Овесени ядки за закуска: полза или вреда

Стойността на овесената каша, използвана най-често за закуска, се казва в много източници на информация. И няма нищо изненадващо във факта, че мнозина се притесняват от това колко е наистина полезно за тялото и храносмилането, дали помага в борбата с излишните килограми.

съдържание

  • 1 За какво е подходяща овесената каша?> 2 Овесена каша и каша
  • 3 Бета Глюкан
  • 4 Здравна стойност
  • 5 Нормализиране на работата на червата
  • 6 Как да готвя овесена каша?
  • 7 Има ли вреда от овесена каша?
  • 8 Заключение

За какво е полезна овесена каша?

Ценните качества на овесените ядки и зърнените култури станаха известни преди няколко века. В началото на 20 век лекарите са препоръчали диета с овесени ядки за нормализиране на телесното тегло и подобряване на здравето.

Овесената каша в диетата на съвременния човек е идеален избор за хора, които искат да отслабнат, да натрупат допълнителна мускулна маса. Наблюденията и научните изследвания потвърдиха уникалните свойства на този продукт, които имат положителен ефект върху здравето.

Овесени ядки и отслабване

Овесената каша не е нискокалоричен продукт. На сто грама са от 370 до 390 килокалории. Вещество като бета-глюкан, който присъства в тази зърнена култура, има положителен ефект върху загубата на тегло.

Този компонент допринася за образуването на продължително насищане, забавяне на появата на глад, нормализиране на нивата на кръвната захар и подобряване на храносмилането и чревната микрофлора. Понижава концентрацията на лошия холестерол.

Бета глюкан

Това е сложен полизахарид, присъстващ в лишеи, мъхове, овес, ечемик и някои други зърнени култури. Това вещество е фибри, тоест диетични фибри, които не се усвояват, когато влязат в човешкия стомах.

Благодарение на наличието на бета-глюкан, овесената каша придобива и характерен вискозитет. Основното нещо е да не го бъркате с вещество като глутен, което също прави продуктите вискозни. Бета-глюканът е въглехидрат, а глутенът е протеин, който не се намира в чистия ечемик и овесени ядки.

Здравна стойност

Наличието на бета-глюкан в състава на суха и варена овесена каша придава на тази зърнена култура много полезни качества, доказани от редица изследвания. Редовната употреба на това вещество нормализира кръвната захар и понижава холестерола. Препоръчителният дневен прием е поне 3 грама, което съответства на 30-40 грама суха овесена каша.

Най-ценното качество на продукта е ефектът върху храносмилателната система. Водоразтворимите фибри, които са бета-глюкан, буквално обгръща стомаха, докато неразтворимите фибри подобряват червата.

Нормализиране на работата на червата

Имуномодулиращият ефект на овесената каша, доказан в последните проучвания, се постига поради факта, че компонентите на зърнените култури оптимизират работата и подобряват микрофлората на най-големия имунен орган - червата. Това има положителен ефект върху цялостното здраве.

Пребиотичният ефект, осигурен от присъствието на бета-глюкан в овесената каша, активира производството на полезни бактерии, включително бифидо, и инхибира развитието на вредни. Следователно, овесената каша е достъпен продукт, който може да замени пребиотиците с доста висока цена.

Как се готви овесена каша ">

На една стандартна порция сложете една част от люспите (30 грама) и четири или пет части от течността (120-150 мл). Всичко зависи от предпочитаната плътност. Зърнените храни се слагат в течността, доведена до кипене, и след това оставете да къкри за още пет или десет минути. Можете да готвите както във вода, така и в мляко.

За да подсладите кашата, не се препоръчва да добавяте сладко или захар. По-добре е да ги замените с плодове. Достъпен и достъпен банан ще бъде вашият идеален избор. Ситно нарязаната половина от този плод е достатъчна за една порция.

Има ли вреда от овесена каша "> глутен.

Комбинацията от мляко и банан при някои хора може да причини подуване на корема. Това се дължи единствено на комбинация от тези компоненти, е сигнал за отказ да се използва банан или мляко. Хората с непоносимост към лактоза трябва само да готвят каша с вода.

заключение

Достатъчно е да ядете 30-40 грама овесени ядки за закуска, за да подобрите здравословното състояние, което се дължи на способността на тази зърнена култура да понижава лошия холестерол, да нормализира кръвната захар и да повишава защитните функции на организма поради увеличаване на популацията на полезни бактерии в червата.