Как да развием издръжливост

Издръжливостта е способността на човека да издържа на високи натоварвания за определено време, което зависи от степента на тренировка на тялото. Това „умение“ е необходимо не само за професионални спортисти или служители на органите на реда, но и в ежедневието. Добрата физическа форма помага в много ежедневни ситуации, например на работа, при дълго пътуване до пазаруване, преместване. Това се дължи на големия интерес на съвременния човек към развитието на добра издръжливост.

съдържание

 • 1 В търсене на мотивация
 • 2 Съществуваща издръжливост
  • 2.1 Аеробика
  • 2.2 Анаеробни
 • 3 Как да увеличите издръжливостта по време на бягане "> 3.1 Препоръки за начинаещи бегачи
 • 3.2 Ръчен Крейг Бизли ритъм
 • 3.3 Интервален ход по метода на Барт Ясо
 • 4 Издръжливост за ежедневните задачи
 • 5 У дома тренировка за издръжливост
 • 6 Най-важното
 • Търсите мотивация

  Здравият и обучен човек се отличава от общата маса с добра стойка, опънат силует и отсъствие на излишни килограми. Движенията му са бързи, точни, уверени. Промените влияят не само на външния вид, но имат и благоприятен ефект върху тялото. Концентрацията на червените кръвни клетки - червените кръвни клетки, отговорни за насищането на вътрешните органи с кислород, състоянието на дихателните мускули се подобрява значително, а сърдечният мускул се укрепва. Външни и вътрешни промени, които се случват с човек и се превръщат в основните мотивиращи фактори, за да стане издръжлив.

  Бягането ви помага да се справите перфектно със задачата. Древните хора, както показаха антрополозите, бяха най-добрите бегачи. Те не само можеха да бягат бързо, но и да преодолеят големи разстояния. В сравнение с тях дори олимпийските шампиони биха изглеждали неловко. Разбира се, мнозина свързват тази особеност на древните с факта, че те са били принудени да се "борят" за съществуването си, за да получат храна. Подобна преценка е просто поредното извинение за мързеливите.

  Да развиете издръжливост в бягането е да се научите как да бягате бързо и дълго време, да подобрите представянето си в много спортове, включително плуване, колоездене, ски.

  Методи, които насърчават развитието на издръжливост, много. Основното е да намерите подходящата мотивация за себе си. Ако не е, тогава нищо, освен загуба на време и страдания от подобни дейности, човек няма да постигне. В крайна сметка, на първо място, ще трябва да промените обичайния си и удобен начин на живот на активен.

  Мотивираният човек, който иска да стане по-красив и здрав, го прави много по-лесно. Когато такова желание отсъства, тогава да се постигне нещо е просто невъзможно. За да направите следващата стъпка към подобряване на вашата физическа годност, трябва да се запознаете с важна информация.

  Съществуваща издръжливост

  Понятието „издръжливост“ има доста широко тълкуване, но в спорта има ясна класификация. Обичайно е да се разграничат два основни вида издръжливост:

  аеробен

  Представлява движението и работата на мускулната тъкан. Развитието му става възможно благодарение на дългосрочното изпълнение на различни упражнения.

  анаеробно

  Извършва се без процеса на обогатяване на тялото с кислород. Цялата работа се осъществява изключително чрез използване на вътрешни ресурси. За развитието на анаеробна издръжливост са подходящи високоинтензивни тренировки, периодите на възстановяване между които са доста кратки.

  Това разделение е по-ценно за спортистите. За ежедневието е достатъчно да се знае, че издръжливостта е разделена на обща и специална. Последното е характерно за определена професионална дейност и неговите компоненти зависят от това какъв вид работа е необходима за извършване. Някои хора се нуждаят от него само с цел да бъдат в определена позиция възможно най-дълго време, а други да свикнат да работят с недостиг на кислород.

  Как да увеличите издръжливостта си по време на бягане ">

  Препоръки за начинаещи бегачи

  За да успеят, начинаещите трябва:

  • спазват приемлива - удобна степен на натоварване;
  • ангажирайте се систематично, не пропускайте тренировки;
  • редовно, но постепенно увеличавайте темпото с разстоянието.

  Ако следвате тези принципи, резултатът няма да дойде дълго.

  Разкъсаният ритъм на Крейг Бизли

  Състои се в промяна на ритъма на бягане. Половин минута трябва да тичате с максимална скорост и след това да продължите на тиха разходка за 5 секунди. Според системата, създадена от известния канадски маратонец Крейг Бизли, трябва да правите 8 повторения наведнъж. За да укрепите тялото си и да почувствате подобряването на издръжливостта след месец, трябва да го правите три пъти седмично. Увеличаването на натоварването чрез извършване на повече повторения е необходимо постепенно.

  Bart Yasso Interval Run

  Системата от ръководителя на World Race Runner предполага малко по-различен подход. Изминатото разстояние е разделено на сегменти от 800 метра и времето за преодоляването му според техния брой. Състезание, състоящо се от няколко интервала, се организира веднъж на седем дни. Долната линия е да ги изпълните в определеното време и след това да добавите интервал от 800 метра всяка следваща седмица, докато не бъде преодоляно цялото разстояние.

  Издръжливост за ежедневните задачи

  За да бъдете силни и издръжливи в ежедневието, като имате подобрени общи физически показатели, цялото внимание е фокусирано върху най-често използваните функционални възможности.

  Можете да правите дълги разходки, бягане, кънки, ролкови кънки, ски, колело. Най-простото, ефективно, достъпно упражнение за всички са катарами с въже. Алтернативен и много по-интересен вариант за самостоятелно практикуване е да се организира екипна игра, например футбол. Такива спортни игри са невероятно полезни, носят много емоции.

  За да развиете мускулна издръжливост, трябва да изпълнявате основни упражнения, увеличавайки броя на подходите във времето. Активната активност ще повлияе благоприятно на физическото състояние, настроението и благополучието. Това не се отнася за професионалните спортове, постиженията и правилата на които са различни от любителския спорт.

  У дома тренировка за издръжливост

  Сред всички упражнения за независимо изпълнение, бягането се счита за най-демократичното и просто. Популяризирането на здравословния начин на живот доведе до факта, че бягането стана не само полезно, но и модерно.

  Те гледат бегачите с известна доза завист, но само в топлия сезон. Когато паднат студове и сняг, такава физическа активност предизвиква съчувствие у мнозина. Преодоляването на снежните валове и бягането при понижаващи се температури обаче, дават максимално натоварване за най-ефективната тренировка за издръжливост.

  Тези, които не са привлечени от перспективата да бягат в студа, могат да се упражняват на неподвижен мотор или на бягаща пътека. Основното нещо е да не спирате да тренирате.

  Не е необходимо да закупувате спортно оборудване. Поддържайте себе си в добро физическо състояние през цялата година, позволявайте скокове, лицеви опори, издърпвания. Последното може да се извърши на хоризонталната лента, монтирана на вратата.

  Най-важното

  След като сте решили да станете издръжливи, трябва незабавно да започнете да тренирате, не правете дълги почивки, доволни от постигнатите резултати. Всяка спирка просто ще зачеркне всичко, което е постигнато.

  Няколко седмици без обичайното мускулно натоварване ще нанесат сериозни щети на функционалността. Упражненията, които преди месец бяха дадени възможно най-лесно, ще се изпълняват трудно или изобщо няма. Следователно не можете да спрете.