BCAA - как да приемате, правилната дозировка и време

Протеините са много важни за хората, учените са разбрали това отдавна. Терминът " протеин " е измислен от гръцката дума " първи ". И това е вярно - за всеки спортист, а още повече за културист, протеинът е основен фактор във всички възстановителни процеси.

Обикновено протеин се синтезира от 20 стандартни аминокиселини. И ако тялото може да синтезира повечето от тези аминокиселини самостоятелно, тогава има незаменими аминокиселини, които трябва да влязат в тялото отвън. Най-важните за изграждането на мускулна маса са три незаменими аминокиселини с разклонени странични вериги: левцин, изолевцин и валин . Именно тези три аминокиселини бяха комбинирани в едно лекарство, което се нарича BCAA (английски разклонени аминокиселини)

съдържание

 • 1 Роля в тялото
 • 2 BCAA - Кога да се използва и в какви дози.
  • 2.1 В тренировъчните дни
  • 2.2 В почивни дни
 • 3 формуляра за освобождаване
 • 4 Оптимално обслужване
 • 5 Странични ефекти
  • 5.1 BCAA - как да приемате

Роля в тялото

 • Валин - Един от най-активните компоненти в регенерацията на увредените мускулни тъканни влакна. Ако спортист тренира интензивно и с високо натоварване, тогава в мускулите се появяват разкъсвания на влакна. Когато тези сълзи зараснат, настъпва мускулен растеж. Допълнителният прием на валин намалява времето на оздравяване на такива микротравми. Освен това приемането на валин значително подобрява азотния баланс, което също ускорява растежа на мускулите и предотвратява разграждането на протеина.
 • Левцин - намалява кръвната захар, спомагайки за увеличаване на производството на хормон на растежа . Вероятно не бива да се казва колко важен е хормонът на растежа за увеличаване на мускулната маса и възстановяване на мускулните влакна след усилени тренировки. Също така, левцинът участва активно във възстановяването на мускулната тъкан, кожата и костите.
 • Изолевцин - Основна аминокиселина в производството на хемоглобин. Той също така стабилизира нивата на кръвната захар, спомага за повишаване на общата издръжливост на организма и ускорява възстановяването на увредените мускулни тъкани .

Приемането на аминокиселинния комплекс BCAA дава мощно ускоряване на възстановяването на мускулните влакна, стимулира увеличаването на производството на растежен хормон от организма и възстановява енергийния баланс.

Най-важната аминокиселина за културиста в тези три е левцин . По време на научните изследвания беше установено, че приемът на левцин заедно с изолевцин и валин значително усилва ефекта на първия. Смята се, че оптималното съотношение на тези аминокиселини е: 2: 1: 1 . Тоест, за всеки mg валин и изолевцин има 2 mg левцин. Но такива пропорции не са догма.

BCAA - Кога да се използва и в какви дози.

Тялото на бодибилдъра по време на тренировъчни дни и в дни на почивка, когато тялото се възстановява, изпитва различна нужда от бързи аминокиселини, схемата на BCAA за тези дни е малко по-различна.

В тренировъчни дни

Когато спортист активно тренира, тогава в тялото му се стартират не само анаболни процеси (мускулен растеж), но и катаболни разрушителни процеси. Предизвикателството е да се стимулират анаболните процеси и инхибирането на катаболните.

Ако анаболните процеси се активират в почивни дни, тогава катаболните процеси, напротив, са най-опасни по време на тренировка. По време на интензивни упражнения тялото се нуждае от допълнително подхранване. И ако не дадете това зареждане отвън, тогава той ще започне да търси допълнителни резерви вътре в тялото.

Първата стъпка е консумирането на запаси от мускулен гликоген. Ако те не са достатъчни, тялото започва активно да разгражда аминокиселините, които изграждат мускулите.

В този случай BCAA действа като помощник. За да може тялото дори да няма желание да започне да се поглъща, трябва да му бъде позволено да „яде“ нещо друго. BCAA аминокиселините са идеално подходящи за тази роля! Поради факта, че аминокиселините с разклонена странична верига моментално се абсорбират, те активно участват в процеса и не само предотвратяват развитието на катаболизъм по време на тренировка, но и активно участват в изграждането на мускулна маса и изгарянето на мастната маса.

BCAA трябва да се приемат непосредствено преди и непосредствено след тренировката. Полезно ще бъде да приемате малко количество аминокиселини по време на тренировка, ако продължителността му надвишава 1 час.

След тренировка, когато глюкозата е минимална и практически не са останали аминокиселини, трябва незабавно да попълните тяхното снабдяване. В този случай метаболитните процеси, които ще продължат известно време с бясна скорост, ще получат материал за обработка.

В почивни дни

Смята се, че приемането на BCAA в нетренировъчни дни не е необходимо. Това се аргументира с факта, че тъй като няма ефект върху организма, значи няма и катаболизъм. А за анаболния процес протеинът е достатъчен от редовното хранене. Това не е така.

Катаболните процеси са най-мощни веднага след сън. Ако в този момент получите протеин от обикновена храна или приемате протеин, тогава тялото ще се нуждае от известно време, за да разгради протеина до аминокиселини. Приемът на BCAA сутрин решава този проблем - аминокиселините незабавно влизат в мускулите. Препоръчва се прием на 0, 5-1 от стандартната порция веднага след сън.

Форми за освобождаване

 • Капсули - най-популярната форма на освобождаване на BCAA. Аминокиселините с разклонена верига първо се произвеждат в капсули. Основното предимство на тази форма на освобождаване е лекотата на използване . Капсулите се вземат лесно със себе си и можете да ги вземете навсякъде, ако имате чаша вода под ръка.
  Друго предимство е неутралният вкус . Поради факта, че прахът е опакован в капсули, не усещате горчивия вкус, характерен за чиста прахова форма на аминокиселини с разклонена странична верига.
  Капсули, съдържащи 250 до 1250 mg BCAA, се предлагат в 60 до 1000 капсули на опаковка. Основният недостатък на тази форма на администриране е високата цена. При препоръчаните дозировки един пакет ще продължи максимум няколко седмици.
 • Таблетки - Като правило те са сгъстен прах. Ползите са същите като капсулите. В допълнение към горните недостатъци можете да добавите сравнително дълго усвояемост, защото таблетките се разтварят по-бавно в стомаха.
 • Прах - най-икономичната форма на освобождаване на BCAA. Доскоро BCAA прахът се използваше главно от тези, които искаха да спестят. Със същата цена бихте могли да получите 1, 5 пъти повече BCAA, когато ги купите под формата на прах.
  Минуси: чистият прах е много слабо разтворим във вода и има доста специфичен вкус. Затова се препоръчва да го приемате по този начин: сложете порция BCAA в устата си и веднага я изпийте с вода, така че горчивият вкус да не се усеща толкова дълго.
  През последните няколко години на пазара за спортно хранене се появиха доста BCAA прахове, които бързо се разтварят във вода и имат приятни плодови вкусове.

Оптимално сервиране

Всеки производител на спортно хранене посочва напълно различни дозировки на своите продукти, независимо от собственото тегло на спортиста. Как да изчислим правилната доза за аминокиселини с разклонена верига "> Странични ефекти

Въпреки горното, много хора, които започват да се занимават с бодибилдинг, възниква въпросът: „ Вредни ли са BCAA? ". За да разсеем всички съмнения, ние ще му отговорим. Тъй като аминокиселините с разклонена верига са необходими за функционирането на нашето тяло, при интензивни натоварвания допълнителният прием на BCAA няма да причини смущения и отрицателни реакции в човешкото тяло, а само ще има полза. Не се страхувайте от предозиране: всичко, което няма време за усвояване, ще излезе от тялото, без да нарушава вътрешния баланс в организма.

BCAA - как да приемаме