideja unosa miša i unosa tipkovnice koja je postojala davno kada je započela flash. Bljeskalica nije izrađena oko korisničkog sučelja zaslona osjetljivog na dodir. Da bi se Flash u potpunosti ugradio u UI Uređaj za dodir, web-stranica ili OS moraju biti "prepisani" kako bi dobro funkcionirali na dodirnim uređajima. "Ako programeri trebaju prepisati svoje Flash web stranice, zašto ne upotrebljavati moderne tehnologije kao što su HTML5, CSS i JavaScript?"

6. Ako razvojni programeri rastu ovisno o razvojnim knjižnicama i alatima za razvoj treće strane, oni mogu iskoristiti prednosti poboljšanja platforme ako i kada treća strana odabere usvajanje novih značajki. "Ova točka vrijedi. Previše ovisnosti o Flashu može samo potaknuti inovaciju samo kada je Adobe spreman za inovacije.

Zaključak
Ako mislite da će Bljesak prestati zadrhtati u bliskoj budućnosti, možda ste pogriješili. Stoga bi pružatelji preglednika poput IE, Moxilla, Opera i Chrome mogli učiniti dobro uključiti HTML 5 brzo u svoje preglednike.

Također pročitajte: Tehnologija automobila: Sve ceste dovode do umjetne inteligencije

Ipak, izvršni direktor tvrtke Adobe Shantanu Naranyen izjavio je za vrijeme 2. kvartala Adobe 2009 koji zarađuje na summitu: "... izazov za HTLM 5 i dalje će biti kako dobivate dosljedan prikaz HTML 5 preglednika. Kada razmišljate o tome kada se planovi o raspoređivanju o kojima se trenutačno pričaju, osjećaju se kao da bi to moglo biti desetljeće prije nego što HTML 5 vidi standardizaciju preko broja preglednika koji će biti vani. "

Da, istina je da je HTML 5 u razvoju već više od pet godina i tek je sada da počinje postati glavni izvor dovoljno da se uključi u preglednike i web stranice. Trenutačne verzije Internet Explorera, Firefoxa, opernih i Chromea nedavno sadrže elemente HTML5 kompatibilnosti. Ako je to tako, to bi moglo biti dugo dok HTML5 ne dostigne dovoljno zamaha za istinski prijetnju Flashu.

HTML5 ne bi nužno značio kraj Flasha. Adobe može razvijati i prilagoditi se kako bi ostali relevantni u ratu preglednika. Čak i ako HTML 5 počne obavljati sve ono što Flash sada radi, neće biti savršeno jer nema prirode ništa savršeno. Adobe Flash još uvijek može manipulirati Flashom kako bi zauzimao novu nišu ili vakuum koji će HTML vjerojatno biti nedovoljan, bez obzira na to koliko je beznačajan.

Kao što je spomenuto ranije u ovom članku, Flash je još uvijek monopol, proizvod jedne tvrtke. Borba između Adobe i Apple i način na koji Microsoft Windows Phone 7 ide, jasno pokazuje da Flash ne može biti dostupan za sve operativne sustave i platforme. Dakle, sve tvrtke i proizvođači s preglednicima i web mjestima koji žele biti igrač na World Wide Webu moraju prihvatiti HTML 5 i uzeti cjelovit pogled na sljedeći trend tehnologije. Oni, međutim, ne smiju zanemariti Flash, već se prilagoditi, pa bi barem bili u skladu s tehnologijom i ostali na istom nivou i relevantni u novim granicama vjetra promjena!

Preporučeno
Ostavite Komentar