Пролактин в културизма

Употребата на андроген-анаболни стероиди (AAS) изисква спортистите постоянно да следят хормоналните нива по време на приложение. Тези, които пренебрегват различните изисквания, в резултат на това получават само странични ефекти и няма полза от обучение. С други думи, в резултат на приема на стероиди, спортист не постига желаните резултати, независимо от интензивността на спорта. Освен това се появяват сериозни здравословни проблеми. Тези проблеми са свързани най-вече с баланса на мъжките и женските хормони: мъжки - тестостерон и женски - естрадиол, прогестерон и пролактин. Ако всички отдавна са наясно с първия от тях, е малко вероятно последните два, тъй като няма толкова много информация за тях, дори и в Интернет.

В тази връзка има смисъл да се говори за пролактин. Това е хормон на млечните жлези, свръхдозата на който може да доведе до сериозни негативни последици, свързани с интимния живот.

съдържание

  • 1 Защо човек се нуждае от пролактин "> 2 Причини за повишени нива на пролактин
  • 3 Повишени нива на пролактин в хода на AAS
  • 4 Как да се справим с повишените нива на пролактин

Защо човек пролактин?

Мъжът не се нуждае от пролактин абсолютно и това е разбираемо, тъй като това е чисто женски хормон, който е отговорен за секрецията на мляко в млечните жлези на жената. Що се отнася до мъжете, той присъства в тялото, но в концентрация, която не влияе на сексуалното му поведение. С повишаване нивото на пролактин в кръвта на мъж започват истинските проблеми, свързани с привличането на мъж към жена. Освен това всичко е чисто индивидуално: за някого е необходимо да се повиши нивото на пролактин в организма с един и половина пъти, за да започнат проблеми, а за някого съвсем леко увеличение може да повлияе на отношенията на мъж и жена по отношение на пола.

Факт е, че с увеличаване на нормата на съдържанието на пролактин в кръвта на мъж, неговата потентност намалява и либидото му отслабва (привличане към жена). Окуражаващо е, че всички тези проблеми могат да бъдат временни и при нормализиране на нивата на пролактин в кръвта всички проблеми веднага изчезват.

Но тук веднага трябва да се посочи психологически фактор, който може да остави след себе си много голяма рана, която ще заздравее дълго и дълго време.

Увеличаването на нивата на пролактин в кръвта е свързано с някои фактори, за които има смисъл да се говори.

Причини за нивата на пролактин

Мъжките нива на пролактин в кръвта могат да се повишат поради различни причини. Първата причина е употребата на лекарства на базата на AAS, а втората причина е увеличение в резултат на вродени или придобити аномалии в процеса на живот. Причини, които не зависят от приема на лекарства с AAS, са:

  • Заболявания на хипоталамуса и хипофизата под формата на тумори на „пролактинома“.
  • Засилена функция на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм.
  • Болезнени прояви на бъбреците.
  • Болезнени прояви на черния дроб.
  • Автоимунни промени - артрит, лупус еритематозус и др.
  • Липса или недостиг на витамин В6.
  • Постоянен стрес, с повишаване на естрадиола и прогестерона.

В случай на повишаване на нивата на пролактин в кръвта, без фактите за приемане на лекарства с AAS, трябва да обърнете внимание на този списък и да се консултирате с лекар. В резултат на това е необходимо да се проведат диагностични изследвания на хипофизата, както и да се определи нивото на хормоните на щитовидната жлеза. В допълнение, изследвайте работата на черния дроб и бъбреците, както и анализирайте наличието на витамин В6 в кръвта. В същото време човек не трябва да забравя за последния ред от този списък и да анализира живота си за стрес. В повечето случаи стресовите състояния водят до дисбаланс на хормоните в човешкото тяло. Последиците от стреса могат да бъдат както психологически, така и физически. Най-вероятно в резултат на големи физически натоварвания и липса на добро хранене тялото изпитва силна умора и срив, поради което възникват тези проблеми. В този случай спешно трябва да преразгледате начина на живот и да нормализирате режима си, като се отървете от ненужните, ненужни товари, които водят до умора. Умората на целия организъм води до физически стрес. Що се отнася до психологическия стрес, той може да възникне на фона на влошаване на отношенията между мъж и жена, което може да се появи и в резултат на повишени нива на пролактин в кръвта на мъж. Както можете да видите - тук всичко е взаимосвързано.

Понякога заболяване на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм, води до повишаване на нивото на TSH (хормон на щитовидната жлеза), което показва повишената му секреция. Това води до повишаване нивото на пролактин в кръвта на мъж.

Такова явление като гинекомастията води до повишаване на концентрацията на пролактин в кръвта, въпреки че е възможен и обратният ефект: с повишаване на нивото на пролактин се проявява и гинекомастията. Ако това явление е много изразено, тогава трябва да се консултирате с лекар и да направите операция. Не е нито сложно, нито скъпо, но можете да "убиете две птици с един камък" едновременно. В допълнение към подобряването на хормоналния фон, външният вид също ще се подобри осезаемо.

Повишени нива на пролактин в хода на AAS

Увеличаването на нивата на пролактин в кръвта, без практиката да се приемат лекарства с AAS, се счита за много рядко явление. Ако говорим за спортисти, тогава това увеличение е свързано с неправилната употреба на андроген-анаболни стероиди. Някои спортисти пренебрегват дозите за приложение, които са предписани в инструкциите и увеличават дозата, вярвайки, че по този начин ще бъде възможно да се наложи получаването на резултати.

Тук прогестините, които имат прогестогенна активност, отиват на първа позиция. Това са лекарства като нандролон, тренболон, оксиметолон, болденон. В този случай няма смисъл да се говори за механизмите за повишаване на концентрацията на пролактин, но има смисъл да се обърне внимание на някои моменти, които по някакъв начин влияят на този процес.

Първият момент се отнася до факта, че преди всеки курс на приложение е желателно да определите баланса на хормоните в тялото си. Ако в резултат на изследването се установи, че нивото на пролактин е твърде високо, в никакъв случай не трябва да приемате прогестини.

Когато се приемат лекарства от тази група, тогава нивата на хормоните трябва да се наблюдават редовно, независимо от дозировката на лекарствата.

Една или две седмици след началото на курса на приложение е необходимо да се дари кръв за анализ, за ​​да се определи нивото на пролактин. Ако има тенденция към увеличаване, тогава трябва незабавно да започнете да приемате каберголин. В аптеката това лекарство се продава под името "Bergolac" или "Dostinex."

Това лекарство се приема веднъж седмично в една таблетка (0, 5 mg). Това ще помогне за поддържане на ниско ниво на пролактин в кръвта през целия прием на лекарството.

И така, изводите са очевидни.

Как да се справим с повишените нива на пролактин

Първо, необходимо е да се определят причините за повишаването на нивата на пролактин. Ако това не е следствие от приема на стероиди с AAS (те просто не са били приемани), тогава трябва да видите лекар и да определите нивото на здравето си. Особено внимание трябва да се обърне на състоянието на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, хипофизата и др., Както и да анализирате начина си на живот и, ако е необходимо, да го преразгледате.

С проявата на гинекомастия, което директно показва повишаване на нивата на пролактин, е по-добре да се консултирате с лекар и да се отървете от тази неразположение хирургично.

Когато приемате AAS, когато има тенденция към повишаване на концентрацията на пролактин, трябва незабавно да започнете да приемате каберголин.

Трябва да обърнете внимание на още един много важен момент - това е наднорменото тегло, което показва промени в нивото на естрадиол. Подобен фактор влияе и на нивото на пролактин в кръвта, увеличавайки го.

И накрая, опитайте се да избегнете стресови ситуации и нервно претоварване.