Стресовият хормон кортизол: опасността от повишени нива

Намаляването на тестостерона, намаляването на мускулната маса на фона на ускорено увеличаване на телесните мазнини са последиците от повишените нива на кортизол. Признаването и елиминирането на свръхбагането на този хормон навреме означава да възстановите добра физическа форма и да избегнете много здравословни проблеми.

съдържание

 • 1 Функция на кортизола
 • 2 Последствия от повишените нива на кортизол
 • 3 Защо нивата на кортизол се увеличават "> 4 признака на повишен кортизол
 • 5 Как да намалим високия кортизол?
 • 6 Заключение

Кортизолна функция

Този хормон, наричан още хормон на стреса, помага на тялото да мобилизира енергия при спешна ситуация. Действието му се основава на повишаване на адреналина, което ви позволява да превключите съзнанието и напълно да се съсредоточите върху източник на опасност, промяна в метаболизма, така че глюкозата да стане по-достъпна.

Гладът, прекомерната употреба на кафе, стресът и други негативни фактори се възприемат от кортизола като опасна ситуация, в резултат на което нивото му остава постоянно високо. Хроничният излишък от хормон на стреса изтощава тялото, причинявайки различни проблеми с благосъстоянието и здравето.

Последствия от повишените нива на кортизол

На фона на постоянно висок хормонален индикатор настъпват следните промени:

 1. Мускулната маса намалява. Тялото започва да синтезира енергия от мускулната тъкан, а не от въглехидрати и мазнини, които идват с храната.
 2. Увеличава мастната маса. Захарта може временно да намали кортизола. Човек постоянно иска сладкиши, което провокира преяждане и наддаване на тегло.
 3. Стомахът расте. Повишеният кортизол причинява натрупване на мастни натрупвания върху стомаха. Тези мазнини изтласкват напред мускулите, под които са положени, образувайки корем, който придава на силуета ябълкова форма.
 4. Развива се диабет тип 2. Кортизолът намалява производството на инсулин, задейства освобождаването на глюкоза поради разграждането на мускулната тъкан. Резултатът от тези процеси е двойно повишаване на кръвната захар.
 5. Нивата на тестостерон са намалени. Колкото по-висок е кортизолът, толкова по-нисък е тестостеронът.
 6. Защитните функции на тялото се влошават. Кортизолът демонстрира противовъзпалителен ефект, чийто продължителен ефект започва да потиска имунната система.
 7. Рискът от сърдечно-съдови патологии нараства. Организмът на фона на високия кортизол работи до краен предел, което може да причини инфаркт, инсулт.
 8. Развива се остеопороза. Повишената концентрация на кортизол влошава абсорбцията на калций и колаген, забавя регенеративните функции и повишава крехкостта на костите.

Защо кортизолът е повишен?

Има четири причини за хронично високата концентрация на хормона в организма:

 1. Постенето. Когато тялото не получава хранителни вещества отвън, нивата на глюкоза рязко спадат и производството на кортизол се повишава.
 2. Стрес. Принуждава тялото да използва цялата налична енергия за излизане от тази ситуация. Кортизолът помага да се справи с това. И ако в краткосрочен период това има положителен ефект, то с голяма продължителност това е просто изтощително.
 3. Спортуване. Всяко проявление на физическа активност въвежда тялото в определен стрес. Колкото по-дълга и по-често тренировка, толкова по-висок кортизол се повишава.
 4. Кафе. Пиенето на чаша от тази напитка в продължение на няколко часа увеличава концентрацията на кортизол с около 30%. Ако кафе и подобни стимуланти се пият постоянно, нивото на хормона се търкаля до максимум. Стресът и постоянната липса на сън влошават ситуацията.

Признаци на повишен кортизол

Следните симптоми ви позволяват да разпознаете висока концентрация на хормона:

 1. Наддаване на тегло Когато мастната маса се повиши дори при внимателно балансирана диета и редовни тренировки, тогава нивото на кортизола се повишава.
 2. Бърз пулс. Артериалното свиване поради високия кортизол увеличава сърдечната честота дори в покой.
 3. Постоянна нервност. Като хормон на стреса, кортизолът провокира нервно напрежение.
 4. Намалено либидо и проблеми с потентността. Те са резултат от намаляване на концентрацията на тестостерон на фона на високия кортизол.
 5. Нарушения в червата. Хормонът на стреса дестабилизира усвояването на храната, което причинява колит, подуване на корема, диария.
 6. Често уриниране и изпотяване. Кортизолът не само ускорява уринирането, но и увеличава отделянето на минерали и соли през потните жлези.
 7. Безсъние с депресивно състояние. Нервността и наддаването на тегло, причинени от кортизола, влияят неблагоприятно на съня и могат да причинят депресия.

Как да понижим високия кортизол ">

За да държите вашия хормон на стреса под контрол, трябва:

 1. Прекарайте максимум 45-60 минути обучение. Часовата физическа активност е оптималното време за класове, за да се предотврати рязко увеличение на кортизола.
 2. Консумирайте въглехидрати с BCAA . За да сведете до минимум производството на кортизол, просто изпийте напитка от 5 грама BCAA аминокиселини и 20 грама всякакви прости въглехидрати.
 3. Яжте на специална диета. Необходимо е да се сведе до минимум консумацията на алкохол, кафе и други стимуланти, да се увеличи количеството на полезни мастни киселини и въглехидрати с ниско съдържание на GI. Такава диета ще намали възпалението и необходимостта от синтеза на хормон на стреса.
 4. Вземете добавки за понижаване на концентрацията на кортизол. След анаеробни тренировки можете да пиете магнезий. Фосфатидилсеринът също намалява кортизола, но причинява затруднения при определяне на дозата.
 5. Умейте да издържате на стрес. Развийте тази способност позволявайте медитация и йога.
 6. Смейте се повече. Доброто настроение и смях са фактори, които помагат за значително намаляване на нивото на хормона на стреса.

заключение

Високата концентрация на кортизол е изпълнена с развитието на хронично депресивно състояние, увеличаване на телесната мастна маса, особено върху стомаха, и намаляване на тестостерона. За да се намали концентрацията на хормона, е необходимо да се предприеме цял набор от мерки, които на първо място включват борбата със стреса.