Всичко за холестерола: кръвна норма, съвети и трикове как да го понижим.

Има широко разпространено погрешно схващане, че холестеролът е вреден за организма, а съдържанието му в кръвта е един от най-важните показатели за човешкото здраве. Мнозина в опит да поддържат здравето си спазват строги диети, като изключват всички храни, съдържащи холестерол. Въпреки това, малко хора знаят, че тя е част от клетъчните мембрани, придава им сила и осигурява метаболизъм между клетъчната и междуклетъчната субстанция и регулира активността на ензимите. По този начин, без холестерол, нормалното функциониране на тялото ни е невъзможно.

Въпреки значението на холестерола, прекомерната консумация на мазни храни от животински произход може да доведе до повишеното му съдържание в организма, което се отразява негативно на здравословното състояние и може да причини сериозни заболявания.

Контролът на холестерола ще помогне за поддържането на вашето здраве в продължение на много години, ще увеличи естествената устойчивост на организма, ще увеличи продължителността на живота и ще подобри качеството му. В тази статия ще разсеем най-разпространените митове за ролята на холестерола в нашето тяло и неговия метаболизъм. Ще разгледаме и най-ефективните начини за контрол на холестерола.

съдържание

  • 1 Холестерол - защо е необходим "> 2 Отрицателният ефект на холестерола
  • 3 Ролята на липопротеините
  • 4 признака на висок холестерол
  • 5 Ефектът на HDL и LDL върху здравето ни
  • 6 Норми
  • 7 Най-ефективните лечения за висок холестерол
  • 8 Народни средства, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта
  • 9 Здравословният начин на живот като метод за борба с холестерола
  • 10 Заключение
  • 11 холестерол. Митове и измама.

Холестерол - защо е необходим?

Холестеролът (от гръцкото chole - жлъчка и стерео - твърд, твърд) - е открит за първи път в камъни в жлъчката от тук и е получил името си. Това е естествен водонеразтворим липофилен алкохол. Около 80% от холестерола се синтезира в организма (черен дроб, черва, бъбреци, надбъбречни жлези, полови жлези), останалите 20% трябва да идват от храната, която консумираме.

Когато циркулира в кръвта, холестеролът, ако е необходимо, се използва като строителен материал, както и за синтеза на по-сложни съединения. Тъй като е неразтворим във вода (и съответно в кръвта), транспортирането му е възможно само под формата на сложни водоразтворими съединения, които са разделени на 2 вида:

Липопротеини с ниска плътност (LDL)

Липопротеини с висока плътност (HDL)

И двете вещества трябва да бъдат в строго определено съотношение, общият им обем също не трябва да надвишава нормата. Това може да доведе до сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система.

Функции на холестерола в организма:

- осигуряване на здравината на клетъчните стени, регулиране на тяхната пропускливост за различни молекули;

- синтез на витамин D;

- надбъбречен синтез на стероидни (кортизон, хидрокортизон), мъжки (андрогени) и женски (естроген, прогестерон) полови хормони;

- под формата на жлъчни киселини участва в образуването на жлъчката и усвояването на мазнините по време на храносмилането;

- участва във формирането на нови синапси в мозъка, като по този начин подобрява умствените способности и паметта.

Всъщност не самият холестерол причинява вреда, а колебанията му извън нормалните граници. Здравните проблеми могат да причинят както излишък, така и липса на него в организма.

Отрицателният ефект на холестерола

Според статистиката хората, починали от сърдечно-съдови заболявания, са имали ниско ниво на липопротеини с висока плътност, но високо съдържание на липопротеини с ниска плътност.

Липопротеините с неправилно съотношение или продължително високо съдържание в кръвта могат да се утаят по стените на кръвоносните съдове и да причинят атеросклероза.

Това опасно заболяване възниква, когато върху съдовия ендотел се образуват плаки, които с течение на времето се увеличават и натрупват калций все повече и повече. В резултат луменът на съдовете се стеснява, те губят еластичност (стеноза), това води до намаляване на доставката на кислород и хранителни вещества към сърцето и тъканите и развитие на стенокардия (спирането на артериалния приток на кръв към определени части на сърцето поради запушване на коронарната артерия е придружено от болка и дискомфорт в гърдите), Често именно поради нарушение на кръвоснабдяването възниква сърдечен удар или миокарден инфаркт. Образуването на холестеролни плаки води до увреждане на вътрешната стена на съдовете, може да се образува кръвен съсирек, който впоследствие може да запуши артерията или да излезе и да причини емболия. Също така съд, който е загубил еластичността си, може да се спука с повишаване на налягането в кръвообращението.

Ролята на липопротеините

HDL се счита за „добър“ липопротеин поради способността му да разтваря холестеролни плаки и да го отстранява от стените на артериите, колкото по-висок е процентът му спрямо LDL („лош“ липопротеин), толкова по-добре. LDL транспортира холестерол от органите, синтезиращи го в артериите, и с повишено съдържание на това съединение, тези големи неразтворими молекули се комбинират под формата на мазни плаки, прикрепят се към съдовете и ги запушват. Претърпял окислителни процеси, холестеролът губи своята стабилност и лесно може да проникне в дебелината на стените на артериите.

Специфичните антитела започват да се произвеждат в големи количества върху получения окислен LDL, което води до силно увреждане на стените на артериите. В допълнение, холестеролът помага за намаляване на азотния оксид, увеличавайки риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Азотният оксид играе важна роля в организма:

- разширява кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвообращението;

- играе важна роля в борбата с бактериите и вирусите, които влизат в тялото, унищожава раковите клетки;

- повишава издръжливостта на мускулите;

- участва в обмена на информация между различни клетки, е невротрансмитер в синапси.

Намаляването на нивото на азотен оксид в организма ще разклати работата на всички системи на тялото.

HDL не само премахва холестерола от кръвта обратно към черния дроб, но също така предотвратява окисляването на LDL.

Признаци за повишаване на холестерола в организма

Увеличаването на холестерола е свързано с нарушение на липидния (мастния) метаболизъм. Това може да бъде симптом не само на атеросклерозата, но и на други сериозни заболявания:

- черен дроб;

- бъбреци (хронична бъбречна недостатъчност, гломерулонефрит);

- панкреас (хроничен панкреатит);

- захарен диабет (сериозно заболяване, свързано с нарушение на синтеза на инсулин от бета клетки на островите на Лангерханс в панкреаса);

- хипотиреоидизъм (намален синтез на хормони от щитовидната жлеза);

- затлъстяване.

Симптомите на атеросклерозата се дължат на стесняване на лумена на съдовете в резултат на дълго и постоянно повишено ниво на холестерола и влошаване на кръвообращението в различни части на кръвообращението.

Основните симптоми са:

- ангина пекторис (внезапен дискомфорт или болка в гърдите, възникващи от физическо натоварване или емоционален стрес);

- задух;

- аритмия (нарушение на сърдечния ритъм);

- цианоза и подуване на периферните части на тялото (пръсти, пръсти);

- Периодични крампи на краката (периодично клаудикация);

- увреждане на паметта, небрежност;

- намаляване на интелектуалните способности;

- жълто-розови липидни отлагания в кожата (ксантоми) най-често се наблюдават върху кожата на клепачите и в глезенните стави.

Ефектът на HDL и LDL върху здравето ни

И все пак мнението, че общото ниво на HDL и LDL липопротеините влияе върху здравословното състояние и тяхното повишаване води до страшни последици за работата на целия организъм. Това твърдение обаче не е напълно вярно. Да, горните заболявания ще бъдат придружени от повишено съдържание на липопротеини като цяло, но е много по-важно какво е съотношението в кръвта на "добър" HDL и "лош" LDL. Нарушение на тази пропорция води до здравословни проблеми. При определяне на съдържанието на липопротеини в кръвта се вземат предвид 4 показателя: общото количество холестерол, нивото на HDL, LDL и триглицеридите.

норми

Общ холестерол в кръвта - 3, 0 - 5, 0 mmol / l;

Със заплахата от атеросклероза общият холестерол се повишава до 7, 8 mmol / l;

LDL при мъжете - 2, 25 - 4, 82 mmol / L;

LDL при жените - 1.92 - 4.51 mmol / l;

HDL при мъжете - 0, 72 - 1, 73 mmol / l;

HDL при жени - 0, 86 - 2, 28 mmol / l;

Триглицериди при мъжете - 0, 52 - 3, 7 mmol / l;

Триглицериди при жените - 0, 41 - 2, 96 ммол / л.

Най-показателното е съотношението на HDL към LDL на фона на общия холестерол. В здраво тяло HDL е много по-висок от LDL.

Най-ефективните лечения за висок холестерол

Има много лекарства, които понижават холестерола в случаите, когато този показател представлява сериозна заплаха за здравето или вече в началото на развитието на атеросклероза. Необходимо е да отдадем почит на здравословния начин на живот, важна част от който е правилното хранене. В такива случаи диетата и умерената физическа активност ще помогнат не само да върнат нормалните показатели на кръвта, но и напълно да се излекуват и подмладят тялото ви.

За по-бърз терапевтичен ефект се използват фармакологични препарати:

- Статините са най-популярните лекарства, принципът на тяхното действие е да инхибират синтеза на холестерол в черния дроб, като блокират съответните ензими. Обикновено се приемат 1 път на ден преди лягане (по това време започва активното производство на холестерол в организма). Терапевтичният ефект се проявява след 1-2 седмици на системно приложение, при продължителна употреба те не пристрастяват. От страничните ефекти могат да се наблюдават гадене, болка в корема и мускулите, в редки случаи може да има индивидуална чувствителност. Статините лекарства могат да намалят холестерола с 60%, но ако се приемат дълго време, те трябва редовно да се тестват за AST и ALT. Най-често срещаните статини: церивастатин, флувастатин, ловастатин.

- Фибратите стимулират производството на HDL, препоръчват се за триглицериди от 4, 5 mmol / L. Силно се препоръчва да не се използва със статини. Страничните ефекти се проявяват под формата на стомашно-чревни разстройства, метеоризъм, гадене, повръщане и болки в корема. Представители на тази група лекарства: клофибрат, фенофибрат, гемфиброзил.

- Секвестранти на жлъчни киселини . Тази група лекарства не се абсорбира в кръвообращението, а действа локално - свързва се с жлъчните киселини, които се синтезират от холестерола, и ги извежда от организма по естествен начин. Черният дроб започва повишено производство на жлъчни киселини, като се използва повече холестерол от кръвта, видим положителен ефект се появява месец след началото на лекарствата и статините могат да се приемат едновременно за засилване на ефекта. Дългосрочната употреба на лекарства може да доведе до нарушена абсорбция на мазнини и витамини, възможно е повишено кървене. Странични ефекти: метеоризъм, запек. Такива лекарства включват: колестипол, холестирамин.

- Инхибиторите на абсорбцията на холестерол инхибират абсорбцията на липиди от червата. Лекарствата от тази група могат да бъдат предписани на хора, които имат противопоказания за приемане на статини, тъй като те не се абсорбират в кръвта. В Русия е регистрирано само 1 лекарство от групата на инхибиторите на абсорбцията на холестерол, езетрол.

Горните мерки се прилагат в пренебрегвани случаи, когато е необходимо бързо понижаване на холестерола и промяна в начина на живот не може бързо да даде желания ефект. Но дори и когато приемате фармакологични средства, не забравяйте за превенцията и безвредните натурални добавки, които при продължителен редовен прием ще ви помогнат в бъдеще да предотвратите заболявания на сърдечно-съдовата система.

Народни средства за подпомагане на понижаването на холестерола в кръвта

- Ниацин (никотинова киселина, витамин РР, витамин В 3 ). Механизмът на действие не е напълно проучен, но експериментите показват, че след няколко дни прием на високи дози витамин А, нивото на LDL и триглицеридите в кръвта намалява значително, но количеството на HDL нараства до 30%. За съжаление, това не намалява риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения и атаки. За максимална ефективност можете да комбинирате ниацин с други методи на лечение.

- Омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини. Съдържа се в рибено масло и морски дарове, както и в студено пресовани растителни масла (нерафинирани). Те имат положителен ефект върху нервната система, предотвратяват рахита в периода на активен растеж, спомагат за понижаване на холестерола и кръвното налягане, подобряват кръвообращението, укрепват кръвоносните съдове и им придават еластичност, предотвратяват тромбозата им и участват в синтеза на хормоноподобни вещества - простагландини. Редовният прием на източници на есенциални мастни киселини по чудо ще повлияе на работата на цялото тяло, по-специално ще помогне за предотвратяване на развитието на атеросклероза.

- Витамин Е. Изключително силен антиоксидант, предотвратява разграждането на LDL и образуването на мастни плаки. За появата на положителен ефект трябва постоянно да използвате витамин в подходящи дози.

- Зеленият чай съдържа полифеноли - вещества, които влияят на липидния метаболизъм, те намаляват нивото на "лошия" холестерол и увеличават съдържанието на "добър". В допълнение, чаят съдържа антиоксиданти.

- Чесън . Пресният чесън се препоръчва да се използва за понижаване на холестерола, за да се предотврати образуването на съсиреци в кръвоносните съдове (разрежда кръвта). Активните компоненти, които съставляват чесъна, са съдържащи сяра съединения, по-специално алиин.

- Соев протеин. По действие те са подобни на естрогените - намаляват вероятността от атеросклероза. Генистеинът инхибира окисляването на LDL поради антиоксидантните си свойства. В допълнение соята стимулира производството на жлъчка, като по този начин допринася за извеждането на холестерола от организма.

- Витамини В 6 (пиридоксин), В 9 (фолиева киселина), В 12 (цианокобаламин). Достатъчното количество от тези витамини в диетата допринася за правилното функциониране на сърдечния мускул, значително намалява риска от развитие на атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Какви фактори допринасят за повишаване на холестерола и развитието на атеросклероза "> Здравословният начин на живот като метод за борба с холестерола

Що се отнася до правилното хранене и активен начин на живот, рискът от развитие на различни заболявания се намалява. Това важи особено за хората в риск. Променяйки начина си на живот, организирате работата на целия организъм, въпреки тенденцията към някакви патологии, вътрешните защитни механизми лесно могат да се справят със заплахата.

Активните спортове подобряват метаболизма, тренират сърдечния мускул едновременно със скелетните мускули, допринасят за по-добро снабдяване с кръв на всички органи и системи (по време на физическо натоварване кръвта от депото отива в общия канал, това допринася за по-доброто насищане на органите с кислород и хранителни вещества).

Спортните упражнения също водят до укрепване на стените на кръвоносните съдове, предотвратяват развитието на разширени вени.

Не забравяйте за значението на правилното хранене. Не злоупотребявайте със строги диети. Тялото трябва да получава всички хранителни вещества, от които се нуждае, в оптималното съотношение, витамини и минерали, фибри. В диетата трябва да присъстват адекватни количества зеленчуци, плодове, зърнени храни, постно месо, морска и океанска риба, растителни нерафинирани масла, мляко и кисело-млечни продукти. Ако има недостиг на витамини в диетата, си струва периодично да приемате препарати със съдържанието им за предотвратяване на недостига на витамини.

Отказът от тютюнопушенето ще намали риска от развитие не само на атеросклероза, но и на редица други заболявания, като бронхит, язви на стомаха и рак.

Спортът е най-доброто лекарство за стрес и депресия, той закалява нервната система. Редовната физическа активност, независимо дали става дума за джогинг в парка или 3 часа упражнения във фитнеса, помага за премахване на натрупания негатив за целия ден и раздразнения, много спортисти изпитват еуфория по време на тренировка. Експериментално е доказано, че активните хора са много по-малко стресирани от тези, които водят заседнал начин на живот.

заключение

Както можете да видите, холестеролът е изключително важно съединение, което изпълнява редица жизненоважни функции. Той е необходим за нашия живот, но в организма му количеството не трябва да надхвърля нормата. Дисбалансът в съотношението на липопротеините с висока и ниска плътност води до сериозни последици.

Най-доброто лечение е навременната профилактика. Най-ефективният начин за предотвратяване на повишаване на холестерола в кръвта е воденето на здравословен начин на живот.

Когда вы откажетесь от вредных привычек и начнете придерживаться вышеперечисленных правил, то совсем забудете о проблемах со здоровьем.

Холестерин. Мифы и обман.