Какво е вредна протеинова диета

Протеиновите диети, ако се прилагат правилно и за кратък период от време, обикновено не са опасни. Високо протеиновата диета насърчава загубата на тегло и усещането за пълнота продължава по-дълго, отколкото при нормална диета.

Въпреки това проучванията относно риска и последиците от употребата на такива диети и ограничаването на дела на въглехидратите в храната продължават отдавна. Вече е доказано, че продължителната употреба на протеинова диета може да има отрицателен ефект върху здравето.

Вредна протеинова диета

  • Недостиг на фибри, хранителни вещества. Причината е консумираното органично количество въглехидрати. В резултат на това могат да се наблюдават запек, главоболие, халитоза.
  • Редица протеинови диети осигуряват употребата на храни, които увеличават риска от заболявания на сърдечно-съдовата система (например млечни продукти с високо съдържание на мазнини, червено месо).
  • Такива диети също представляват заплаха за хората, страдащи от различни бъбречни заболявания, което е свързано с голяма вероятност от проблеми с отделянето на продуктите на протеиновия метаболизъм.

Когато избирате протеинова диета за отслабване, трябва внимателно да подходите към избора на протеини. Диетата трябва да включва бобови растения, риба, соев протеин, ядки, постно свинско месо, постно говеждо месо, млечни продукти с минимален процент на съдържание на мазнини. Преработеното месо не се препоръчва.

Също така е важно стриктно да се следи качеството на въглехидратите. Трябва да изключите тези в преработен вид и да изберете тези, които са богати на хранителни вещества и фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти).

Преди въвеждането на нова хранителна програма се препоръчва да се консултирате с лекар. Това е особено необходимо, ако има проблеми с бъбреците, ако е диагностициран диабет или някакво заболяване в хронична форма.

На първо място, трябва да има разбиране, че отслабването може да бъде краткотрайно. Това е особено вярно, когато човек рязко се върне към традиционния режим и диета.

Вреда от протеинова диета - Видео