Кардио на гладно: Изгаряне на мазнини или мускули?

Кардио тренировки, изпълнявани на празен стомах, са чудесен начин да се отървете от телесните мазнини. Като се има предвид обаче, че се изпълняват на празен стомах, се губят не само мазнините, но и мускулната тъкан . За да се включите в такова обучение, трябва да претегляте плюсовете и минусите на този подход за изгаряне на мазнини.

Кардио тренировките играят значителна роля при изгарянето на мазнини. Мазнините се превръщат в енергиен източник след изчерпването на гликогена, което се получава в резултат на продължителни сърдечни натоварвания, когато пулсовата честота достигне 60-70% от максималната. Въз основа на тази особеност на тренировките е логично да се предположи, че кардиото без закуска, тоест на празен стомах, може да ускори изгарянето на подкожните мазнини.

съдържание

  • 1 Ефективност на "гладните" кардио
  • 2 Кардио за гладуване като част от тренировъчна програма
  • 3 Закуска или не след кардио на празен стомах
  • 4 видео ревю

Ефективността на кардиото "на гладно"

Няма еднозначно мнение за това колко съществуват ефективни сутрешни кардио упражнения, изпълнени на празен стомах. Споровете по тази тема продължават отдавна. Както привържениците, така и противниците цитират резултатите от научните изследвания, биологичните процеси и механизми в човешкото тяло като доказателствена база за тяхната невинност. Изследванията на учени също демонстрират противоречиви изводи. За да вземете решение, трябва да се запознаете повече с това как се изразходват енергийните разходи по време на обучение.

Източникът на енергия, изразходвана по време на анаеробни и аеробни упражнения, са въглехидратите, натрупани в тялото, т.е. гликоген. Това се случва, докато запасите му не приключат. Сутрин нивото му е минимално. Ако човек не закусва, започва да се проявява протеинов катаболизъм. Привържениците на гладно цитират този факт като аргумент, че вместо въглехидрати, сутрешните тренировки се използват мазнини.

Не бива обаче да се забравя, че с резервния енергиен резерв, който е мазнина, тялото започва да „се разделя“ в последния завой. И дори ако гликогенът е на нула, известно време той ще се изразходва не в мастния слой, а в протеините - мускулната тъкан. Следователно при извършване на кардиотренинг на празен стомах се губят както мазнините, така и мускулите. Това е особено важно за тези, които не просто искат да отслабнат, но упражняват тегло, опитвайки се да намерят красиво и еластично тяло. Хората, които по принцип имат нужда да поддържат мускулите, се съветват да не спортуват на празен стомах, а да закусват.

Професионалните спортисти, участващи в състезания, прибягват до кардио упражнения на гладно, за да ускорят процеса на изгаряне на мазнини. Въпреки това, понятието „гладуване” за тях е условно, тъй като те използват аминокиселини преди тренировка. Това избягва цената на мускулния протеин като алтернативен източник на енергия.

Пост Кардио като част от тренировъчна програма

Кардио без закуска се препоръчва в следните случаи:

  1. при достигане на "плато" - намалена скорост на изгаряне на телесните мазнини на фона на адаптацията на организма към промените в диетата и натоварванията;
  2. след пълен ремонт и свикване със спортната програма, която се използва от дълго време.

Препоръчва се временно да се прибягва до "гладно" кардио с определени прекъсвания. Редовните упражнения ще доведат до факта, че тялото се адаптира към такъв режим. Основното, което трябва да запомните е, че загубата на мускулатура е неизбежна, а в някои случаи, в зависимост от индивидуалните характеристики, може да се наблюдава летаргия и умора.

Закуска или не след кардио на празен стомах

Често срещана грешка при практикуването на този тип тренировки е пълно отхвърляне на сутрешното хранене. Мнозина вярват, че ако не ядете преди обяд, тогава ефектът, получен от "гладното" кардио, ще се увеличи. Този подход е коренно погрешен.

Липсата на храна сутрин служи като сигнал за организма към предстояща гладна стачка. Стартира механизма на натрупване на мазнини. Следователно мускулната маса се губи и енергията, получена от последващо хранене, незабавно се отлага в мастния слой.

Избягвайте тази въглехидратна закуска след кардио тренировка. Такова хранене не само блокира програмата за съхранение на мазнини, но и значително намалява загубата на мускули. Но дори и да предприемате подобни мерки, не бива да приемате този вид физическа активност като пълноценно обучение за изгаряне на мазнини.

За да започнете процеса на изгаряне на мазнини, не е достатъчно просто да се включите в кардио тренировки, а също така трябва да намалите количеството на консумираните калории. Ако калоричното съдържание на ежедневната диета остане високо, дори и най-интензивните тренировки няма да могат да компенсират излишната енергия, постъпваща в организма, заедно с храната, а резултатът ще бъде практически нулев.

Видео ревю