Банани: ползи, вреди и калории

Някои смятат бананът за диетичен продукт, докато други смятат този плод за истинска висококалорична бомба. За да разберете как бананите са полезни или, обратно, вредни за здравето и силуета, трябва да знаете всичко за състава и съдържанието на калории в този плод.

съдържание

  • 1 Банани след упражнение - яжте или не яжте> 2 Колко калории има в един банан?
  • 3 Защо бананите са много захар?
  • 4 Бананите имат ли отношение към диетичните храни?
  • 5 Какви са ползите от бананите?
  • 6 Вредни ли са бананите за здравето?
  • 7 Има ли химикали в бананите?
  • 8 Заключение

Банани след тренировка - да ядете или да не ядете?

Този плод е отличен източник на калций и въглехидрати за тези, които участват в тренировките с тежести. Не можете обаче да се ограничите само до бананите. След като изяде средния плод след приключване на тренировката, не трябва да забравяте за порцията протеинов шейк за изграждане на мускули.

За хората с диета без въглехидрати бананите са повече десерт, отколкото здравословен плод. Средно голям плод съдържа над 15 грама захар. Това е доста висока концентрация.

Колко калории има в един банан?

Малък банан с тегло 140 грама съдържа почти 120 ккал. Над 30 грама тегло на такъв плод са въглехидрати, половината от които е захар. Количеството протеин е 1, 5 грама, а фибрите са около 3 грама, това е 14% от дневната норма.

Бананите не носят трайно усещане за пълнота. Те имат нисък гликемичен индекс, но поради високото съдържание на захар повишават нивото на глюкозата, което води до възбуждане на апетита.

Защо бананите са много захар?

Количеството на висока концентрация на прости въглехидрати е резултат от изкуственото узряване на плодовете. Събират се в зелено, транспортират се в охладена среда, узряват в специална камера, държат се няколко дни при нормална температура.

Този процес води до факта, че нишестето с фибри се преобразува в прости въглехидрати. Следователно процентът на захар в плодовете, продавани в пунктовете за продажба, е доста висок.

Бананите принадлежат ли към диетичните храни "> За какво са полезни бананите?

Дългото транспортиране и изкуственото узряване са фактори, които влияят върху състава на плода не към по-добро. Плодът обаче запазва достатъчно голямо количество витамини и хранителни вещества.

Банан със среден размер съдържа от 15 до 17% от дневната нужда от витамин С, около 22% от витамин В6, 16% в манган, 12% в калий, 8% в магнезий. И ако въглехидратите присъстват в него в високо съотношение, количеството на мастни киселини и протеини не надвишава дори 1 грам.

Вредни ли са бананите за здравето?

Има категория хора, чийто банан увеличава вискозитета на кръвта. Резултатът е намаляване на притока на кръв към някои части на тялото. Това е особено опасно за хора с разширени вени. За мъжете това е изпълнено с появата на проблеми с ерекция.

Според Harvard Health Publications яденето на банани при някои хора води до подуване на корема. Изключването на този плод от диетата е за тези, които страдат от синдром на раздразненото черво, тъй като това може да влоши това заболяване.

Има ли химикали в бананите?> Заключение

Бананите като източник на въглехидрати са полезни преди всичко за силните спортисти, които да затворят прозореца с въглехидрати. Вредата от този плод е вредата за екологията и здравето на някои хора.