Защо е болен след упражнения

Гаденето след упражнения е често срещан проблем. Тя не винаги е свързана с естеството на натоварването или болестта. Незначителни нарушения в храненето, липса на възстановяване или индивидуални характеристики на организма могат да причинят пристъп. Но понякога „калното“ състояние е знак за здравословни проблеми. Познаването на причините му ще помогне да се отървете от гаденето.

съдържание

 • 1 Основни причини за гадене след упражнения
  • 1.1 диференциално налягане
  • 1.2 неразположение
  • 1.3 Намалена кръвна захар
  • 1.4 Дефицит на желязо (анемия)
  • 1.5 Тежка храна в стомаха
  • 1.6 дефицит на натрий
  • 1.7 Топлинен ход
  • 1.8 Намаляване на притока на кръв към стомашната лигавица
  • 1.9 Отравяне или алергична реакция
  • 1.10 Дехидратация
  • 1.11 Недостиг на въглехидрати, глюкоза
 • 2 Какво да правя, когато гадене след упражнение "> Основните причини за гадене след упражнение

  Капки под налягане

  Хората с хипотония знаят усещането за преумора след упражнения. Симптомите се появяват бързо:

  • Потенето се увеличава;
  • Замайване започва да се върти;
  • Появява се „Задух“;
  • Визуалното възприятие се променя, може да потъмнее в очите

  Лекарите препоръчват да наблюдавате налягането в тренировъчния ден и да отлагате урока, ако има проблем. Трябва да получите конкретни препоръки относно подготовката на тренировъчен план, хранене и лекарства от терапевт и спортен лекар.

  безпокойство

  Жените го усещат в последната трета от менструалния цикъл. И това е напълно естествено. Гаденето може да бъде реакция на увеличаване на матката. Общото добро състояние се причинява от липса на сън, която започва с настинка или главоболие. В този случай е по-добре да пропуснете любителското обучение, а професионалистите трябва да намалят натоварването в разумни граници.

  Ниска кръвна захар

  Спадът на захарта е проблемът с отслабването при диета с ниско съдържание на въглехидрати. Те трябва да приемат BCA, за да поддържат тялото по време на тежка тренировка. Всеки, който иска да отслабне, трябва да се храни балансирано и да консумира сложни въглехидрати преди упражнения. Ако не е възможно, плодовете се разрешават половин час преди началото на урока, но е по-добре да откажете сокове. Те драстично повишават нивата на кръвната захар и също толкова бързо „ги свалят“.

  Дефицит на желязо (анемия)

  Постоянното гадене и усещането за "лека глава" могат да бъдат симптоми на анемия. След тренировка неразположението се влошава. Ако проблемът се повтаря, струва си да вземете биохимичен кръвен тест и да следвате препоръките на лекаря. Обикновено желязото се предписва в капсули. Състоянието не е противопоказание за умерена физическа подготовка.

  Тежка храна в стомаха

  Тежката храна може да причини гадене. Храната няма време за храносмилане, намира се в стомаха и ви пречи да се захванете с пълна сила. Гаденето може да се избегне, ако приемате ензими с твърда храна или планирате диетата си, така че храненията да не са непосредствено преди тренировка. Проблемът се повтаря и всяка здравословна храна изглежда "твърде тежка" "> Дефицит на натрий

  Натрият е микроелемент за поддържане на водно-солевия баланс. Йоните му не са достатъчни, човек може да се почувства болен. Тялото "намеква", че би било хубаво да пиете минерална вода или да ядете солени храни. Натрият се отделя с потта, с активна физическа активност - това е естествен процес.

  Натрият може да се приема както в таблетки, така и под формата на обикновена трапезна йодирана сол. Не седи на диета без сол без медицинска нужда и няма да има гадене

  Топлинен удар

  Прегряването е честа реакция на класове в помещения с лоша вентилация, приемане на термогени и опит за „отслабване“, като правите упражнения в термични костюми. По време на топлинен удар гаденето се придружава от повръщане, човек се чувства много болен, съзнанието му е объркано, речта му е несъгласувана, той може да „изключи”. В този случай е необходимо да положите пациента, така че да не се задави от повръщане, разхлабете дрехи, осигурете въздушен поток и извикайте линейка.

  Намален приток на кръв към стомашната лигавица

  Това е често срещан проблем сред служителите по сигурността. Ако използвате твърде стегнати колани за повдигане на тежести, не развързвайте колана след приближаване, тогава може да се наруши кръвообращението. И тъй като в стомаха има определено количество храна, тялото ще се опита да се отърве от ненужното по естествен начин - да го разкъса. Ето защо те не препоръчват да носите твърди колани във фитнес, както и упражнения, които изискват напрежение в колана.

  Нарушаването на кръвообращението е често срещан проблем сред любителите на корсети за отслабване и намаляване на талията. Може би това оборудване изключва и наклонените мускули на стомаха, но ще бъде почти неизбежно да се почувствате болен от използването му. За здравето, просто трябва да се научите да правите упражненията правилно и да не губите време за избор на колани.

  Отравяне или алергична реакция

  Всичко може да бъде алерген, от духовете на красива съседка на пътечка, до фенолни съединения, които раздават бутилки с вода на някои безскрупулни производители. Замайване и гадене с повръщане, загуба на съзнание и подуване са сериозни симптоми, при които на жертвата трябва незабавно да се помогне. Страдащите от алергия трябва да носят пулверизатор със себе си и да предупреждават персонала на залата за възможни здравословни проблеми.

  дехидрация

  Недостигът на вода може да бъде придружен от гърчове или "ограничен" до гадене. Когато се дехидратира в комбинация с алкохолна интоксикация в навечерието на спортиста повръща жлъчката, в устата има метален вкус. Ако дехидратацията е причинена от неправилно организирана диета за отслабване (обезсолена диета в горещия сезон), трябва незабавно да дадете електролити, като "рехидрон" или да пиете "гаторейд". В случай на отравяне трябва да се обадите на лекар. Ако започнат мускулни крампи, дори минимални, тренировките се спират и спортистът се показва на лекаря.

  Дефицит на въглехидрати

  Обикновено човек трябва да има малко глюкоза в кръвта. Хипогликемията преследва тези, които са на нисковъглехидратна диета. Не само тази диета може да бъде опасна за здравето на непрофесионален спортист, но също така допринася за появата на гадене по време на тренировка. Най-добрият съвет тук е да коригирате диетата си, така че диетата да създаде лек дефицит на калории и да ви позволи да отслабнете, но не накара всяка тренировка да страда от гадене.

  Тези, които са премахнали жлъчния мехур или са страдали от панкреатит, могат да се почувстват болни по време на и след тренировка. В този случай е необходимо да видите лекар за основното заболяване.

  Важно: ако гаденето се появи по време на тренировки с висока интензивност, на фона на претрениране и преумора, трябва незабавно да потърсите помощ. Известно е, че претоварванията от този вид могат да причинят рабдомиолиза, тоест заболяване, при което катаболните процеси буквално унищожават организма и отделителната система.

  Какво да правя, когато съм болен след тренировка?

  За да блокирате гаденето, можете да пиете вода или чай, да хапнете нещо сладко или да приемате глюкоза с всяко лекарство за спортно хранене. Това помага, но само ако гаденето е причинено от хипогликемия.

  В случай, че човек е болен, но все още не знае за болестта си, шоколадите не спират проявата на симптоми. Ето защо, когато народните средства не действат, е необходимо да се потърси медицинска помощ.

  Предотвратяването на гадене след упражнения може да включва следните мерки:

  • Нормално организирана храна . Частично хранене след 3-4 часа, с изобилие от сложни въглехидрати преди тренировка. Последното хранене преди началото на урока е приблизително 2 часа;
  • Разумна употреба на добавки . При строга диета за отслабване трябва да приемате комплекс от аминокиселини по време на тренировка, за да предотвратите твърде бързата загуба на хранителни вещества и мускулен катаболизъм;
  • Спазване на водния баланс . Пийте най-малко 30-40 мл вода на 1 кг телесно тегло. В горещо време трябва да пиете повече, ако класовете са дълги или силно интензивни, най-добре е да изберете изотоничен;
  • Контрол на кръвния състав и компетентен подбор на витамини, минерали, микроелементи, както и допълнителни продукти за спортно хранене.

  Гаденето след упражнения е често срещан проблем. Разберете причините за появата му и се опитайте да не пренебрегвате заболяването. Във фитнеса е важно правилно да разпределите натоварването, за да поддържате здравето и да постигнете целите си без дискомфорт, болка и неразположение.