Glavni » general » Blueborne je nova šifra pametnog telefona koji napada putem Bluetootha

Blueborne je nova šifra pametnog telefona koji napada putem Bluetootha

general : Blueborne je nova šifra pametnog telefona koji napada putem Bluetootha

Dok se bavimo potencijalnim načinima na koji bi se pametni telefoni mogli oteti, i zaštitimo se od tih prijetnji, još više pitanja sigurnosti pojavljuju se. Postoji nova ranjivost koja je otkrivena. Ovaj put, ranjivost je rečeno da može zaraziti Android uređaje s bilo zlonamjernim softverom ili ransomwareom putem jednostavne Bluetooth veze. Taj sigurnosni nedostatak poznat je kao Blueborne, a otkrili su ga istraživači u Armis Labs.

Istraživači su otkrili da se Blueborne može upotrijebiti za slanje i instaliranje potencijalno oštećenog softvera bez potrebe za uparivanjem uređaja s zaraženim. Ovaj zlonamjerni prijenos može se dogoditi ako Bluetooth uključen na oba uređaja. U stvari, telefoni ne moraju čak biti u načinu otkrivanja. Štoviše, zaraženi smartphone ima sposobnost širenja istog zlonamjernog softvera na druge pametne telefone, a vlasnik ne zna ništa o tome.

Sada, budući da Bluetooth proces ima visoke privilegije u OS-u za Android, bilo koji zlonamjerni softver koji se prenosi putem Bluebornea može preuzeti uređaj, preuzeti privatne informacije ili zaključati korisnike s njihovih uređaja. Ovaj nedostatak nije ograničen samo na Android; prijavljeno je da su uređaji sa sustavom Windows, Linux i iOS ranjivi na ovaj nedostatak. Time se ugrožavaju i drugi uređaji koji nisu pametni kao osobna računala i poslužiteljski sustavi.

Armis Labs kontaktirao je nekoliko zainteresiranih strana glede tog sigurnosnog nedostatka. Do sada je bilo osam nula-dana ranjivosti, a četiri su klasificirana kao kritična. One su prijavljene tvrtkama kao što su Google, Samsung, Microsoft i Apple. Google je već riješio Blueborneovu ranjivost s Android sigurnosnom zakrpom u rujnu 2017., koja je izdana za uređaje sa sustavom Android 7.0 Nougat i Android 6.0 Marshmallow. Samsung, međutim, tek treba odgovoriti na Armis Labs u pogledu akcija koje je napravio kako bi osigurao svoje uređaje iz ove praznine.

Također pročitajte: Huawei P9 hands-on: S Leicom

Izvor

Preporučeno
Ostavite Komentar