Glavni » general » BudgIT: Otvaranje nigerijskih proračuna masama

BudgIT: Otvaranje nigerijskih proračuna masama

general : BudgIT: Otvaranje nigerijskih proračuna masama

Nigerija trenutno broji oko 140 milijuna stanovnika (Izvješće o popisu iz 2006. godine) s značajnom pokrivenosti mobilnim telefonom s više od 90 milijuna aktivnih pretplatnika (NCC, srpanj 2011.). Na žalost, prema Udruzi GSM, Nigerija ima indeks financijske uključenosti od 15%, pri čemu veliki dio zemlje nema formalnu financijsku pismenost.

U demokratskom društvu kao što je Nigerija, BudgIT vjeruje kako simulira interes nigerijanaca u javnom upravljanju, što je ključno za usporedbu upravljanja, razumijevanje raspodjele vlade za određene sektore i načina na koji se to odnosi na građane. Proračun kao javni dokument mora biti priopćen u više interaktivnom obliku koji se građani mogu povezati unatoč razini pismenosti. Projekt koji se zalaže za transparentnost i čvrstu upravu, BudgIT želi premostiti zaljev neznanja korištenjem sveprisutnih alata kao što su mobilni telefon i internet kako bi se povećala pristup Nigeriji i razumijevanje proračuna.

BudgIT: yourbudgit.com
BudgIT je koncipiran i razvijen u Tech-In-Governanceu (www.tech-in.org), 48-satnom skupu ideja, ljudi i digitalnih alata za stvaranje novih web i mobilnih rješenja za preobrazbu sudjelovanja građana u upravljanju u Nigeriji u središtu suradnje (www.cchubnigeria.com) u ožujku 2011.

Kao dobitnik Drugog mjesta na Tech-In Governanceu, BudgITu je dobila nagradu od 2.000 dolara od Indigo Trust, dio Sainsbury Family Trust u Velikoj Britaniji, koju je tim primijenio za isporuku web stranice koja je sada na www.yourbudgit .com.

BudgIT je alat koji ima za cilj redefinirati participativno upravljanje. Mnogi Nigerijanci, s malo ili nimalo znanja o računovodstvu i javnom financijskom upravljanju, izgubljeni su kad vide (ako ikada dobiju priliku) proračune različitih vladinih grupa. Labirint milijuna i milijarde u "debelim" proračunskim dokumentima skloni se zbuniti i teško je jasno odrediti kako se javna sredstva zapravo troše.

Također pročitajte: Oppo pokazuje interes za ovu aplikaciju na Nigeriji

BudgIT služi kao most pomoću kreativnih metoda kao što su info-grafički prikazi na mobilnim i web stranicama kako bi isporučili Nigerijske proračune većim dijelovima stanovništva. Vjerujemo da u demokraciji svaki odgovoran porezni obveznik ima pravo znati kako se njegovi porezi troše u pružanju učinkovite javne infrastrukture i usluga.

S proračunom koji se isporučuje putem mobilnih i on-line alata, možemo pokrenuti rasprave i rasprave među građanima, omogućujući onima u vladi da znaju da će njihova akcija biti podrobnija.

Ključni ciljevi ovog projekta sažeti su uglavnom na:
1. Jačati građansko sudjelovanje u javnom upravljanju.
2. Koristite prilagođene alate za prikaz podataka kako biste revolucionirali angažman sa Nigerijancima
3. Osigurati masovnu pismenost na javnoj financijskoj dodjeli i izdacima
4. Pokrenuti snažne rasprave na pojedinačnim i društvenim mrežama koje rezultiraju učinkovitim praćenjem proračuna

Odgovorno sudjelovanje je ključni stup u društvenom ugovoru između birača i njihovih izabranih čelnika. Iskorištavanje znanja o proračunu iz područja pravednih stručnjaka s onima običnog čovjeka trebalo bi pokrenuti transparentnije i otvoreno društvo.

Sljedeći koraci za BudgIT
Tim iza BudgITa objavio je trenutačnu verziju web stranice kako bi članovima javnosti prvo pogledao svoj proračun u vizualnom obliku. Radit ćemo na poboljšanju i ažuriranju sadržaja web lokacije dok dobijemo više podataka iz drugih grana vlasti. Uoči proračuna za 2012. nadamo se da ćemo pokrenuti novu verziju web-lokacije, kao i aplikaciju za različite mobilne platforme. Iskreno cijenimo povratne informacije od korisnika koji se nadamo uključiti u buduće inačice web stranice.

Također pročitajte: Lumia 520: pravi prvak sustava Windows Phone OS
Preporučeno
Ostavite Komentar