Glavni » general » Android preuzeo Symbian kao najprodavaniju platformu za pametne telefone na svijetu u Q4 2010

Android preuzeo Symbian kao najprodavaniju platformu za pametne telefone na svijetu u Q4 2010

general : Android preuzeo Symbian kao najprodavaniju platformu za pametne telefone na svijetu u Q4 2010

Canalys je danas objavio svoje konačne podatke o tržištu pametnih telefona na razini zemlje na Q4 2010., što je otkrilo da je Googleov Android postao vodeća platforma.

Isporuke pametnih telefona na Androidu dosegnule su 32, 9 milijuna, dok su uređaji s platformom Nokia Symbian za nešto manje od 31, 0 milijuna. No, Nokia je zadržao svoj položaj vodećeg globalnog dobavljača pametnih telefona s udjelom od 28%. Četvrto tromjesečje također je vidjelo da svjetsko tržište pametnih telefona nastavlja rasti, a isporuke od 101, 2 milijuna jedinica predstavljaju rast od 89% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Posljednja je četvrtina prebacila pošiljke za godinu dana na frakcionirano ispod 300 milijuna jedinica, s godišnjom stopom rasta od 80% u odnosu na 2009. godinu (vidi tablicu u nastavku).

U četvrtom tromjesečju 2010. godine, količine pametnih telefona (Android, OMS i Tapas) temeljene na Google OS-u ponovno su potaknute jakim izvedbama brojnih dobavljača, posebice LG, Samsung, Acer i HTC, čiji je volumen na tim platformama porastao 4, 127%, 1, 474 %, 709% i 371% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. HTC i Samsung zajedno su činili gotovo 45% pošiljki slušalice na temelju Google OS-a.

Na regionalnoj razini, Europa, Bliski Istok i Afrika (EMEA) ostali su najveće tržište, s pošiljkama od 38, 8 milijuna eura i godišnjim rastom od 90%. Tvrtka Nokia nastavila je voditi u EMEA-i i azijsko-pacifičkoj regiji, ali je 2010. preuzela tvrtka RIM u Latinskoj Americi, koja je u četvrtom kvartalu 2010. prodala više od milijun jedinica od Nokije. Prodavaču je posebno pomagao popularnost pametnih telefona srednjeg dometa, kao što je njegova obitelj Curve uređaja.

Izvor: Canalys Press Release

Preporučeno
Ostavite Komentar