Витамини за спортисти

Витамините са необходими на организма, за да поддържа естествените физиологични процеси и нормалния метаболизъм. Необходимостта от витамини се определя от начина на живот и физическите упражнения, преживяни от човек. Спортистите се нуждаят от тях в по-голяма концентрация от тези, които не водят активен спортен начин на живот.

Хората, занимаващи се със спорт, се нуждаят от богата, здравословна и богата диета. Поради определени обстоятелства спортистите не винаги са в състояние да следят ясно съдържанието на калории и състава на продуктите в менюто. Освен това минералите и витамините, съдържащи се в храната, не винаги са достатъчни.

Различни комплекси, произвеждани от съвременни фармацевтични компании, спомагат за попълване на дефицита. Те са създадени специално за спортисти и са създадени не само за да се избегне липсата на основни вещества за организма, но също така предотвратяват недостига на витамини, елиминирайки възможни здравословни проблеми, както и рисковете от забавяне на процеса на изграждане на мускулна маса.

съдържание

 • 1 Значение на витамините за спортната тренировка
  • 1.1 За добър и правилен мускулен растеж
  • 1.2 За висящ мускулен тонус
  • 1.3 За предотвратяване на наранявания
  • 1.4 За по-висока производителност
  • 1.5 За възстановяване след интензивни тренировки
 • 2 Как да постигнем правилния баланс на витамините в тялото на спортиста> 3 Заключения

Значението на витамините за спортната тренировка

Липсата на какъвто и да е витамин, както всички знаят от училище, води до нарушаване на нормалното функциониране на системите и органите, превръщайки се в предпоставка за появата и по-нататъшното развитие на патологични състояния и заболявания. И ако знаете точно кои витамини са най-важни и участвате в спортните тренировки с една или друга цел, това ще ви помогне да постигнете целите си много по-лесно.

За добър и правилен мускулен растеж

Изграждането на мускулите се насърчава от:

 1. Оротова киселина - Витамин В13 Стимулира регенерацията на тъканите, присъства в големи количества в млякото, дрождите и черния дроб.
 2. Тиамин - витамин В 1, както и витамини от група А. Тези вещества контролират процеса на синтеза на протеини, допринасят за нормалния растеж на клетките. За да получите витамин А, трябва да ядете рибено масло, моркови, млечни продукти и тиамин - зърнени храни и бобови растения, бъбреци и черен дроб.

За увисване на мускулен тонус

За да поддържа мускулния тонус, тялото се нуждае от:

 1. Ниацин - витамин В3 Извършва транспортна функция - отговаря за снабдяването на клетките с важни хранителни вещества по време на повишена физическа активност. Високата концентрация на това вещество се характеризира със състава на млякото, рибата тон, яйцата и черния дроб.
 2. Фолиева киселина - витамин В 9. Той е отговорен за процеса на образуване на кръв и именно кръвта доставя кислород за всички мускули. Голямо количество от елемента присъства в пресни зеленчуци и бобови растения.
 3. Витамини от група Е и С. Намалете концентрацията на опасни за хората свободни радикали. Витамин Е е богат на ядки, трици, растителни масла, а вторият елемент са домати, цитрусови плодове, пъпеш, броколи, чушки.
 4. Биотин - витамини Н и В7 Той е катализатор за метаболизма. Присъства в храни като соя, черен дроб, яйчен жълтък, зърнени храни.

За предотвратяване на наранявания

Рискът от нараняване по време на спорт е намален:

 1. Витамини от групата К. Стартират процесите на коагулация на кръвта, те се намират в банани, киви, авокадо, както и маруля.
 2. Аскорбиновата киселина е витамин С. Има подобен ефект като витамин К, но има и благоприятен ефект върху образуването на съединителните тъкани.
 3. Витамини от група D. Стимулирайте абсорбцията на калций и фосфор, които са от съществено значение за скелетната система. Висока концентрация на тези елементи има в яйцата и млечните продукти.

За по-висока производителност

За да повиши показателите за ефективност на спортист, тялото трябва да осигури приемането на следните витамини от група В:

 1. B 2 . Повишава мускулния тонус. Присъства в зърнени храни, млечни продукти, месо.
 2. В6 Регулира метаболитните процеси. Съдържа се в необработен ориз, пилешко, свинско, риба, пилешки яйца.
 3. B12 Увеличава проводимостта на сигналите от мозъка към мускулите чрез нервни окончания. Те са богати на мляко, месо, както и на риба.

За възстановяване след интензивни тренировки

Високата физическа активност доста изтощава тялото на спортиста и той трябва да бъде възстановен, което се улеснява от следните вещества:

 1. Намаляване на нивото на вредните за човека свободни радикали, витамини Е и С.
 2. Холинът (витамин В4), регенерираща клетъчна мембрана, се намира във високи концентрации в много риба, месо и соево брашно.

Как да постигнем правилния баланс на витамини в тялото на спортиста ">

Има много витаминно-минерални комплекси. Най-популярните, представени не само в свободна продажба, но и продавани на достъпни цени, са следните:

 • Undevit. Не е позициониран като спортен комплекс, но тъй като включва единадесет витамини, е напълно подходящ за спортисти. Основното му предимство е ниската му цена, която варира в рамките на 21 рубли.
 • Съответства актив . Този комплекс, ако се запознаете с неговото описание от производителя, е предназначен предимно за тийнейджъри, които активно се занимават със спорт. Предвид факта, че активира цялото тяло по време на интензивни тренировки, комплексът е подходящ за спортисти, свързани с възрастта. Средната му цена е 130 рубли.
 • Ефект на азбуката. Този мултивитамин е разделен на съвместими групи, всяка от които се състои от три таблетки. Това ви позволява значително да подобрите усвояемостта на елементите, но изисква ясно регулиран прием три пъти на ден. Можете да закупите комплекса на цена от 140 рубли.
 • Dinamizan. Тялото на спортиста е напълно снабдено с всички вещества и елементи, необходими за интензивни спортни занимания. Той включва корен от женшен, което го прави идеален за жени атлети. Отнася се за по-скъпи лекарства. Може да се купи за 350 рубли.
 • Изпълнение на Vitrum. Това е най-пълното и препоръчително лекарство за повишен физически и психологически стрес. Тя може да бъде взета за дълго време и закупена в района на 400 рубли.
 • Gerimax Energy. Съдържа женшен и зелен чай. Това го прави идеален комплекс за жени, които сериозно се занимават със спорт. Той струва над 500 рубли.

данни

За да постигне спортни цели, спортистът трябва да обърне голямо внимание на правилното хранене, което е невъзможно без да приема специални балансирани комплекси, съдържащи витамини и минерали. Избирайте и придобивайте витаминно-минерални препарати трябва само след предварителна консултация със специалист.