Упоритостта на Де Мей и тайните му на изпомпване на ръце

Нараняването отвори нови възможности за обучение за Де Май

Разбира се, техниката, която по-голямата част от спортния му живот използва в тренировките си, Бери де Мей, известен културист и очарователен спортист, в никакъв случай не беше успешен. Дори на двадесет години той спечели благодарение на тази техника титлата шампион в родната си Холандия, а няколко месеца по-късно със същата неизменна увереност отиде на Европейското първенство, където бе подготвен за също толкова изненадваща изненада: първо място в тежка категория. Година по-късно Бери реши да подобри способностите си и участва в Световната купа, където отново го очаква „Мадам Късмет“: престижно второ място. И през 1984 г. сценарият се повтаря: отново второ място на Световната купа.

Бери не спря дотук. Година по-късно той участва в състезанието Мистър Олимпия, като е на същия сайт със самия Арнолд! Но това изобщо не го притесни и отново успя да покаже всичките си възможности от най-достойната страна, като спечели шесто място. И през 1988 г., още един огромен успех: Бери зае заслужено трето място!

След като постигна статута на един от най-успешните спортисти в света в културизма, де Мей изпадна в беда: контузията, която получи на едно от състезанията, принуди спортиста да премине необходимия курс на лечение, за да се възстанови в болницата. Десният гръден мускул не можеше да издържи на голямото натоварване и се разкъса като връв, прекалено плътно опъната.

Докато е в болницата, де Мей многократно припомня думите на Арнолд, който веднъж изрази мнение, че онези спортисти, които тренират наистина правилно, са априори защитени от наранявания. Тази фраза накара Де Мей много да преразгледа подхода си към тренировките, да помисли къде може да направи грешка, довела до контузия.

Постепенно мускулът започна да заздравява и Бери започна постепенно да се връща към тренировките, използвайки методи, които обещаваха бързо връщане в предишното си състояние. И тук Бери чакаше истинско откритие, което обърна цялата му идея за тренировките!

Спомняйки си тренировките, преди да се контузи, де Мей неочаквано за себе си осъзна, че принадлежи към категорията спортисти, която може да се нарече наивна. И всичко, защото по-рано, напредъкът за него зависи само от интензивността на тренировката, от която той разбираше колкото се може повече тежки тежести. Той увеличи интензивността на класовете, въз основа на факта, че колкото по-големи тежести, толкова по-значителен растеж на мускулите.

След контузията Бери често наблюдаваше тренировките на други спортисти и откриваше нов подход. Оказва се, че интензивността е комбинация от три фактора, които са напълно различни по значение: броя на множествата, останалото между тях и размера на тежестта. В същото време големината на тежестите е, логично, последната връзка в тренировките. Като се имат предвид горните фактори, интензивността трябва да се увеличи предимно чрез увеличаване на броя на сетовете или техните вариации, след което интервалите на почивка между упражненията трябва постепенно да се намаляват.

Подход за упражнения на ръцете

Откривайки нов подход в тренировките, Бери стигна до извода, че първите серии от всяко следващо упражнение трябва да бъдат вмъкнати между последните групи от предишното упражнение. В резултат на това всички упражнения са с един дълъг набор от 45 минути.

Като истински професионалист в своята област, Де Мей винаги започва да тренира с подгряване. Състои се от поредица от прости упражнения върху блок устройство, след което Бери пристъпва към огъване на ръцете с мряна. Основната цел, която де Мей си поставя за себе си, е да изпълни това упражнение, въпреки цялата му сложност. Спортистът признава, че понякога го изпълнява до краен предел, но това му дава шанс да не използва критични тежести след това, а само да „довърши“ уморените си бицепси. Основните правила, които Бери се ръководи, са средно сцепление и бавно, изпълнено с максимален стрес при движение.

След това Бери продължава да редува ръце с дъмбели. И тук отново важи правилото за "клиниране" на първите два набора между последните.

Програма за разделяне

Ден 1 - гърдите, раменете
Ден 2 - гръб, трицепс
Ден 3 - ден за почивка (аеробика)
4-ти ден - гръб, крака
Ден 5 - ръце
Ден 6 - Почивка

Комплект упражнения за ръцете

  • Огъване на ръцете с мряна - 4-6 комплекта, повторете 8 пъти;
  • Огъване на ръцете с гири - 4-6 подхода, повторете 8-12 пъти;
  • Френска преса - 4-6 комплекта, повторение 8-12 пъти;
  • Трицепс натиска блока - 4-6 комплекта, повторете 8-12 пъти;
  • Трицепс удължения с една ръка с дъмбел - 4-6 подхода, повторете 8-12 пъти;
  • Изолирана флексия на ръцете - 4-6 подхода, повторете 8-12 пъти.