Първите две години - Дориан Йейтс

Нашествието ми в културизма се случи през май 1983 г. На мястото, където живеех, беше доста напрегнато в смисъл на клане и затова сериозно се занимавах с контактно карате. За да стана по-силна, чета списания за културизъм и веднъж ми хрумна да опитам този спорт. Разбира се, не съм мислил за каквито и да било заглавия по това време. Просто исках да стана по-масивен, да оказвам натиск върху противниковите ми противници също психически - "масово".

Имах голям късмет: сред приятели нямаше нито един културист. Наблизо нямаше никой, който да започне да ме заблуждава с техните домашни съвети. И се заех с културизма правилно - от самото начало. Отидох в книжарницата, купих учебници и седнах за тях. Оттам научих най-важното - основите. И най-важното - разпознах ги от първа ръка, а не в изкривена форма. Между другото, оттогава изповядвам този житейски принцип: ако искате да постигнете нещо, използвайте най-доброто. Купувам цялата методическа литература, написана от Джо, моя преподавател по кореспонденция и тези, които успяха да постигнат най-високия успех в културизма: Арнолд Шварценегер, Лий Ханай, Боб Перис и други. Подобна политика не подхожда много на жена ми. Тя казва, че задръстих целия апартамент. Никога не изхвърлям прочетените книги и затова няма къде да ги сложа. Книгите лежат на прозореца ми, събират прах под леглото и дори са сгънати пързалка върху тоалетния резервоар ...

Накратко, прочетох всичко, което можех да си купя за парите. Възпита ме страхотно. Познавах десетки различни методи наизуст и когато след година и половина тренировки започнах да ЧЕСТИТЕ упражненията, просто се почувствах за онези комплекси, които бяха особено ефективни. Между другото, от първия ден по някаква причина не ми харесаха методите, при които ставаше въпрос за голям брой повторения със средно и ниско тегло. Струваше ми се някаква глупост, но техниката на Майк Менцер, където той изповядва принципа на максимални натоварвания, веднага ми хареса.

През първоначалния месец и половина тренирах без никакви усилия върху себе си, предоставяйки си достатъчно почивка между сетовете. Не преследвах никакви специални резултати. Беше ми лесно да разбера, че съм начинаещ и че просто трябва да се „вкарам“ в този нов за мен бизнес. Подчертавам, че не бързах. Четох, че основното за културист е да овладее правилната форма на упражнения. Следователно, той правеше упражненията бавно, така да се каже, "с чувство".

Всъщност планирах да направя това за около 2-2, 5 месеца, тъй като точно този период беше посочен в учебника на Wider. Обаче след месец и половина арогантно реших какво е достатъчно с мен и веднага пристъпих към разделената система. В крайна сметка, смятах се за доста готин човек.

Разделената система е, както знаете, разделянето на телесните мускули на две групи. Вие "люлеете" една група на първото обучение и друга на следващата. В тази ситуация мускулите не се възстановяват за един ден, както при 3-кратно обучение, а за 2 дни. Докато работите като начинаещ с малки тежести, ден за почивка е достатъчен, но когато дойде ред на големи тежести след няколко месеца, трябва да почивате повече.

И така, тренирах по сплит системата от понеделник - вторник и четвъртък - петък. След година и половина почувствах, че преминах и този бизнес трябва да приключи. Явно побързах с разцепление. Имаше типични признаци на преумора: лявото ми око дори започна да потрепва.

Стана ясно, че трябва да се върнете към 3 еднократни тренировки. Но това не означава, че оставих разцеплението. Не, все още тренирах и двете половини на мускулите отделно. Но не един след друг, както е обичайно в традиционната схема за разделяне, а след ден. Когато тренировките преминаха едно след друго. тялото като цяло нямаше време да се възстанови, но дните между тренировките бяха напълно достатъчни. В резултат на това тренирах всяка мускулатура и мускулна група около 3 пъти в 14-дневен цикъл.

Разбирате ли, изоставих обичайното разделение на тренировките на седмици. Факт е, че в онези дни в ръцете ми попадна една любопитна малка книжка, която казваше, че няма 7-дневен цикъл в човешкото тяло. Физиологичните процеси протичат ритмично с период от 3, 12, 14, дни, но никой от тях няма 7-дневен период. Това ме накара да мисля, че тренировъчният график не трябва да се ръководи от дните от седмицата. например тренировки в понеделник, сряда или петък. Измислих си системата, която, както се чувствах, беше най-подходяща за индивидуалния график за възстановяване на мускулите ми.

Като част от сплит програмата направих 3 упражнения за големи мускулни групи и 2 упражнения за малки мускули. Единственото изключение бяха квадрицепсите. Тренирах ги само с две упражнения: клекове с мряна и в симулатора, където бутате краката си с платформа с товар под ъгъл от 45 градуса. Чувствах, че ненужното упражнение ще бъде излишно: в края на краищата кляках с много тежка мряна.

Между комплекти си почивах толкова, колкото ми трябва. Четох, че по този начин трябва да се отпуснете между основните - до "масата" - упражненията. Между другото, никога не съм разговарял с никого, почивал съм. Останах напълно фокусиран. Прехвърлих това правило на културизма от карате.

За разлика от други начинаещи културисти, аз не правех основния акцент върху тренировките . Вече знаех, че мускулите се увеличават по време на часовете за възстановяване, а не за тренировка, и затова се стремях да тренирам възможно най-бързо и да напусна стаята. В самото начало на тренировката вече си представях как ще бъда вкъщи и ще започна да РАЗВИТЕ.

Дневникът много ми помогна да систематизирам хобито си. Когато прехвърлите мислите си на хартия, по-добре осъзнавате състоянието на нещата. Животът става все по-лесен. Под краката, сякаш се появява подкрепа за реда и организацията.

В дневника си обещах да не бързам с нещата. През годината не използвах нито един от принципите на Wider, като с право вярвах, че е твърде рано да овладя такъв високотехнологичен. Едва към края на 12 месеца включих принципа на принудителните повторения в практиката си. В края на последния набор от едно основно упражнение направих едно или две повторения с помощта на партньор.

Когато започнах сплит, теглото ми беше около 83 кг, а две години по-късно, в навечерието на първото състезание в живота ми, тежах 100 кг! Преценете сами, заслужава ли си да се включите в моята система.

Между другото, така продължих да тренирам до 1986 г., когато спечелих националния шампионат на Великобритания и получих пас в света на професионалистите.

Първите четири години обучение работех на смени във фабриката. Нямаше въпрос да се посвети изцяло на спорта. Трябваше да се печелят пари и то значителни. Година по-късно съпругата ми и аз имахме бебе. Трябваше да се осигури семейството и освен това приличните „бабички“ отидоха на храна и всякакви специални добавки. Но с нарастването на опита и квалификацията заплатата ми се увеличи, така че в крайна сметка успях да реализирам мечтата си: преминете към 5 хранения на ден.

От добавките можех да си позволя само мултивитаминен комплекс с минерали и евтин млечен протеин. Ядох витамини на закуска: те се усвояват по-добре с храна и пих протеинова напитка около средата на деня точно на работното място.

Така до 1985 г. успях да повиша стойността на диетата си до 4000 килокалории, докато през 1983 г. тя беше 3200 килокалории.

В диетата ми 30% са били протеини, 55% са въглехидрати, 15% са мазнини.

Ако обсъдим ключовите моменти от храненето на културиста, тогава основното място в него, разбира се, трябва да бъде заето от протеини. Трябва да консумирате поне 1, 25 грама протеин на 1 кг от теглото си на ден. С въглехидратите също всичко е ясно - това е енергийното снабдяване на мускулите. Що се отнася до мазнините, не можете да стигнете до крайности и да намалите приема му под 15-20 грама, в противен случай ще имате проблеми с кожата и косата. Акнето ще се появи на кожата и косата ще стане суха и чуплива. Освен това мазнините участват в нервната дейност. Ако има малко от тях, нервността настъпва и сънят се влошава.

Ако смятате, че висококалоричното хранене е ключът към мускулната "маса", значи грешите. Мускулите на начинаещите са достатъчни 3500 калории на ден. Един начинаещ не е в състояние да развие истинска интензивност на тренировките и допълнителните му калории лесно се превръщат в подкожни мазнини. Дори когато чувствате, че сте прекомерно уморени и нямате достатъчно сила, не бързайте да увеличавате общия прием на калории. Опитайте се първо да повишите количеството на въглехидратите в диетата си. И само ако това не помогне, повишете нивото на протеини и мазнини.

Вярвам в един житейски принцип, на който фабриката ме научи: ключът към надеждността е простотата . Тренирайте по-лесно, правете основни движения и успехът определено ще дойде при вас. Не сипете главата с ново монтирани системи. Не забравяйте, че повечето от тези системи са предназначени за прашни културисти и все още не съответстват на адаптивните възможности на вашето тяло. Рано или късно, културист с опит разбира нещо като импотентност и тогава идва ред на такива мощни лекарства. Е, мускулите ви са млади и енергични. Всичко, което трябва да направите, е да не повторите грешката, често срещана за начинаещ. Начинаещ винаги бърза. Като няма време наистина да измисли нещо, той безполезно прескача от един комплекс в друг, променя методи и техники. Призовавам ви: махнете се! Слушайте себе си и мускулите си! Основното за вас е да започнете наистина правилен старт, както беше при мен. След като се получи, трябва да се получи и за вас!