Картофи в културизма

Картофът има специално място сред зеленчуковите култури. Кореновата култура е популярна в цял свят, а и възрастните, и децата обичат пържени картофки и чипс. Този зеленчук се сервира за вечеря в почти всяко руско семейство. Въпреки това, предвид факта, че диетата на тези, които се занимават със спорт и наблюдават фигурата им, предполага определени ограничения, свойства и ефект на картофите върху физиката, която интересува много спортисти, включително аматьори.

съдържание

  • 1 Какви са недостатъците на картофите>> 2 Предимствата на картофите за културизъм
  • 3 Как да ядем картофи в културизма
  • 4 Ястие с картофи за спортисти

Какви са недостатъците на картофите?

В културизма картофите са включени в диетата за въглехидрати. Много хора харесват вкуса на кореноплодните зеленчуци, но не се препоръчва да се включват в зеленчукова култура. Картофът съдържа висока концентрация на нишесте. Нейната особеност е, че когато попадне в тялото, той се превръща в глюкоза, което провокира скок на кръвната захар.

Кореновата култура се счита за обикновен въглехидрат. Това не го прави подобен на захарта или други сладкиши. Комбинацията от картофи с мазнини превръща зеленчука в цяло ефективно ястие, което допринася за натрупването на подкожни мазнини, което, разбира се, не е целта, която културистът иска. Най-опасният за фигурата е картофът, който се запържва в мастно масло, както и пържени картофи.

Ползите от картофите за културизъм

Кореновата култура трябва да се яде умерено. Препоръчва се да го включите в диетата, когато културистът изгражда мускулна маса. Това не означава, че зеленчукът може да се консумира в абсолютно всякаква форма. Методът на готвене е от решаващо значение. Трябва да изоставите пържените картофи в полза на варени, печени, печени на скара, а също и в униформи.

Това ви позволява да не насищате зеленчука с вредни мазнини и да запазвате хранителни вещества:

  • влакно;
  • калий;
  • фосфор;
  • калций;
  • аскорбинова киселина (витамин С).

Когато спортистът изсъхне, количеството на консумираните картофи трябва да бъде ограничено до минимум. Хората, които имат за цел да загубят максималното количество мазнини, трябва да изоставят кореновата култура, като предпочитат сложни въглехидрати под формата на елда и ориз.

Как да ядем картофи в културизма

Възлагането на картофите на бързи въглехидрати е условно. За да получите максимална полза, но не и да навредите на фигурата, се препоръчва да ядете зеленчука сутрин, когато тялото трябва бързо да попълни енергийните резерви и да потисне катаболните процеси. Кореновата култура проявява подобни свойства, когато се използва след тренировка. Най-добре е да комбинирате картофите с млечни продукти, риба и месо.

Най-голяма полза имат младите картофи. Съдържа най-много витамини и минерали. Старата коренова култура губи почти целия си ценен състав. Затова зеленчукът се консумира най-добре млад. Избирайки обаче картофите, те обръщат внимание не само на времето на "прибиране на реколтата". Не трябва да купувате зеленчуци от непознати стопанства, тъй като безскрупулните фермери могат да опрашват картофи с химикали, за да увеличат размера си.

Ястие с картофи за спортисти

Разбира се, картофите могат да се готвят в различни вариации, но като се вземе предвид балансът на хранителните вещества, тоест съотношението на протеини, мазнини, въглехидрати. Един зеленчук трябва да запазва максимално възможното количество витамини, минерали, фибри. Варят се, пекат се на скара, задушават се.

Ако яхнията се предпочита, тогава тя се сервира най-добре с месо и салата. Препоръчва се прием на шунка, домати, чушки, лук, краставици. Една порция такова ястие съдържа приблизително 500 kcal. BJU ще зависи изцяло от това колко месо и картофи се приемат, но средно 25-30 ще са необходими за протеини, 15-20 за мазнини и 35-45 за въглехидрати.Това ястие е идеално за попълване на енергия след интензивна тренировка.