Формирането на правилна и здравословна поза

Не само поддържането на заседнал (заседнал) начин на живот, но и изпълняването на силови упражнения може да доведе до кривина на гръбначния стълб. За да имате правилната стойка, която играе значителна роля за човешкото здраве, трябва да знаете как се формира.

съдържание

 • 1 Нарушаване на стойката: основните причини
 • 2 Как да запазите позата си>> 3 Ефектът от бодибилдинга върху стойката
 • 4 Здрава стойка: ключови точки и често срещани грешки
  • 4.1 Крака и коленни стави
  • 4.2 Таз и долна преса
  • 4.3 Гърди и гръбначен стълб
  • 4.4 Мускулите на раменния пояс, шията, трапецията
 • 5 Комплект упражнения за поза - видео

Нарушаване на стойката: основните причини

Изкривяването на гръбначния стълб, което влияе на стойката, може да бъде причинено от нарушения, за които мнозина просто не подозират или не вземат предвид. Дори неправилната настройка на краката може да повлияе критично на механиката на тялото.

Плоските стъпала влияят на ъгъла на завоя на краката, който става твърде голям. На този фон коленете също се разгъват, мускулите на бедрата започват да изпитват допълнително натоварване, тазът се огъва. Подобни промени в механиката на тялото причиняват кривината на гръбначния регион, изразена от "притока" на гръдния кош и понижаването на раменете.

Как да запазите стойката си?

Основата на здравата стойка е правилното натоварване на скелета и симетрията. Най-малкото нарушаване на стойката и кривината в гръбначния регион водят до влошаване на биомеханиката на тялото.

Поддържането на правилната стойка не е само в изправяне на раменете, избутване на гърдите напред или повдигане на корема. Всичко е малко по-различно. За здравословна поза не се счита такава ситуация, при която човек трябва да "изкуствено" да свързва тялото си с вертикална равнина, но колкото е възможно по-естествено и удобно.

Позата трябва да бъде заета без постоянно мускулно напрежение и да се доведе до автоматизъм. Това ви позволява да изразходвате минимум енергия, максимално да включвате мускулите в процеса.

Ефектите на културизма върху стойката

Силовите тренировки могат да повлияят негативно на състоянието на гръбначния стълб. Това се изразява във факта, че коленете са прекалено обърнати настрани, главата е изпъната напред, а раменете стават като неандерталец.

Бодибилдингът утежнява всякакви проблеми с позата, може да причини развитие на хронични патологии и болезнени усещания. С течение на времето отрицателното въздействие е по-силно изразено. Колкото по-възрастен спортист става, толкова повече тези проблеми се отразяват на неговото благополучие.

Избягването на отрицателни ефекти позволява включването в тренировъчната програма за работа за нормализиране и подобряване на стойката. Това се отнася за абсолютно всеки спортист с вдигане на тежести.

Здрава стойка: ключови точки и често срещани грешки

Крака и коленни стави

Правилното изправено положение са изправените крака без ненужно напрежение в мускулите, успоредни един на друг, стъпала, разположени на разстояние около 15 сантиметра един от друг, коленете гледат напред. Силата на гравитацията трябва да бъде строго вертикална.

Обръщането на колянните стави е предшествано от изпълнението на клекове с мряна и мъртва капка. За да предотвратите това, трябва да направите не само нормални, но и челни клекове, които се характеризират с тясна настройка на краката.

Таз и долен абсцес

Естественото положение на таза предполага леко отклонение в долната част на гърба, прибрано - плосък корем. И тъй като е подкрепен от няколко мускулни групи (две групи антагонисти, коремен абс, дорсален), преобладаващо заседнал образ води до развитието на така наречения преден наклон на таза - намаляване на отклонението на долната част на гърба, когато гърбът стане твърде прав и рискът от нараняване се увеличава многократно. Предотвратяването на този синдром е правилно извършено вдигане и хиперекстензия.

Гърди и гръбначен стълб

Големият обем на белите дробове е ключът към спортно красивата стойка. Постига се чрез поддържане на S-образния завой с прави вертикална позиция на гръбначния стълб, излагайки гърдите нагоре и напред.

Постоянното седене пред компютъра, носенето на раница зад гърба водят до изкривяване на гръбначния стълб, което води до спускане на гърдите. Тренировките също могат да влошат нещата. Изкривяването на тялото и снабдяването с раменния пояс най-често предизвиква копнеж за лумбалната област.

Мускули на раменния пояс, шията, трапец

В естествено положение ключиците са разположени на хоризонтална линия, главата е леко леко поставена напред, малка абдукция на раменния пояс се извършва от мускулите на трапеца, а дланите са успоредни една на друга.

Обръщането на раменете свидетелства за нарушение на стойката, когато дланите са на една и съща линия, а гърбовете са насочени напред. Това се улеснява от редовни тренировки с мряна.

За да откриете нарушения в стойката, достатъчно е да анализирате стойката си, заставайки пред огледалото. Ако са, корекцията трябва да започне възможно най-скоро. В противен случай в по-късна възраст проблемите ще се усетят от болки и здравословни усложнения.

Комплект упражнения за поза - видео