Фитнес за начинаещи

Фитнесът е уелнес система, насочена към поддържане и подобряване на физическите показатели, оформяне на тялото, нормализиране на теглото. За да може фитнес класовете да донесат желания ефект на начинаещите, трябва да се запознаете с редица препоръки и съвети. Така ще избегнете често срещаните грешки, ще постигнете физическа годност без никаква вреда за здравето.

съдържание

 • 1 Обща информация за фитнес
 • 2 вида фитнес
  • 2.1 Аеробика
  • 2.2 Пилатес
  • 2.3 Бодифлекс
  • 2.4 Фитбол
  • 2.5 тайбо
 • 3 Как да започнете с фитнес "> 4 съвета и трикове за начинаещи
 • 5 Комплект упражнения за начинаещи
 • 6 фитнес класове у дома
 • 7 Кой е противопоказан във фитнес?

Преглед на фитнеса

Не е достатъчно просто да спортувате редовно във фитнеса, все пак трябва да обръщате повишено внимание на правилното хранене, тоест да спазвате фитнес диета. Повечето започват да тренират фитнес, за да отслабнат и да коригират фигурата. Можете да получите този резултат само ако напълно промените както ежедневието, така и менюто, изключвайки вредните продукти от него, замествайки ги със здравословна храна.

Можете да го направите във фитнеса или у дома. Основното е, че тренировките, независимо от мястото на провеждане, ще помогнат за решаването не само на проблема с наднорменото тегло, но и ще предотвратят риска от развитие или ще излекуват много системни разстройства и заболявания.

Чрез фитнес можете да постигнете:

 • значително подобрение на състоянието на кръвоносните съдове и сърдечния мускул;
 • да се отървете от болки в ставите;
 • лекове за спондилоза, остеохондроза, ишиас, сколиоза и други патологии на гръбначния стълб;
 • нормализиране на метаболизма;
 • стимулиране на процесите на изцеление на тялото.

Фитнесът помага да се справите с депресията и някои други психични разстройства, без да прибягвате до прием на лекарства. Подобен ефект върху тялото се дължи на производството на серотонин, което се случва по време на тренировка. Тази специална връзка предизвиква радост и удовлетворение от живота в човешкия мозък. Той присъства в повечето антидепресанти.

Понятията фитнес и здраве имат едно и също значение. Систематично изпълняваните упражнения са насочени не само към поддържане на тонуса на мускулната тъкан, но също така предотвратяват апоптозата - преждевременна генетично детерминирана клетъчна смърт. Това явление е една от основните причини за стареене. С други думи, човек, който тренира фитнес, получава възможност за удължаване на младостта.

Видове фитнес

Този вид физическа активност има няколко разновидности, всяка от които е предназначена за определени категории хора, решава специфични спортни или здравословни цели. Има силови и нежни системи, мъжки и женски видове фитнес.

Наред с горните, има следните разновидности:

аеробика

Популярна фитнес зона, която включва танци, ритници, пързалка и водна аеробика. Упражненията, изпълнявани под музика, коригират фигурата, развиват усещане за хармония и ритъм, оказват благоприятен ефект върху дихателната система.

пилатес

Комплект упражнения, базирани на спокойни, плавни, бавни движения. Не предполага големи натоварвания. Основните му предимства са липсата на каквито и да е противопоказания за класове, нисък риск от нараняване. Упражненията с пилатес помагат за укрепване на мускулите без изпомпване, увеличават гъвкавостта, правят ставите по-подвижни.

Body flex

Тази система се основава на принципа на правилното дишане при изпълнение на всички упражнения на комплекса. Bodyflex е идеален за хора, които искат да се отърват от излишните килограми, допринася за нормализирането на метаболитните процеси в организма.

Fitball

Състои се в изпълнение на различни упражнения със специална топка. Идеален за тези, които искат да коригират стойката, да подобрят координацията, да стегнат дупето, да укрепят гръбначните мускули.

Taibo

Сравнително нов вид фитнес, чийто стил е заимстван от бокса и азиатските бойни изкуства. Занятията се провеждат под енергична и ободряваща музика, изискват огромно количество енергия, сила, издръжливост от човек. Почасово обучение по системата тайбо е сравнимо с десеткилометрово състезание.

Как да започнете с фитнес ">

Фитнесът не бива да се разглежда като невероятно упорита и изтощителна работа, която трябва да се направи, за да се постигне заветната цел - идеално тяло. Не е необходимо да приемате тренировките като инструмент за постигане на високи резултати в спорта. Изключително положителното настроение, получаването на положителни емоции от процеса трябва да стане от първостепенно значение. Това е възможно само ако тренировъчната програма е напълно съобразена с целите и съответства на физическите способности на човек.

В много съвременни здравни клубове можете да се подложите на процедура като тест за фитнес. Провежда се под строгото ръководство на специалист - спортен лекар, който трябва да отчита цялата информация за наранявания, заболявания, включително хронични, и общо здравословно състояние.

Спортен лекар, въз основа на получената информация, избира подходяща тренировъчна програма за клиента, дава съвети кои класове са напълно противопоказани и кои, напротив, допринасят за бързото възстановяване.

Специалистът измерва сърдечната честота и налягането, такива физически параметри като тегло, височина, обиколка на гърдите, бедрата и талията. Някои клубове предлагат стрес тест, тоест отстраняване на кардиограма по време на период на покой и в условия на повишен стрес.

Правилният избор на фитнес програма за начинаещи е да изберете система, която не е в състояние да навреди на здравето. Трябва да започнете да се занимавате с такъв вид фитнес, който напълно ще се съобрази с всички физически способности. Когато часовете се провеждат с личен треньор, те са не само по-продуктивни, но почти напълно премахват грешките и прекомерното претрениране.

Важен е и клубът, в който ще се провеждат часовете. Преди да купите абонамент, първо трябва да се запознаете с отзивите за институцията, като обърнете специално внимание на това как работят добри професионалисти във фитнес клуба.

Съвети и трикове за начинаещи

Те са доста прости и се състоят от седем точки:

 1. Не можете да третирате фитнеса като хоби. Това е пълна тренировка. Не давайте хлабавост, пропуснете часовете поради лошо настроение или поради мързел. Ако се отдадете на собствените си слабости и посещавате редовно обучение, това ще забави напредъка.
 2. Няма нужда да се страхувате от грешки. В крайна сметка те се учат от тях.
 3. Графикът трябва да бъде планиран. Обучението трябва да се провежда най-малко три до четири часа седмично.
 4. Прекомерното усърдие по време на тренировка ще доведе само до претрениране на мускули и няма да позволи на тялото да се възстанови в почивните дни, ще намали ефективността и производителността на следващите тренировки.
 5. Неспазването на специална диета ще сведе до минимум всички усилия и усилия. Вниманието изисква не само хранене, но и спазване на правилния режим на пиене, попълване на изразходваната течност.
 6. Задължително е да се награждавате за всеки етап, който завършите в тренировъчния процес.
 7. Трябва да сте в постоянен контакт с вашия треньор, да водите дневник, да записвате съветите и препоръките на инструктора.

Комплект упражнения за начинаещи

В началния етап експертите препоръчват да се правят три упражнения като основа за часовете:

 1. Аеробика. Те са насочени към трениране на съдовете и сърцето - ходене и бягане на място.
 2. Мощност . Предназначен за развитието на специфична мускулна група, включително с вдигане на ниско тегло.
 3. За гъвкавост. Трябва да са статични, бавни, плавни упражнения. Ако прекалите, можете да повредите връзките.

Тренировките трябва да започнат с добра тренировка. Това ви позволява да затоплите тялото, да подобрите кръвообращението и да намалите риска от нараняване.

Фитнес класове у дома

Можете да тренирате не само в клуба, но и у дома. Основното е да подходите към планирането правилно и компетентно. Специалистите съветват да закупите спортно оборудване като бягаща пътека, гири, фитбол и килим за домашни тренировки. Вкъщи можете да правите упражнения, в които участва собствената ви тежест, например, лунги и клякания. Единственият недостатък на такива класове е липсата на треньор.

На кого фитнес класовете са противопоказани ">

Умерената физическа активност, като правило, е подходяща за всички. При започване на обучение обаче е най-добре да преминете през консултация със специалист. Има редица медицински показания, при които можете да правите фитнес в щадящ режим или напълно да се откажете от тренировките:

 • инфекциозни заболявания;
 • треска;
 • злокачествени новообразувания;
 • наличието на ендопротези;
 • епилепсия;
 • психологически патологии;
 • диабет.

Бременните жени трябва да се занимават само със специално разработени сортове фитнес.

//builderbody.ru