Какво е здравословен начин на живот

Терминът „ здравословен начин на живот “ означава цяла гама аспекти от човешкия живот, от определени норми в храненето до емоционално и психологическо настроение. Да водите здравословен начин на живот означава напълно да преразгледате съществуващите навици за хранене, физическа активност и релаксация.

За да промените обичайния си начин на живот към здравословен, трябва да имате ясна представа не само за аспекти, които са част от концепцията за здравословен начин на живот (HLS), но и за фактори, които имат отрицателно въздействие върху психологическото и емоционалното състояние, както и здравето.

съдържание

 • 1 Уместността на здравословния начин на живот
 • 2 Какво е включено в концепцията за здравословен начин на живот "> 3 Предпоставки и условия
 • 4 Спазване на ежедневието
 • 5 Хранене
 • 6 Активен начин на живот
 • 7 Вредни навици - врагът на здравословния начин на живот
 • 8 Укрепване на здравето и профилактика на заболяванията

Уместността на здравословния начин на живот

Техногенният прогрес, усложнението на социалната структура и влошаването на екологичната ситуация доведоха до факта, че съвременните хора са постоянно изложени на увеличени натоварвания, което на първо място се отразява негативно на цялостното им емоционално, психологическо и физическо здраве. Осъзнаването на важността на себе си като индивид, внимателното внимание към собственото благополучие и здравето позволява на човек да избегне това вредно влияние.

Какво е включено в концепцията за здравословен начин на живот?

Интерпретацията на концепцията е доста обширна и се характеризира по различни начини от различни гледни точки. В официалното определение HLS означава начин на живот, насочен към цялостно укрепване на здравето и предотвратяване на развитието на риска от различни заболявания, а във философска и социологическа посока - като глобален проблем, който е неразделна част от обществото.

Има биомедицински и психолого-педагогически определения. Всички звучат различно, но носят едно семантично натоварване, което се свежда до факта, че HLS е насочен основно към укрепване на тялото и общото здраве на индивид в обществото. Според експерти в областта на медицината здравето на човека зависи на 50% от начина на живот, а други фактори оказват много по-малко влияние. По този начин въздействието на нивото на системата на здравеопазване е 10%, генетичната база и околната среда - 20% всяка.

Общи условия

Поддържането на здравословен начин на живот включва:

 1. многостранно и пълноценно развитие на всички аспекти на човешкия живот;
 2. увеличаване на продължителността на активното дълголетие;
 3. участие на човек, независимо от неговата възраст, в трудови, социални, семейни дейности.

Темата за здравословния начин на живот стана актуална през седемдесетте години на миналия век. Този интерес се дължи на промените, настъпили в човешката среда, увеличаването на продължителността на живота и влиянието на екологичната ситуация върху тялото и здравето.

По-голямата част от съвременните хора водят неактивен начин на живот, имат повече свободно време, не се ограничават в храненето. Не е необходимо обаче да се отпускате емоционално и психологически. Рязкото увеличаване на скоростта на живот доведе до появата на множество стресови фактори.

Всичко това се отразява негативно на човек. Всяка година, както отбелязват лекарите, броят на наследствените заболявания само се увеличава. Всичко това доведе до логично търсене на решение как да останем физически и духовно здрави в реалностите на съвременния свят, да живеем не само дълго, но и да останем активни.

Спазване на ежедневието

Важна стъпка към здравословния начин на живот е балансът между релаксация и активност. Много хора си лягат след полунощ, опитвайки се да компенсират липсата на сън през уикенда, ставайки много по-късно от обяд. Подобна рутина не е норма.

За да нормализирате графика си, трябва да прегледате нещата, които трябва да завършите през деня. Неотложните задачи могат да бъдат пренасочени към друг момент или да се изпълняват по-бързо, без да се разсейват от другите. Подходът за планиране на времето трябва да бъде изключително систематичен.

Рационалното разпределение на почивка и труд е правилното редуване на периоди на психическо и физическо натоварване с пълно отпускане, тоест сън. За възрастен, дневната норма на сън е от 7 до 8 часа. Това важи и за почивните дни.

Добро хранене

Да се ​​води здравословен начин на живот е невъзможно без спазване на определени норми в храненето. Правилната и здравословна диета включва доста обширен списък с препоръки и съвети, но има общи принципи, ръководени от които можете да промените хранителните си навици:

 • изключете от менюто силен чай, кафе, алкохол;
 • отказвайте редовната консумация на бързи въглехидрати, които включват газирани напитки, кифли, чипс, бърза храна и подобни продукти;
 • Не подреждайте късни вечери и закуски;
 • ограничете приема на животински мазнини;
 • значително намалете протеиновата животинска храна и включете в менюто диетично месо от зайци и птици;
 • включете в менюто възможно най-много растителни продукти;
 • преминете към фракционно хранене;
 • яжте изключително прясна храна;
 • пийте много течности;
 • корелира количеството храна с изразходваната енергия.

Продуктите и приготвените ястия трябва да са естествени, да имат висока хранителна стойност - да съдържат всички необходими витамини, микро и макроелементи. Ако е възможно, по-добре е да се консултирате с диетолог, който ще подбере и състави меню, като вземе предвид всички индивидуални нужди на организма.

Активен начин на живот

Той е неразделна част от здравословния начин на живот. С появата на технологии и устройства, които улесняват човешкия труд и други аспекти на живота, нуждата от физическа активност значително намалява. Извън дома и мястото на работа човек се движи с транспорт. Вече няма нужда дори да пазарувате. Храна и други продукти могат да бъдат поръчани доставка до дома.

Компенсирайте липсата на двигателна активност по различни начини. Трябва да ги изберете единствено по ваша преценка. Основното е да запомните, че без движение е просто невъзможно да се поддържа тялото в добра форма. Натоварванията се увеличават постепенно. За тези, които тепърва започват да практикуват здравословен начин на живот, достатъчно е да отделят половин час на ден на физически упражнения.

Можете да направите:

 • ходене или джогинг;
 • да кара колело;
 • йога;
 • Чигонг гимнастика;
 • да плува.

Можете да провеждате тренировки на различни упражнения както у дома, така и във фитнес залата. Има много възможности за физическа активност. Можете да започнете да тренирате с разходки и постепенно да преминете към по-високи натоварвания. Ако има такава възможност, по-добре е да се разхождате и да бягате в горски паркови зони. Повишеното внимание трябва да се обърне на мобилността и гъвкавостта на гръбначния стълб - основните показатели за младостта и телесния тонус.

Вредни навици - врагът на здравословния начин на живот

Това се отнася не само за пиене на алкохол и тютюнопушене, но и пристрастяване към нездравословни храни, включително солени храни, сода, различни сладкиши, чипс. Без да ги изоставим, е невъзможно да водим пълноценен здравословен живот. Този артикул е първият по пътя към практикуване на здравословен начин на живот.

Укрепване на здравето и профилактика на заболяванията

Без втвърдяване и укрепване на организма, имунитетът на човека се намалява. Това влияе отрицателно както върху жизнеността, така и до повишен риск от заболеваемост. За укрепване на тялото ще помогнат лекарства като тинктура от женшен или Eleutherococcus, които се продават в аптека, домашни билкови лекарства, втвърдяване.

За да втвърдите тялото, не е необходимо незабавно да прибягвате до сушене и къпане в студена вода. Можете да започнете с контрастен душ. Температурният спад трябва да е малък. Втвърдяването насърчава едновременно повишаване на имунния статус и укрепва съдовата система, повишава общия тонус и стимулира нервната автономна система.

Необходимо е да се обърне повишено внимание на нервната система и психологическото състояние. Раздразнителност, нервно напрежение, интензивно вълнение, постоянен стрес са основните причини за преждевременно стареене. Нервността влияе негативно не само на физиологичните процеси, но и провокира патологични промени както в клетъчните, така и в тъканните структури. Всички са нервни и ядосани от време на време. Основното нещо е да не натрупвате и да не задържате негативни емоции в себе си, а да ги „изплискате“.

Не последната роля за укрепване и поддържане на здравето е телесното тегло. Теглото трябва винаги да се контролира. Излишъкът му се превръща в допълнителен фактор, допринасящ за риска от развитие на различни патологии, включително ендокринни, съдови, сърдечни.

Клиничен пълен преглед за лица над 45 години - процедурата е задължителна. Той позволява ранно откриване на сърдечна исхемия, захарен диабет, хипертония и други заболявания, гарантира успешното лечение.