Преглед на основните видове спортно хранене

Диетата на хората, които активно се занимават със спорт, включва не само обичайното меню, но и специална група продукти, наречена спортно хранене, което ви позволява да постигнете една или друга от задачите, възложени на спортиста. Спортното хранене помага да се отървете от излишните килограми или, обратно, да наддадете на тегло, да увеличите мускулния релеф, да увеличите издръжливостта и силата. Всичко това работи само когато храната е правилно и правилно подбрана.

Върхът на популярността на бодибилдинга в страните от ОНД дойде през първата половина на деветдесетте години, когато спортните зали бяха навсякъде оборудвани в мазета и мазета. Тези времена се отличаваха не само от оборудването и разположението на люлеещите се столове, но и от неразвитата индустрия за спортно хранене. Възможно бе да се закупят отделни продукти на Twinlab и Wader, белоруски протеини Atlant и Arena, опаковани в найлонови торбички. Без много трудности човек би могъл да си купи най-различни стероиди.

В момента синтетичните анаболи са забранени и се приравняват с наркотични вещества. Това по никакъв начин не се отрази на избора на спортно хранене, защото днес спортистът има безплатен достъп до огромен брой продукти, които са с естествен произход. В Русия принадлежат към хранителни добавки - биологично активни добавки. Разширяването на асортимента на спортната храна беше улеснено от появата на чуждестранни и местни компании, активно използващи съвременни технологии.

Голямата селекция, разбира се, улеснява живота на спортиста, но изисква ясна представа за всеки представен продукт. Това ще ви позволи да изберете лекарство, което напълно отговаря на поставената цел за спортиста, както и техните собствени индивидуални характеристики.

съдържание

 • 1 Видове спортно хранене
  • 1.1 Протеини
  • 1.2 Гейнери
  • 1.3 Креатин
  • 1.4 L-карнитин
  • 1.5 Аминокиселинни комплекси
  • 1.6 BCAA
  • 1.7 Комплекси преди тренировка
  • 1.8 Хранителни протеинови барове
  • 1.9 Донори на аргинин и други азотни оксиди
  • 1.10 Добавки за укрепване на ставите и връзките
 • 2 Как да приемаме спортно хранене "> 3 Нюансите на правилния избор на спортно хранене

Видове спортно хранене

Има огромен брой различни хранителни добавки, но най-често се срещат следните:

 • протеинови концентрати;
 • креатин;
 • креатин;
 • L-карнитин;
 • аминокиселинни комплекси;

Всяко лекарство има собствено предназначение и особености на употреба.

протеини

Протеиновите шейкове са най-популярният начин за подхранване на мускулите ви. Терминът "протеин" означава "протеин". Именно той е основният материал за растежа на мускулната тъкан. Количеството чист протеин в протеиновия концентрат е около 70-90 процента. Никой друг продукт не може да се похвали с такъв състав.

Друго предимство на протеиновия шейк е, че той не само се качествено, но и бързо се абсорбира от организмите. Ако асимилацията на месо след хранене отнема 2-3 часа, протеинов шейк - 30 минути. За да се получи чист протеинов изолатен концентрат, естествените продукти като суроватка, яйца, месо, мляко, нахут, грах и соя се обработват и изпаряват.

Най-популярният протеинов концентрат в света е суроватката. Това е най-добрата хранителна добавка за активен растеж на мускулите. Суроватъчният протеин, освен бързата и лесна усвояемост, съдържа аминокиселини. Последните играят решаваща роля в изграждането на мускулния релеф, тъй като поддържат тонуса на съществуващата мускулна тъкан и допринасят за синтеза на нова.

Печеливши

Те представляват най-доброто спортно хранене за хора с ектоморфно - тънка физика, за начинаещи, които нямат мускулна маса, което е "основата" за изграждане на мускулно масивно тяло. Това определя добавката освен протеиновия шейк.

Гейнерът съдържа не само протеин, но и безплатни бързо усвоими въглехидрати, специален комплекс от витамини и минерали. Благодарение на тази комбинация от компоненти, въглехидратите освобождават енергията, която се изисква от ектоморфи или хора с бърз метаболизъм, за да ускорят процеса на увеличаване на общата маса за последващо формиране на масивни мускули.

креатин

Състои се от концентрат на метилгуанид-оцетна киселина. Той присъства в малки количества в рибата и месото. Действието на добавката е насочено към повишаване на издръжливостта, стимулиране на възстановителните процеси в организма след следващото обучение.

Този вид спортно хранене се използва активно както от начинаещи, така и от професионални спортисти в периоди на повтаряща се застой. За културистите използването на креатин може не само да повиши издръжливостта, но и е един вид тласък за по-нататъшно развитие.

L-карнитин

Популярна хранителна добавка за отслабване, с подчертан ефект на изгаряне на мазнини. Левокарнитинът се произвежда в човешкия организъм в черния дроб, но в малки количества. В лабораторията те започват да подражават на процеса на неговия синтез през 1960 година. Веществото стимулира разрушаването на телесните мазнини, по време на което се отделя енергия. Това ви позволява да приемате L-карнитин не само за отслабване, но и за да превърнете съществуващите мазнини в мускулни.

Аминокиселинни комплекси

Те са добавка, която оптимизира метаболитните процеси, така че всички вещества, използвани от спортиста, да бъдат усвоени от организма правилно и ефективно, тоест не се превръщат в мастни натрупвания. Освен това от двадесет и две аминокиселини, които осигуряват правилния метаболизъм, девет не се произвеждат в човешкото тяло, а идват изключително с храната.

Липсата им се отразява негативно на тренировъчния процес. Най-добрият начин да ги осигурите в необходимото количество за спортиста и са концентрати на аминокиселини. Предлагат се както в капсули, така и в течна форма. Това ви позволява да изберете най-удобната форма за употреба.

BCAA

Това е комплекс, състоящ се от такива незаменими аминокиселини като валин, изолевцин и левцин. Той стимулира ефективността на метаболитните процеси, което позволява увеличаване на мускулната маса, служи като допълнителен източник на енергия за по-добри и продуктивни тренировки, тъй като значително добавя сила.

Комплекси преди тренировка

Те са препарати на базата на минерали и витамини. Те се приемат преди да спортуват, за да повишат общия тонус на спортиста, да дадат свежест и жизненост, да повишат издръжливостта. Това влияе благоприятно на качеството на обучението, като ги прави максимално полезни и продуктивни.

Комплексите, предназначени за употреба преди тренировка, съдържат психологически и физически активни стимулиращи вещества: геранамин, бета-аланин и кофеин. Някои състави могат да включват BCAA и креатин.

Хранителни протеинови барове

Те служат като източник на бързо попълване на енергия, включват в състава си: компресирани люспи, мляко (казеин) или яйчен белтък, гранола или ядки. Баровете са отлични за употреба както преди, така и след тренировка за елиминиране на ефекта на „протеиновия прозорец“.

Аргинин и други донори на азотен оксид

Мускулната тъкан непрекъснато произвежда азотен оксид. Затова е от първостепенно значение за развитието и растежа на мускулите. Донорите имат подобен принцип на действие. Те стимулират активното производство на тестостерон и хормон на растежа.

Добавки за укрепване на ставите и връзките

Изисква се от културисти и тези, които работят с големи тежести. Тази група лекарства е представена от добавки като колаген, глюкозамин и хондроитин.

Как да приемаме спортно хранене ">

Повишаващите теглото ектоморфи и протеини се консумират най-добре директно в дните на спортна активност. Те се приемат час преди тренировка и веднага след края на урока. Препоръчва се пиене на коктейли в почивни дни, не повече от веднъж на ден.

Комплексите от креатин и преди тренировка трябва да се приемат, когато има неизбежен „застой“ в тренировките, характеризиращ се с намаляване на мотивацията за спорт. Тези лекарства ви позволяват да получите правилния тласък, за да продължите да се движите към желания резултат. Те трябва да се консумират в ограничени количества. Ако прекалите с приема, те ще станат пристрастяващи, тоест ще престанат да носят изразен ефект от приема.

Този режим на спортно хранене е предназначен за опитни културисти. Начинаещите, започнали да тренират, се нуждаят от малко по-различен подход. Първите месеци на спорт са достатъчни, за да вземете гейнер или протеин.

Нюансите на правилния избор на спортно хранене

Биологично активните добавки за спортисти се произвеждат както от чуждестранни, така и от местни производители. Внасяните лекарства са много по-скъпи. И ако спортистът е изправен пред въпроса да избере на кой производител да даде предпочитание, човек трябва да се ръководи от факта, че продуктите на Optimum Nutrition, Twinlab и Weider са били и остават най-добрите. Тези компании имат безупречна репутация.

Няма нужда да се изкушавате да купувате евтини продукти. Подценяването е сигурен знак, че купувачът е или продукт с ниско качество или фалшив. Спестяването на собствено здраве, резултати и ефективност на тренировките е силно обезкуражено. Изберете най-добрата храна от надеждни производствени компании. За да закупите наистина оригинално лекарство, а не фалшив, трябва да направите всички покупки изключително в специализирани реномирани магазини с големи вериги.