Витамин В15

Витамин В 15 в чистата си форма прилича на бял кристален прах, който има способността да абсорбира добре водата. Още през 50-те години на миналия век е открит от Т. Томияма, известен биохимик, когато провежда изследвания върху говеждия черен дроб. Последващи проучвания са установили, че този витамин се намира в оризовите разсад, пивоварната мая и кайсиевите ядки. Това съединение се нарича още пангамова киселина (в превод от гръцки „тиган” - „всички” и „гейми” - „семе”), тъй като, както се оказа, се намира в семената на много растения, тоест е доста често срещана в природата. Но, като правило, тази киселина се нарича витаминоподобно вещество, а не витамин, поради факта, че недостигът на В 15 в храната, консумирана от хората, не води до необратими последици. Освен това в научния свят все още не е известно да се синтезира пангамолова киселина в организма самостоятелно или идва при нас с храна.

съдържание

  • 1 Норма на потребление.
  • 2 Функции на пангамолова киселина в човешкото тяло.
  • 3 Къде се намира витамин B15?
  • 4 Свойства на витамин В15, когато се смесва с други вещества.
  • 5 Витамин В15

Норма на потребление.

Няма точна информация за нормата на необходимия за човешкия организъм витамин през деня. Но някои уважавани биохимици смятат, че всеки от нас трябва да приема поне 2 mg витамин B 15 с храна всеки ден. Хората, които водят активен начин на живот и понасят спортни занимания, се нуждаят от пангамолова киселина, тъй като тя осигурява добра функция на мускулната тъкан. Витамин B 15 се използва за лечение на определен брой заболявания, дневната му доза може да надвишава 100 mg. Пангамова киселина, ако желаете, може да се намери във всяка аптека, подобно лекарство може да има името сол на пангамолова киселина или калциев пангамат. Като цяло всеки, който няма здравословни проблеми, може да използва витамин B 15, когато яде, но преди да използвате калциев пангамат, трябва да преминете през медицинска консултация, за да знаете колко пъти и в какво количество можете да приемате тази биологично активна добавка.

Функциите на пангамолова киселина в човешкото тяло.

Витамин В 15 участва в регулирането на метаболизма на мазнините и протеините. Той помага да се синтезират вещества, които влияят на нормалното функциониране на органите и тъканите на човешкото тяло, ускоряват възстановителните процеси след силни физически натоварвания и удължават продължителността на живота на клетките. Пангамовата киселина, с нормалното си снабдяване в организма, поддържа правилното функциониране на надбъбречните жлези и повишава секрецията на хормони. Освен това предотвратява мастната дегенерация на черния дроб и появата на атеросклеротични плаки, които запушват кръвоносните съдове. В допълнение, витамин B 15 стабилизира холестерола в кръвта.

Тази връзка е изключително важна за хората, занимаващи се с професионални спортове. Пангамовата киселина помага в борбата срещу аноксията - кислородно гладуване на организма. Извършвайки физическа активност, хората използват голямо количество енергия, която от своя страна се появява в тялото по време на окисляването на хранителните вещества, дължащи се на кислорода. Особено скоро този процес протича по време на дълги тренировки и сериозни състезания. Кислородът в кръвта при такива условия се консумира моментално и спортистите могат да започнат да имат проблеми с производството на мускулна енергия поради липсата му. Хората, които се занимават професионално със спорт, изправени пред този фактор, няма да могат да изпълняват правилното количество упражнения като част от състезанието по издръжливост, но при тежките тежести, такова "гладуване" ще завърши с невъзможност за вдигане на необходимите тежести.

Пангамовата киселина перфектно помага да се намалят проблемите, свързани с кислородния глад и помага да се възстанови работата на мускулната тъкан възможно най-скоро. Не е чудно, че много изтъкнати културисти и триатлонисти твърдят, че е невъзможно да постигнем успех без здравословна, богата на витамини диета. Витамин В 15 е един от задължителните участници в диетата на всеки спортист.

Също така, пангамовата киселина е една от причините за синтеза на креатин и креатин фосфат. Тези вещества имат решаващ ефект в енергийния метаболизъм на клетките. Но при големи спортни натоварвания мускулните тъкани изразходват много повече енергия от обичайното, което води до по-бързи биохимични процеси на образуването на креатинфосфат и креатин. Поради тази причина спортист трябва да включи витамин B 15 в диетата си.

Но пангамовата киселина е важна не само за хората, подлагащи тялото си на интензивен стрес. Отдавна е известно, че употребата на алкохолни напитки води до увреждане на чернодробните клетки и този орган е естествен филтър, който се дава на човек, за да неутрализира вредните вещества. Витамин B 15 защитава този важен орган от вредното въздействие на изпаренията в алкохола. И дори ако цирозата вече е пристигнала, пангамовата киселина все още действа като спомагателен фактор за неутрализиране на опасни вещества, които влизат в човешкото тяло. Учените откриха факта, че витамин B 15 помага за преодоляване на зависимостта към алкохола и дори копнеж към определени лекарства. Освен всичко друго, това необходимо вещество намалява главоболието и гаденето, които се появяват при хора с такова неприятно нещо като "махмурлук".

В процесите, които осигуряват предаването на импулси между нервните влакна и телесните клетки, холинът участва, това вещество, от което се нуждаем, се синтезира и с помощта на витамин В 15 .

Елиминирайки дефицита на пангамолова киселина в тялото си, хората се чувстват много по-весели и по-добри. Този витамин е включен в съдържанието на много лекарства, които трябва да се приемат при състояния преди инфаркт и след инфаркт, хроничен хепатит, ревматизъм, бронхиална астма, много кожни заболявания и отравяния. Освен това пангамовата киселина има противовъзпалителни свойства. Този витамин помага за разширяване на стените на кръвоносните съдове, затова се използва в борбата срещу хипертонията. За хора с анорексия диетолозите препоръчват да приемат калциева сол, която съдържа витамин В 15 .

Ако имате понижена производителност или чувствате постоянна умора, това може да показва намаляване на пангаминовата киселина в организма. Липсата на това съединение в храната може да доведе до проявление на сърдечно-съдови заболявания поради неправилно хранене на клетки с кислородни молекули. В допълнение, недостигът на витамини може да доведе до нарушение на нервната система и лошо функциониране на жлезите, отговорни за вътрешната секреция. Максим това, което очаква човек с излишък от пангамолова киселина в тялото, е безсъние, главоболие, сърцебиене и повишена раздразнителност, подобни случаи са имали и при възрастни хора. Като цяло, излишната доза витамин перфектно оставя човешкото тяло самостоятелно, без катастрофални последици за органите и тъканите.

Къде е витамин В 15 .

Както бе посочено по-горе, пангамовата киселина присъства в семената на много растения, тоест се намира в хранителни продукти, съдържащи зърнени храни, тиква, сусамово семе, пивоварна мая, кайсиеви ядки, ядки и черен дроб. Ако нямате такива проблеми с храносмилателната система като нарушено усвояване на хранителни вещества от стомаха, тогава допълнителното хранене на организма с витамин В 15 е безполезно. Самият той ще получи всичко необходимо от храната. Основното е да консумирате постоянно растителни храни, те ще ви помогнат да си осигурите нормално количество витамин, дори и да чувствате голяма нужда от пангамолова киселина.

Свойства на витамин B 15, когато се смесва с други вещества.

На първо място, пангамовата киселина е силно разтворима във вода. Също така, витамин B 15 неутрализира определен списък от вещества, отрицателни за организма, взаимодействайки с тях и помагайки за извеждането му от тялото. Пангамовата киселина облекчава страничните ефекти, които могат да възникнат при излишък на аспирин в организма, защитавайки органите на стомаха и надбъбречните жлези. Препоръчва се да се приема от много лекари при повишени дози на сулфатични лекарства и антибиотици, които принадлежат към серията тетрациклин. Когато използвате витамин В 15 с витамини А и Е, се засилва ефектът на съединението върху метаболизма. Пангамолова киселина при взаимодействие с витамин В12 влияе върху биохимичните реакции, които протичат в клетките на човешкото тяло.

Витамин В15