Обучение за ръце на Джей Катлер

Като четирикратен господин Олимпия, Джей Кътлър знае много добре каква методика да използва, за да изпомпва правилно ръцете на шампиона. За разлика от Арнолд Шварценегер, който вярва, че основното е да качите тегло, Cutler използва различна система. Според него максималното натоварване трябва да бъде насочено именно към желания мускул. Например в бицепсите максималното напрежение се наблюдава в средната част на амплитудата, което означава, че няма нужда да повдигате дъмбела до най-високата точка. Ако Джей Кътлър се ръкува, той създава резки повторения с максимално тегло, достатъчно кратко. Това е неговият стил на обучение. Той го съветва на всички, които са решени да си помпат правилно ръцете.

Джей Кътлър съветва

Джей се съгласява, че е по-добре да се правят тренировки за бицепс и трицепс едновременно. Но тренира два пъти на ден. Бицепс се разклаща сутрин, а трицепс съответно вечер. Той препоръчва да се опита такъв двоен сплит за тези, които се интересуват от това.

Много големи ръце, стискащи визуално гърдите, влошават пропорциите на тялото. Трябва да бъдете по-внимателни относно размера на делтите. Първо, делтите трябва да се разклащат, а след това да се ръкуват. В този случай трябва да извършвате постоянен визуален контрол, трябва да се гледате в огледалото по-често. Спрете да се ръкувате в момента, когато делтата започне да се стеснява визуално.

При бицепсите основното упражнение стои изправено. Лентата става наистина тежка, ако огънете лактите си под прав ъгъл. Именно от тази позиция Cutler съветва да започнете упражнението. Необходимо е да се правят мощни кратки повторения, без да се повдига щангата до нивото на ключицата, тъй като това ще бъде допълнителна секция на амплитуда.

За тренировка на трицепс се използват тесни преси за пейка. Ако трицепсите изискват по-голямо внимание, е необходимо да се правят френски пейки.

Освен това Джей препоръчва да размахвате предмишницата. Големите ръце не могат да бъдат постигнати, ако ръцете са слаби.

Jay Cutler предлага следната програма за обучение на ръце

БИЦЕПС

Алтернативни асансьори - 2 загрявки от 12 повторения + 2 до 7 повторения
Изкачване до пейката на Скот - 1 загряване от 12 повторения + 2 до 12
Лифтове стоящи - 3 серии по 12 повторения
"Чук" - 2 серии по 10-12 повторения

трицепс

Бенка преса с въже - 2 загрявки по 15 + 3 за 12 повторения
Бенка преса с дръжка - 1 загряване от 12 + 2 за 12 повторения
Преса с тесен стенд - 1 загряване и 2 комплекта от 12 повторения
Push-ups на неравномерните барове - 1 подгряване и 2 серии по 12 повторения
Френска преса с EZ-бар - 1 загряване + 2 до 12 повторения

ръка

Огъване на китките, докато стоите с мряната отзад - 3-4 серии по 8-10 повторения
Обратни завои - 3-4 серии по 8-10 повторения