Травма на лакътя

Лакътната става на всеки спортист, участващ в пауърлифтинг или бодибилдинг, е най-уязвимото място. Основната специфика на тренировките и упражненията на този спорт е набор от силови упражнения, който поставя огромен товар върху опорно-двигателния апарат на лакътните стави.

При пауърлифтинг има няколко упражнения, по време на които лакътните и раменните стави получават огромен товар. Такива упражнения включват вдигане на крака, щанга и клекове с нея.

При бодибилдинга нараняването на лакътната става става най-често поради упражнения, изпълнявани многократно. Тогава костите са принудени да се движат по неестествен за тях път. Тези упражнения могат да бъдат причислени към френската преса за лежане на пейка или стоене зад главата ви, ръцете с дъмбели за раздвижване или лицеви опори върху щанги с дълбока амплитуда също могат да бъдат изпълнени.

Професионалистите не трябва да мислят, че появата на такова нараняване може да се случи само на начинаещи. Начинаещите могат просто невероятно да изчисляват натоварването на теглото неправилно, да изпълняват необходимите упражнения неправилно или просто да извършват движения твърде рязко. Причината за появата на нараняване при спортисти с опит най-често е надценяването на собствените им способности и те могат да забравят, че с възрастта лигаментите стават по-слаби. Професионалистите просто позволяват претоварването на лакътните стави, което става причина за нараняването.

съдържание

  • 1 Симптоми на пациенти с лакътни стави, диагноза на заболяването
  • 2 Увреждане на капсулно-лигаментния апарат
  • 3 Контузия на лакътя
  • 4 Гимнастика за лечение на болка в лакътната и лакътната става

Симптоми на пациенти с лакътни стави, диагноза на заболяването

Човешката лакътна става има анатомично сложна структура, поради което нейната структура става едновременно силна и слаба. Лакътната става е мястото, където улната и радиусът са свързани с плешката. В хрущяла на лакътната става няма кръвоносни съдове, което може да обясни по-бавното хранене на сухожилната тъкан, което се случва с употребата на синовиална течност. Ето защо, редовното повдигане на големи товари при всяка тренировка се причинява нараняване на лакътната става и продължаването на натоварването ще доведе до по-тежко заболяване, например артрит.

Заслужава да се отбележи, че появата на нараняване на лакътната става не се случва моментално, напредъкът на заболяването е доста бавен, понякога може да отнеме до няколко години. Симптомите, предшестващи заболяването, включват появата на болка в областта на лигавицата, която с течение на времето става по-забележима, а амплитудата на движенията на лакътната става по време на различни видове упражнения намалява с времето.

Ако вземете за пример професионални спортисти като щангисти, тогава те имат най-честите заболявания са епикондилит и тендонит. Когато се появи първото заболяване, болката е достатъчно силна, особено когато ръката се сви в юмрук или притисне предмет. Усещанията за болка възникват поради възпалителния процес в лакътната става, който протича придружен от намалени метаболитни процеси. Не се появява подуване, няма зачервяване, както и промени във външния вид на ставата. Най-често срещаните такива заболявания са сред спортисти над 35 години.

Тенденитът е възпаление на сухожилната тъкан, което възниква поради претоварване по време на тренировка. При сондиране се усеща болка, отстъпваща в късното състояние на ставата. Има повишена температура, подуване и леко зачервяване, с движение ставата се хруска.

Увреждане на капсулно-лигаментния апарат

Не винаги е възможно да се диагностицира заболяване в своя пик, защото травмата е много трудна за разпознаване. Най-често той се определя при максимални физически усилия от механизма за косвени повреди. Симптомите са много подобни на конвенционални синини, но подуването е по-локализирано, появява се болка от страни на ставата и под кожата се появява кръвоизлив. Увреждането на колатералния лигамент, особено с частични разкъсвания, се определя само след пълното разширяване на ставата. Най-голямата проява на нараняването засяга нестабилността на ставата и сложните движения.

Травма на лакътя

Гимнастика за лечение на болка в лакътната и лакътната става