Кломид в културизма

Приемът на стероиди насърчава бързото увеличаване на мускулите. Трябва обаче да платите за всичко: след края на курса спортистите трябва да положат големи усилия, за да възстановят тялото си. Особено остър проблем е намаляването на интензивността на производството на тестостерон. В този случай на помощ идват така наречените антиестроени, най-ефективният от които е кломид.

съдържание

  • 1 Защо трябва да приемам антиестрогени "> 2 Как действа кломидът?
  • 3 Как да приемате Clomid на PCT след курса
  • 4 мнения за лекарства

Защо трябва да приемам антиестрогени?

Антиестрогените се използват широко от спортисти, които използват андрогенно-анаболни стероиди, за да повишат ефективността на тренировките. Ползите от антиестрогените трудно могат да бъдат надценени, тъй като след курс на стероиди ендокринните жлези намаляват производството на тестостерон. Това се случва по проста причина: ако хормонът влезе в тялото отвън, необходимостта от неговото производство изчезва. В резултат на това арката на хипофизата-хипоталамус-яйчник става все по-малко и по-малко активна. И колкото по-дълго един спортист приема стероиди, толкова по-малко тестостерон се произвежда. Важно е скоростта на спад в активността на собствените им жлези да зависи от приема на пролактин, екстрадиол и прогестерон. Ако нивото на един от тези хормони надвиши определена стойност, активността на ендокринните жлези ще бъде потисната още повече. Ето защо е важно да следите нивата на хормоните, да се тествате навреме и винаги да разполагате с екстрарадиол и инхибитори на пролактин.

Колкото по-малко активна става дъгата на хипофизата-хипоталамус-яйчник, толкова повече сили ще трябва да бъдат изразходвани, за да се „събудят“. Естествено, трябва да върнете нивата на тестостерон до нормални стойности възможно най-бързо: от него зависи не само външният ви вид, но и ефективността на тренировките. За да се върне нивото на тестостерон в нормално състояние възможно най-бързо, се препоръчва приема на антиестрогени: кломифен цитрат, тамоксифен цитрат и торимифен цитрат. За съжаление, тамоксифенът е по-добре да се намери от възстановяването: той се счита за най-мръсния и от неговото приемане могат да се очакват доста непредвидими странични ефекти. Най-ефективното лекарство, което много спортисти препоръчват, е кломифен цитрат, иначе наричан кломид. Разбира се, това струва доста, но качеството и резултатът оправдават високата цена.

Как действа кломидът?

Много спортисти след курс на прием на стероиди се опитват да възстановят нивата на тестостерон, като използват хранителни добавки, билкови инфузии и други съмнителни средства. Това не трябва да се прави: след курса тялото е в хормоналната яма, когато нивото на фоликулостимулиращите и лутеинизиращи хормони е почти нулево. А именно интензивността на секрецията на тестостерон зависи от тези хормони.

Кломидът влияе върху производството на FSH и LH. В допълнение, той се свързва с естрогенните рецептори. Следователно, дори ако е открито високо ниво на естроген в кръвта на спортиста, не трябва да се страхувате: хормонът ще бъде неактивен.

В първите дни от приема на кломид нивата на LH и FSH бързо достигат максимум, докато нивото на тестостерон се повишава. Само за няколко седмици нивата на тестостерон стигат до състояние, което се наблюдава преди курса на стероидите. Въпреки това, продължителността на лекарството зависи от индивидуалните характеристики на тялото на спортиста: за някого са достатъчни две седмици, някой има нужда от няколко месеца.

Как да приемате Clomid на PCT след курса

Кломидните дози зависят от това какъв стероиден курс е взето. Колкото повече лекарства се приемат и колкото по-големи са дозировките им, толкова по-дълго ще отнеме време, за да се върне тялото в нормално състояние.

По принцип схемата на приемане изглежда така:

  • след много труден курс - 3 * 150, 12 * 100, 15 * 50, 15 * 25;
  • след тежък курс - 15 * 100, 15 * 50, 15 * 25;
  • след средния курс - 30 * 50, 15 * 25;
  • след лесен курс -15 * 50, 15 * 25, 15 * 25 (веднъж на всеки 2 дни)
  • след много лесен курс - 15 * 50, 15 * 25.

Първата цифра е броят на дните, през които трябва да се приема лекарството. Втората цифра след звездичката е препоръчителната доза на лекарството. Например, 15 * 100/15 * 50 ще означава, че кломид трябва да се приема в рамките на 15 дни при 100 mg, а след това още 15 дни при 50 mg.

Отзиви за лекарството

В Интернет практически няма отрицателни отзиви за лекарството. Това не изглежда изненадващо: Кломид няма странични ефекти, поне ако се приема в съответствие с инструкциите и препоръките на специалистите. Кломид дава възможност за бързо възстановяване на нивата на тестостерон след курс на стероиди, а също така допринася за минимална загуба на мускулна маса.