Лий Хани

В историята на бодибилдинга имаше доста изключителни спортисти. Един от най-известните е Лий Хани . Спортистът е роден в Феърбърн, 11 ноември 1959 г., Джорджия. Учи в Спартанбургския методистки колеж. Що се отнася до специалността, той учи при детски психолог. Ако говорим за спортни зависимости, тогава Лий беше част от колежа по футболен отбор.

съдържание

 • 1 Антропометрични данни
 • 2 Биография
 • 3 най-добри постижения
 • 4 принципа на обучение на Лий Хани
 • 5 Програма за обучение на гърба и рамената на Лий Хани
  • 5.1 Назад
  • 5.2 Рамене

Антропометрични данни

 • Височина: 180 см
 • Конкурентно тегло: 112 кг
 • Тегло извън сезона: 118 кг

биография

От детството си Ли Хейни активно се занимава със спорт. В началото той обичаше футбола, но след това реши да бъде не просто в добра физическа форма, а да стане наистина голям и силен. Лий Хайн никога не е говорил пред обществото защо е избрал бодибилдинга, но дори и в началото да е било просто хоби, тогава той прераства в професия през целия му живот. Когато беше на деветнадесет години, той стана победител сред младежите на турнира „Мистър Америка“. Семейството на културиста беше религиозно и на седемнадесет години Лий напълно вярваше в съществуването на висша сила. Именно на тази възраст той помоли Бог да го придружи в победи, а в замяна младежът обеща да се посвети на службата му.

Човекът имаше късмет в културизма. Първият му турнир, където той играе в младежката категория, донесе победа на Хани. Националното състезание е последвано от конкурса „Мистър Вселена“, където Лий отново става първи, получавайки едно от най-желаните титли за всеки културист. Хани вярваше, че дължи успеха си на Бога, благодарение на който успява да постигне толкова впечатляващи победи в турнири. След две успешни изяви той напълно повярва. Лий взе сериозно религията и реши да тръгне по пътя на истински християнин.

Хайн се присъединява към професионалните културисти през 1983 година. На г-н Олимпия той успя да заеме третото място. За мнозина този резултат изглежда доста впечатляващ предвид факта, че той се представи за първи път. Дали изглеждаше малко. За да се чувства уверен в себе си, трябваше да спечели първо място във всяко състезание. През следващите седем години Хайн наистина стана най-добрият във всеки турнир. От 1984 до 1991 г. културистът става непобедим. Когато печели през 1990 г., Лий иска да се откаже. Причината за това е възхищението му от Арнолд Шварценегер - най-добрият културист в света и притежател на седем статуи на Сандов, в чиято слава той не искаше да посега. Но, решил да говори, той спечели през 1991 година. По-късно Лий се изненада колко лесно успя да се изкачи до върха на пиедестала.

Хани завърши професионалната си кариера като културист на 32 години. Решава да се посвети на бизнеса. Първо Лий придобива един, а след това и друг фитнес център. Бизнесът му върви добре. Това се доказва от отказа на титулувания културист да участва в г-н Олимпия, на който през 1995 г. е поканен като участник. Според Хани спечелването на турнир по никакъв начин не би го направило по-популярен, тъй като той е добре известен. Освен това размерът на наградата, вариращ от 100 000 до 150 000 долара, изобщо не му беше интересен. Бизнесът донесе много повече пари. Хани би могъл да промени решението на по-голяма сума. Ако беше около 400 000 или половин милион долара. Лий не може да се нарече егоист. Той създаде специално село. Той е дом на деца, които по различни причини останаха без родители. Той харчи лъвския дял от получения от него доход. Децата живеят в добри удобни домове, имат отлично хранене, учат, спортуват. Те живеят живота, който биха водели в проспериращо семейство.

Най-добри постижения

Хани е, без преувеличение, един от най-титулуваните и известни културисти. Всеки от тези, които сериозно се занимават с културизъм, знае името му. Той побеждава г-н Олимпия осем пъти. Като изпълняващ бодибилдър Лий участва в двадесет и два конкурса. Той никога не е паднал под челната тройка. Първата си значителна победа печели през 1982 година. Той стана първи в световния шампионат за аматьори, като говори в категорията за тежка категория. На следващото състезание на Nashionals той става първи в две категории наведнъж - абсолютна и сред тежка тежест. Лий постигна подобен резултат в Junior Nationals. На следващата година той участва в осем състезания наведнъж. На "Гран При на Лас Вегас" Хани става първи, но втори в турнира "Гран При на Англия." Действайки като професионалист, той участва в първата си „Мистър Олимпия“. Той беше в страхотна форма, но други културисти се стремяха да спечелят и затова бяха достатъчно силни и решителни. Хани не успя да стане най-добрият. Той зае трето място. След тези турнири той става втори на Гран при на Швеция и Гран при на Световната купа, трети в Швейцария. Тази натоварена година показа на самия Лий, че има над какво да работи. Особено забележима беше поза. Основната му цел е първенството в Олимпия, проведено през 1984 година. Хани трябваше да свърши много неща само за дванадесет месеца. Той успя и да спре културиста беше просто невъзможно. Той не само стана „Мистър Олимпия“, но и спечели тази титла цели осем пъти. Освен това той участва в Гран При, проведен в Германия през 1984 г.

Принципи на обучение на Лий Хани

Титулуваният културист винаги се е придържал към тренировки с голям обем, тъй като такива натоварвания му позволяват да постигне най-добрата форма. Когато Лий едва започваше да се занимава с културизъм, той експериментира, опитва различни системи и принципи, за да намери точно схемата, която му е най-подходяща. Той не споделя мнението на Ятс, който твърди, че обучението трябва да е само до състояние на провал. Културистът смяташе такъв подход за фатален за мускулната тъкан, която просто „изгаря“ при подобен подход.

Хани предпочита блокови устройства и симулатори над свободни тежести. Използването на помощни устройства му позволи да контролира напълно и да почувства мускулните си групи, като има възможност да се включи в изолация с която и да е. Това не означаваше, че той се занимава изключително с блокове и симулатори. В своите класове той включваше свободни тежести. Имаше тренировки, когато правеше огромен брой подходи, по-точно, до тридесет и пет за определена мускулна група. Общо той направи 8-10 сета, но акцентът беше не само върху броя, но и върху интензивността. Последното, разбира се, беше високо. В противен случай урокът би продължил с часове. Това беше избегнато от почивка между групи между 45 и 60 секунди.

Хейни, като професионален културист, не получи нито едно сериозно нараняване, защото беше много отговорен при избора на загряване и работно тегло. Не правеше клякания, сцепление, тежки преси с пейки с малък брой повторения. Той тренира три дни, посвещаваше един ден на почивка, а след това отново продължи за три тренировки подред. Особено внимание винаги се обръщаше на мускулите на пресата, а най-любимото му упражнение беше повдигането на краката в увисването.

Културистът правеше кардио тренировки, класовете му винаги бяха подредени, а диетата беше перфектно съчетана и балансирана. Това позволи на Хани да поддържа форма дори по време на извън сезона. Така че, разбира се, това не винаги се е случвало. Понякога теглото му достигаше 140 килограма, но с високия си ръст все още изглеждаше много впечатляващо. Друга особеност на обучението на Лий беше техническият аспект. Той винаги, независимо от теглото, което се вдига и вида упражнения, се опитваше да направи всичко правилно. Само от време на време си позволяваше малко изневери. През останалото време той беше изцяло фокусиран върху технологиите и върху мускулната група, която се работи.

Лий Хейни програма за обучение на гърба и раменете

назад

 1. Тяга на горния блок към гърдите - 4 серии от 8-10 повторения.
 2. Тягата на пръта в склона с директен захват - 4 серии по 8-10 повторения.
 3. Издърпването на долния блок, седнал към колана - 4 комплекта от 8-10 повторения.
 4. Наклон с дъмбели - 4 комплекта от 8-10 повторения.

раменете

 1. Стойка с пейка стои - 4-5 комплекта от 8-10 повторения.
 2. Развъждане на гири отстрани, докато стои - 4 серии по 8-10 повторения.
 3. Развъждане на гири отстрани в наклон - 4 серии по 8-10 повторения.
 4. Издърпването на щангата към брадичката с тесен хват - 4 комплекта от 8-10 повторения.
 5. Храсти върху трапецовидния мускул - 4 серии по 8-10 повторения.

Броят на подходите и повторенията остава същият. Броят на комплектите за пейката може да се увеличи с още един.

Ако погледнете тренировъчния план на Лий, става ясно, че всички мускули са хармонично и балансирано отработени. По този начин се избягва нежелан дисбаланс.