Транс мазнини - ефект върху тялото

Всеки, който се интересува от здравословна и балансирана диета, трябва да знае какво представляват трансмазнините, защо са опасни за метаболитните процеси, защо допринасят за натрупване на излишни килограми и затлъстяване. Не по-малко значение трябва да се отдава на това кои храни са богати на трансмазнини.

съдържание

  • 1 Какво представляват трансмазнините?> 2 Как се появяват трансмазнините?
  • 3 маргарин
  • 4 Защо опасните трансмазнини се използват в хранително-вкусовата промишленост?
  • 5 Опасността от трансмазнини
  • 6 Транс мазнини в маргарин
  • 7 Какви храни имат трансмазнини?

Какво представляват трансмазнините?

Това са модифицирани молекули, които се появяват в растителни ненаситени мазнини в резултат на топлинна обработка. Малка концентрация на трансмазнини също присъства в природата, но се увеличава, когато веществото реагира с вода. Броят им може да се увеличи до двадесет, а понякога и до петдесет процента. Шампиони в съдържанието на такива модифицирани съединения са бързата храна и удобните храни.

Транс-мазнините, както е доказано в многобройни проучвания, не са от полза за организма, а обратно. Те нарушават функцията на метаболизма, което води до затлъстяване и влошаване или развитие на различни заболявания на кръвоносната съдова система, сърдечния мускул.

Как се появяват трансмазнините?

Основната характеристика на полуготовите продукти е относителната евтиност. Това се отразява на избора на масла и мазнини за производството на тази категория продукти. Ако не са безвкусни, евтини, имат дълъг срок на годност, бързо ще се влошат и ще придадат на бързата храна горчив и неприятен вкус.

В такива продукти няма животински мазнини. Те се заменят със слънчоглед, рапица, памук, палма или кокос. За постигане на стабилен дълъг срок на годност се използват различни химични реакции, резултатът от които е появата на трансмазнини.

маргарин

С появата на този продукт започва историята на трансмазнините. Този по-евтин аналог на масло е разработен въз основа на въведената през 1901 г. технология, която се състои в възможността за втвърдяване на течни растителни масла. Това стана възможно чрез използването на азотна киселина и преминаването на водородни мехурчета през нагрято масло.

Производството на евтин и дългосрочен маргарин за съхранение се превърна в истинска революция за хранителната индустрия. Той влезе в познатия списък с хранителни стоки по време на недостиг на храна, изпитван от хората по време на Втората световна война.

Защо опасните трансмазнини се използват в хранително-вкусовата промишленост "> Опасността от трансмазнини

Модифицираните молекули нарушават метаболизма на мастните киселини. Резултатите от проучвания, проведени в Harvard School of Public Health, показват, че два процента от трансмазнините от общите калории са достатъчни, за да провокират развитието на човек на коронарна болест на сърцето - коронарна болест на сърцето.

Мастните киселини участват в синтеза на половите хормони, поради което при използване на трансмазнини концентрацията на тестостерон може да бъде намалена. В допълнение, синтезът на инсулин се влошава, което води до повишено отлагане на калории в подкожната мастна тъкан.

Транс мазнини в маргарин

Броят на трансмазнините, докато те не се считат за опасни за хората, в меките степени на маргарин е 10-20%, а в твърдите - 40%. Днес в САЩ и в редица европейски страни има ограничение, според което броят на трансмазнините от общото количество мазнини в даден продукт не трябва да надвишава 2%.

Русия и Латинска Америка не са сред тях. На тяхна територия не само няма ограничения за съдържанието на трансмазнини, но, за разлика от САЩ и Европа, точният им брой може дори да не е посочен в състава.

Какви храни имат трансмазнини ">