Glavni » general » Android sad drži 35% udjela pametnih telefona - Canalys

Android sad drži 35% udjela pametnih telefona - Canalys

general : Android sad drži 35% udjela pametnih telefona - Canalys

Canalys je danas objavio podatke o tržištu pametnih telefona na razini zemlje za Q1 2011. godine, pokazujući kako je Android vodio tržište za drugo tromjesečje, a s 35, 7 milijuna prodanih jedinica povećao je svoj udio na 35%. Istodobno, Canalys je potvrdio da je Azija Pacifik (APAC) postao najveća tržišna regija pametnog telefona s godišnjim rastom od 98% do 37, 3 milijuna jedinica, stavljajući ga ispred Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) po prvi puta od 3. tromjesečja 2007. Na temelju zemlje, kontinentalna Kina, Južna Koreja i Indija pružile su snažne količine i zabilježile rast trostruke brojke.

Sveukupno, širom svijeta pametne telefonske pošiljke porasle su 83% na 101, 0 milijuna jedinica. Iako je tržišni udio smanjio s 39% u odnosu na prethodnu godinu na 24% u prvom tromjesečju 2011. godine, Nokia je zadržala svoj svjetski vodeći položaj s 24, 2 milijuna isporučenih jedinica - porast od 13% na godišnjoj razini - unatoč trenutnom usuglašavanju strategije platforme, ostati ispred RIM-a u EMEA-i i Apple-u u APAC-u. APAC je postao najveća regija za Nokia, koja čini 53% svojih ukupnih pošiljaka, nadmašivši EMEA za više od 3 milijuna primjeraka.

"Nokia je pod velikim naporom na tržištu pametnih telefona jer prelazi strategiju, platforme i ljude", izjavio je glavni analitičar Canalys Pete Cunningham. "Međutim, njezin svjetski doseg nikad ne bi trebao biti podcijenjen. Podaci Canalysove zemlje pokazuju da je prodavatelj ostao broj jedan u 28 zemalja, uključujući i kontinentalnu Kinu, gdje je porastao 79% na 8, 9 milijuna jedinica zahvaljujući dijelovima kineskih novogodišnjih isporuka.

Na razini platforme, nastavak dominantnosti Androida potaknuta je dobrim izvedbama brojnih ključnih dobavljača. 'HTC, Samsung, LG, Motorola i Sony Ericsson vozili su Android pošiljke u prvom tromjesečju, pri čemu svaki dobavljač šalje više od 3 milijuna uređaja', rekao je Cunningham. "Samsung je također isporučio gotovo 3, 5 milijuna bada pametnih telefona koji se temelje na operacijskom sustavu, nadmašujući ukupne isporuke Windows Phone uređaja za više od milijun jedinica."

Također pročitajte: "Trgovina Geek" konačno otkriven

"Samsungov razvoj vlastitog operativnog sustava, u kombinaciji s brendiranjem i ulaganjem u pametne telefone Wave po srednjim cijenama, doveo je do dobrog prihvaćanja na razvijenim tržištima, poput Francuske, Velike Britanije i Njemačke", nastavio je Cunningham. "Ovo dostignuće pokazuje da još uvijek postoji prostor za više operacijskih sustava i da dobavljači mogu imati koristi od održavanja kontrole razvoja uređaja kako bi udovoljili pravim tržištima i cijenama".

Nokia, Apple, RIM, Samsung i HTC bili su prvih pet globalnih dobavljača pametnih telefona, kao u četvrtom tromjesečju 2010. Apple je i dalje povećao tržišni udio, dosegnuvši 19 posto. Udio RIM-a, međutim, padao je u prvom tromjesečju, jer je njegov portfelj očekivao osvježenje, a dobavljač se usredotočio na pokretanje PlayBooka. Preusmjeravanje Motorola, LG preselio se na šesto mjesto, s Optimus serijom Android pametnih telefona koji rade dobro u svim regijama.

SAD su ostale najveće zemlje za isporuke pametnih telefona, pri čemu je Apple znatno proširio svoj vode, ostvarivši udio od 31% i rast od preko 150% godišnje. Volumeni su značajno povećani isporukama iPhone 4 s Verizon Wireless. Android je ostao vodeća pametna telefonska platforma u SAD-u za treći uzastopni kvartal, s udjelom od 49%. Rastuće od preko 200%, HTC je postao vodeći Android prodavač u SAD-u i drugi pametni prodavač telefona u cijeloj zemlji.

"Isporuke svojih EVO serija, Inspire 4G i Thunderbolt poboljšale su HTCovu snažnu učinkovitost u ovom kvartalu", izjavio je potpredsjednik Canalys i glavni analitičar Chris Jones. "Prodavač ima širok i redovito osvježeni portfelj koji pokriva više mrežnih tehnologija, što ga stavlja u snažnu poziciju kako u SAD-u tako iu svijetu."

Također pročitajte: Ovaj tjedan događaj: Telefonski sajam fonetopije

Popularnost modela s 4G markom, kao što su Samsung Galaxy S 4G, HTC EVO Shift 4G i T-Mobile myTouch 4G, znatno su utjecali na isporuke američkog tržišta u proteklom tromjesečju. Q1 također obilježio prvi puni kvartal LTE pametnih telefona pošiljke, nakon Verizon 4G mreža lansiranje u prosincu 2010. Canalys procjenjuje da su pošiljke tih uređaja dosegao više od 600.000 jedinica.

"Počeli smo vidjeti neke značajne prednosti marketinga velike brzine na potrošače u SAD-u, jer se krajnji korisnici bolje upoznaju s performansama i tehničkim aspektima svojih pametnih telefona", rekao je Jones. "To je trend koji će se neizbježno širiti diljem svijeta tijekom narednih godina, budući da nositelji nadograđuju svoje mrežne infrastrukture".

Preporučeno
Ostavite Komentar