Glavni » general » Bitka operacijskih sustava za mobilne uređaje

Bitka operacijskih sustava za mobilne uređaje

general : Bitka operacijskih sustava za mobilne uređaje

Symbian. Windows Mobile. Dlan. Kupina. OSX. Android. Maemo.

To su svi mobilni operacijski sustavi (OS). Neki su bili oko dulje od drugih. Nova djeca na bloku su OSX i Android, a oni imaju svoj dan. Dok je Palm stara platforma, cjelovita obnova koja je izvršena na operacijskom sustavu pretvorila je dosadašnje sučelje u nešto hip i ažurirano, baš kao što se dobiva na novijoj djeci.

Symbian, najčešće korišteni mobilni operacijski sustav na svijetu, također je prošao kroz revitalizaciju sa S60 5. izdanjem, ali bez dosta elegantnog rezultata kao Palm. Bio sam " Symbian Inside " za najveći dio svog mobilnog života, nakon što su godinama koristili uređaje S80 (Nokia 9500), UIQ (P990, P1i) i S60 (E61, E61i, E90, E75).

Nisam skrivao svoje stajalište da Symbian kao što je trenutno treba ozbiljan facelift njegovo korisničko sučelje da biste dobili up-to-date s trenutnim fads u industriji. Čak sam to snažno držao. Čini se da postoje oni koji misle da će Symbian zapravo umrijeti. Ozbiljno sumnjam u to. Barem ne uskoro.

Ako se ono što je Nokia skinula s N900 tablet-telefonom bilo je što prije, oni koji su proricali Symbianovu smrt zbog onoga što se činilo da Nokia ne može implementirati fancy korisničko sučelje može početi opozivati. Nokia je pokazala da su sposobni.

Moramo napomenuti da su trenutni moderni korisni programi su zasnovani na zaslonu osjetljivom na dodir. Nažalost, osim ako ne postoji velika promjena u općem smislu mobilnih korisnika, statistika do datuma pokazuje da većina korisnika preferira redovne tipske telefone s fizičkom tipkovnicom. U ovom području, Nokia još uvijek drži tvrđavu.

Također pročitajte: Mobilna tehnologija i društveni mediji

Podnosi mi se da će Symbian vjerojatno dugo ostati dominantni mobilni operacijski sustav. Trenutni trendovi upućuju na to da će Android brzo preuzeti drugo mjesto.

Jedna od prednosti koje Symbian ima je ono što će Android pomoći postići. I Symbian i Android licencirani su od brojnih proizvođača, od kojih su neki dodani slojevi usluga, funkcionalnost i upotrebljivost temeljnim operacijskim sustavima.

Već imamo više Android uređaja s HTC-a, Motorola i Samsung-a na terenu. Više su na putu od Acer, Sony Ericsson, LG i drugih.

Drugi operativni sustavi uglavnom su mono proizvodi - iPhone koji pokreće OSX proizvodi samo Apple; Kupine proizvode samo RIM, a Palm uređaje samo Palm.

Jedini drugi široko licencirani mobilni operacijski sustav je Windows Mobile. Nedavno pokrenut Windows Mobile 6.5 dobra je nadogradnja, ali ostavlja mnogo želja. Nadam se da će inačica 7 donijeti ovaj časni OS na brzinu i onda možemo vidjeti kako stvari idu odande.

Jedna od stvari koja je nepobitna, međutim, jest da su uzbudljiva vremena naprijed u području mobilnog operacijskog sustava. Bez obzira na koji operativni sustav za koji koristite, mjeseci i godinama unaprijed obećavaju mnogo.

Preporučeno
Ostavite Komentar