Кой суроватъчен протеин е по-добър

Искайки да бъдат здрави и физически развити, повечето хора включват в своите програми не само спорт, но и преглеждат собствените си хранителни навици. Обикновената храна не винаги може да осигури на тялото на човек, който е започнал активно да тренира необходимото количество хранителни и ценни вещества. За покриване на дефицита позволява приемът на различни добавки, сред които суроватъчният протеин е най-търсен.

Доста е трудно човек, който никога не е спортувал редовно, да се ориентира в разнообразието от специално хранене, да направи избор в полза на определен продукт. Не всеки може да разбере защо да използва такива добавки, какви са, какви ползи носят. За да разберем този въпрос, е необходимо да се проучи състава и ефекта на това спортно хранене върху тялото на човек, който се занимава както с фитнес, така и у дома.

съдържание

 • 1 Какво е суроватъчен протеин "> 2 Ползи и вреди на суроватъчния протеин
 • 3 Избор на протеин
 • 4 Как да приемате суроватъчен протеин
  • 4.1 За натрупване на мускулна маса
  • 4.2 За отслабване
 • 5 Колко струва суроватъчният протеин?
 • 6 топ класации на суроватъчен протеин

Какво е суроватъчен протеин?

Това е спортно хранене, което включва протеин. Той се екстрахира от серума чрез филтрация и след това се суши. Това хранително вещество включва специални аминокиселини. Те, попадайки в храносмилателната система, допринасят за възстановяването на най-различни тъкани.

Общо има дванадесет аминокиселини. Те са разделени на взаимозаменяеми и незаменими. Първите се синтезират в тялото, а вторите могат да идват изключително отвън, тоест с храната. Протеинът, в който се съдържат всичките осем незаменими аминокиселини, е пълен. Именно той съдържа суроватъчен протеин. Висококачественият протеин е част от риба, месо, яйца, млечни продукти.

Голямото търсене и популярност на суроватъчния протеин се дължи на безопасността и полезността на добавката. Този вид спортно хранене е перфектен за тези, които си поставят за цел да спечелят маса.

Ползите от добавката са следните:

 • аминокиселини, които съставляват съставен материал за поддържане и увеличаване на мускулната маса;
 • стимулира производството на инсулин, който проявява отличен анаболен ефект;
 • намалява синтеза на кортизол, адреналин и други хормони, които имат разрушителен ефект върху мускулната тъкан;
 • осигурява необходимия заряд на енергия по време на тренировка.

Благодарение на тези четири основни свойства, суроватъчният протеин се консумира от много хора, които включват спорт в ежедневния си график.

Ползите и вредите от суроватъчния протеин

Стойността на суроватъчния протеин не се ограничава единствено до ползите от постигането на конкретни спортни цели. Разбира се, добавката най-често се приема за натрупване на мускулна маса или за отслабване, но има и друг положителен ефект. Редовната употреба на суроватъчен протеин засилва защитните функции на организма, повишава концентрацията на глутатион - един от най-важните антиоксиданти за организма.

При хора, които активно се занимават с тренировъчни машини, добавката прави мускулите по-мощни. Приемът на серумни протеини в края на всяка тренировка помага на мускулните влакна и тъканите да се възстановят по-бързо. В допълнение, пълноценните протеини намаляват както неутралната мазнина, така и „лошия“ холестерол. Основното е да се спазва мярката.

Неконтролираният и неправилен прием на протеини може да повлияе негативно на състоянието на сърдечно-съдовата система. Хората с нарушена бъбречна функция не се препоръчват да се включват в тази добавка. Протеиновите съединения се разграждат под въздействието на ензимите.

Колкото повече протеин навлиза в храносмилателната система, толкова повече ензими са необходими. Ако ензимите не присъстват в достатъчни количества, има голяма вероятност от метеоризъм и болка. Това обяснява факта, че тези ензими присъстват в висококачествени суроватъчни протеини.

Не бива да започвате да приемате спортно хранене без предварително да се консултирате със специалист. Това се отнася за абсолютно всяка добавка, включително суроватъчен протеин.

Селекция на протеини

Към днешна дата много компании произвеждат суроватъчен протеин. Те се различават по цена и състав. Всеки сорт има свои характерни свойства. Те трябва да бъдат взети под внимание. Ето защо, решавайки да въведете тази или онази добавка в диетата, първо трябва да се запознаете по-подробно с характеристиките на продукта. Когато избирате протеин, не забравяйте да вземете предвид дали той съдържа лактоза, ароматизатори, подсладители, мазнини, колко протеин съдържа.

Суроватъчният протеин е разделен на четири разновидности. Класификацията зависи от преработката и филтрацията на протеина. Следователно, процентът му се дължи на типа добавка:

 1. Концентрат. Той съдържа най-малко протеин, който средно е около 55-89%. Останалата част от състава е представена от различни полезни пептиди, мазнини, лактоза. Цената му, като правило, е по-ниска, отколкото за други сортове.
 2. Изолат. Съдържа около 90% протеин. Концентрацията на лактоза и мазнини е минимална. Добавката е с високо съдържание на хранителни вещества. Цената на това спортно хранене е много по-висока от концентрата.
 3. Хидролизат. Почти напълно се състои от протеин (99%), което е безспорно предимство и прави добавката скъпа. Той има само един недостатък - не съвсем приятен вкус.
 4. Суроватъчен многокомпонентен протеин. Получава се чрез смесване на концентрата с изолата. Точният процент зависи от производителя. Наред с протеина, той съдържа витамини и минерали.

Често човек, започващ да използва суроватъчен протеин, има проблеми с храносмилателната система. Подобна реакция се основава на характеристиките на тялото. Поради факта, че лактозата присъства в състава на добавката. Преработката му изисква лактаза, специален ензим, чието производство в организма престава на възраст между 15 и 20 години.

Така при разреждане на сместа с мляко се получава силно концентрирана порция лактоза. И ако, изпивайки чаша мляко, човек обикновено няма проблеми с храносмилането, тогава заедно с пълноценен протеин те могат да се появят. Ето защо, когато купувате добавка, винаги трябва да обръщате внимание на съдържанието на лактоза. Той напълно отсъства от изолата. Това обяснява по-доброто усвояване на тази добавка. Комбинацията от концентрат с изолат се понася добре. Има изключения, но по-скоро рядко.

Биологично активните вещества присъстват в големи количества в концентрат, а в малки количества в изолат. Те напълно липсват в хидролизата. В допълнение към протеина, протеиновите смеси съдържат минерали, имуноглобулин, както и витамини.

Как да приемаме суроватъчен протеин

Точното количество смес се разрежда или в обезмаслено мляко, или във вода. Всички се смесват старателно с шейкър. Не използвайте топла вода. Това води до факта, че протеинът просто се сгъва. Режимът на приемане на добавката се определя изцяло от целта, която човек си поставя:

За натрупване на мускулна маса

За да добавите обеми, за всеки килограм телесно тегло на ден трябва да консумирате поне два грама протеин. Подобно количество протеин е доста трудно да се получи от прости продукти, поради което те приемат добавката.

Най-добре е да консумирате протеин половин час преди клас. Това време е достатъчно за пълното му усвояване. Няма еднозначно мнение относно приема на добавката след тренировка. Въпреки това, като се има предвид фактът, че натоварването не позволява на храносмилателната система да работи сто процента, трябва да се разбере, че тялото просто не е в състояние веднага да абсорбира пълен протеин.

Изолатът може да се пие 30-60 минути след завършване на часовете. Веднага в края на обучението е допустимо да се приема само хидролизат.

За отслабване

Суроватъчният протеин трябва да се третира като хранителна добавка, а не добавка за отслабване. Вземете това спортно хранене за отслабване трябва да бъде като заместител на основното хранене. Най-добре е да се пие протеинов шейк вместо вечеря или преди хранене, но значително да се намали последващата порция храна.

От концентрата трябва да се изоставят и тези, които искат да отслабнат, и по време на периода на сушене. Съдържа въглехидрати и мазнини. Хидролизатът се абсорбира твърде бързо, предизвиквайки скок на инсулин, което предизвиква апетит. Идеалният избор би бил изолат.

Нежелателно е да пиете добавката като добавка към основната диета, тъй като това ще доведе до наддаване на тегло поради:

 • засилване на производството на инсулин, който може да превърне глюкозата в мазнини;
 • съдържание на калории, което дори при една порция протеинов шейк е доста високо;
 • намаляване на производството на хормони, които помагат за разграждането на телесните мазнини.

Също така е невъзможно да се премине изключително към суроватъчен протеин, замествайки пълноценна хранителна добавка. Това е нездравословно.

Хората, които наддават на тегло или губят тегло, не трябва да приемат повече от 30 грама протеин наведнъж. Тази сума просто не се усвоява. Пийте коктейл трябва да бъде три до пет пъти на ден. Първият метод трябва да е необходим след събуждането, което ви позволява да получите сила, енергия, да защитите мускулите от катаболизъм.

Суроватъчният протеин не е единственият източник на пълноценен протеин. Количеството му в месните протеини достига 18%. Не можете напълно да преминете към такава храна, тъй като почти трета част са мазнини. Опитът да получите протеин изключително от един продукт няма да има полза. Трябва да се храните балансирано. Препоръчва се да се консумират не само месо, но и зърнени храни, както и яйца (едното съдържа 10 грама протеин). Предприемат се протеинови шейкове, за да се компенсира протеиновият дефицит.

Колко е суроватъчният протеин ">

Цената се определя от степента на пречистване, качеството на вкуса, марката. Не винаги цената съответства на качеството, защото понякога се налага да преплащате за известното име на производителя. Асортиментът от вкусове също играе значителна роля. Средно пакет от килограми ще струва между 24-26 долара. Ако цената е твърде ниска, тогава вероятността качеството да съответства на цената е висока.

Топ класации на суроватъчен протеин

Най-лесният начин да избегнете грешки е като закупите протеинова добавка, ако се ръководите от рейтинга на най-добрите:

 • 100% суроватъчен златен стандарт . Този Optimum протеин съдържа специални суроватъчни пептиди, които ускоряват действието на протеина. Поради това добавката не само се смесва перфектно в коктейл, но и е лесно усвоима.
 • Нула въглехидрати. Произведен от VPX Sports, той практически не съдържа въглехидрати с мазнини, преработва се бързо, предлага се с най-различни вкусове, но има висока цена.
 • Синта -6. Многокомпонентна смес от BSN, която има приятен вкус, не предизвиква странични ефекти, не образува валежи.
 • Елитен суроватъчен протеин . Dymataze предлага суроватъчен протеин не само с познати, но и екзотични аромати. Съставът на добавката включва ензими и дори не се изисква шейкър, за да се направи коктейл.
 • 100% суроватъчен протеин Prostar . Лесна за смесване. Богат на аминокиселини. Има приятен вкус.

Важно е да вземете предвид не само полезните качества и стойността на суроватъчния протеин, но и каква вреда може да причини, ако злоупотребите с добавката, изберете нискокачествен продукт. След като сте проучили изцяло правилата за прием, в зависимост от целите, занимавайки се със спорт както за отслабване, така и за наддаване на тегло, важно е да спазвате всички препоръки, а пълният протеин със сигурност ще работи в посоката, от която човек се нуждае.