Glavni » general » Nemoj kopirati pogrešno! Pisci imaju ekskluzivna prava na njihova djela

Nemoj kopirati pogrešno! Pisci imaju ekskluzivna prava na njihova djela

general : Nemoj kopirati pogrešno!  Pisci imaju ekskluzivna prava na njihova djela

Prije kopiranja sadržaja s nečije web stranice, bloga, knjige ili časopisa, imajte na umu sljedeće činjenice o autorskim pravima:

1. autorsko pravo je isključivo pravo na korištenje pisca rad. Pisac ga posjeduje. Pisac može tužiti one koji koriste bez njihovog dopuštenja.

2. Pisac ne mora podnijeti obavijest o autorskim pravima. Zakon kaže da su njegova prava već njegova prava. Bez obzira je li to točno ili ne, to je nevažno. Prava su njegova / njezina.

3. Neki pisci odobravaju prethodnu dozvolu za kopiranje i reprodukciju stavljanjem male obavijesti u kojoj se navode uvjeti za koje se kopiranje može obaviti. Poštujte njihove uvjete. To je njihov rad. Imaju pravo navesti kako se treba koristiti.

4. Ako pisac nije prethodno davao dopuštenje, u redu je citirati paragraf ili dva svog djela, s pravilnim kreditom (u izvanmrežnim radovima) ili vezom natrag na izvorni članak ili priču (u mrežnim radovima). Pogrešno je reproducirati članak ili priču u cijelosti bez dopuštenja. Ne.

5. Gdje biste voljeli reproducirati članak ili priču u cijelosti, ispravna stvar za učiniti je kontaktirati pisca za dopuštenje. Ako odobri dopuštenje, obično će biti na određenim uvjetima i odredbama. Ti uvjeti i odredbe mogu ili ne moraju uključivati ​​naknadu za korištenje svojih djela. Vi ste dužni pridržavati se onoga što su ti uvjeti i odredbe, ako odlučite nastaviti, inače ćete biti u kršenju autorskih prava. Nikada nije pravo reproducirati pisacov rad u cijelosti bez prethodnog izričitog dopuštenja.

Također pročitajte: Oslanjanje Jio značajke telefona 4G i aplikacije: novu vrstu značajki telefon

Cijela točka dopuštenja je da, ako to nije dato, onda postoji ograničenje. Pisacova priča ili članak je njegov znoj i njegov proizvod. Poštujte to.

Ovaj je članak rođen iz kratke rasprave na Twitteru koja je uključivala TexTheLaw, trgovačko pravo i intelektualno vlasništvo, prije nekoliko tjedana. Tweets na temu TexTheLaw-a bili su lucidni. Ono što sam učinio u ovom članku je meso neke od tih tweetova. Naravno, ako ste pisac ili kreativna osoba ili izdavač i trebate nekoga tko poznaje svoje loze na temu intelektualnog vlasništva, posavjetujte se s njim.

Preporučeno
Ostavite Komentar