Упражнения за сколиоза

Сколиозата се отнася до кривина на гръбначния стълб. Хирурзите се справят с този проблем, но всеки от тях има собствено отношение към това заболяване. Хирург във военна служба за регистрация и набиране на военнослужещи може да разпознае наборник със сколиоза като годен за военна служба, въпреки че теоретично трябва да е обратното. И обикновено, лекуващият хирург вероятно ще забрани на пациента всякаква физическа активност, за да не влоши ситуацията. И тази стъпка ще бъде погрешна, тъй като най-доброто лечение на сколиозата е специалната гимнастика. Има само няколко упражнения, които са наистина опасни с този проблем. Важно е да знаете кои упражнения ще бъдат полезни и кои представляват заплаха за допълнително влошаване на ситуацията. И трябва да помним, че сколиозата, която е достигнала крайния стадий, не е лечима. А по-леките му форми могат да бъдат излекувани без проблеми с помощта на класове.

съдържание

  • 1 издърпайте нагоре
  • 2 Опасни упражнения
  • 3 Съвет
  • 4 Трениране на мускули на гърба със сколиоза - Видео

Издърпайте нагоре

Да, най-често срещаните и достъпни изтегляния са най-доброто упражнение за сколиоза. Можете да бъдете изтеглени от абсолютно всякакви хватки, фактът на изпълнение е важен. Също така ще бъде полезно просто да закачите на напречната греда, усуквайки тялото по време на обесването. Не се препоръчва обаче да скачате от напречната греда след упражнението, защото при скачане прешлените се приближават един до друг, в допълнение, масата на раменете притиска гръбначния стълб. Тези фактори могат многократно да доведат до кривина, така че всички предимства на издърпванията ще бъдат сведени до минимум. Като цяло, всякакви упражнения, насочени към развиване на гъвкавост на гърба, ще бъдат полезни. А развитието на мускулите на горната част на гърба има двойна полза, тъй като мускулите, ставайки по-силни, влияят върху положението на костите на тялото. Тази позиция става естествена и правилна.

Повечето упражнения са свързани с така наречените неутрални упражнения. Ето няколко от тези упражнения, които са най-известни на всеки човек: повдигане на мряна или дъмбел за бицепс, упражнения за преса, френска щанга, упражнения за мускулите на прасеца, бягане, велотренажор и други. Неутралните упражнения се считат, когато няма ефект върху гърба. Между другото, в този списък могат да бъдат включени и лицеви опори, независимо дали става въпрос за лицеви опори от пода или върху неравномерни пръти. Когато бутате нагоре върху щангите, е по-добре да следвате същото правило като при издърпване - не скачайте от снаряда след упражнението. Мъртвите повдигания могат да се причислят и към неутрални упражнения, когато се изпълняват, прешлените не се разтягат или свиват, но мускулите на гърба се укрепват.

Има група упражнения, които могат да бъдат наречени неутрални само условно. Такива упражнения няма да донесат силни ползи, но също така няма да навредят на гръбначния стълб. За да премахнете тази вреда обаче, трябва да изпълните тези упражнения по специални начини. Например лежане с лежанка: ако се изпълнява с мост, прешлените ще бъдат компресирани. Същият ефект се наблюдава при конвенционален мост. Някои смятат, че ако лежите напълно на пейката по време на пейката, упражнението също ще бъде разтягане. Подобно твърдение обаче е вярно само в сравнение с клекове. Упражнение като "добро утро" (наклонено напред с мряна на раменете), от една страна, не оказва отрицателно въздействие, но от друга, тежестта на снаряда буквално удря гръбнака, което кара прешлените да се компресират.

Опасни упражнения

Те са опасни по причината, че оказват натиск върху гърба. Възниква въпросът - как тогава да тренирате краката си, без натиск върху гърба "> велотренажор. Можете да го направите на блок симулатор, но е нежелателно да държите ръцете си върху стойката, защото тогава трябва да наклоните тялото си напред. Класовете на машината за преса също са доста ефективни, но не трябва да има ефект върху мускулите на гърба по време на работа, което е особено важно за спортисти, които имат проблеми с гърба и които правят това упражнение.

съвет

Преди да отидете на фитнес и да вземете щангата, по-добре е първо да укрепите външните и вътрешните мускули на гърба. За това са идеални упражнения, които разтягат гърба, например, усукване на тялото, люлеене на крака, разтягане на гърба и други. И разбира се, преди да започнете активна физическа подготовка, трябва да се консултирате със специалист. За предпочитане с квалифициран спортен лекар. Желанието да помогнете на страдащия си гръб е много похвално, но трябва да подходите към тази дейност с мъдрост и предпазливост.

Тренировка на гръбния мускул при сколиоза - Видео