Тренировките възстановяват мозъка, увеличавайки устойчивостта на стрес

Изследователи от Принстънския университет откриха, че благодарение на физическата активност можете да възстановите мозъка. Подобно преструктуриране може да отслаби реакцията на стреса и да намали намесата на тревожни състояния върху функционирането на мозъка.

Според Journal of Neuroscience, експериментите с мишки показват, че стресовото излагане на студена вода върху редовно обучени животни причинява значително увеличаване на активността на невроните, чиято роля е да неутрализира възбуждането, което се случва в области на мозъка, които са отговорни за тревожността.

Резултатите от изследванията могат да сложат край на споровете на учени с биполярни възгледи за ефектите от тренировките върху мозъка. Някои от тях смятат, че физическата активност води до появата на нови, млади неврони, които имат по-голяма възбудимост, което води до увеличаване на тревожните състояния на мозъка. Проучванията на учени от Принстън показват, че в резултат на тренировките се използват механизми, които намаляват нивото на възбуждане на мозъчните клетки.

Според професора по психология в Принстънския университет Елизабет Гулд, която ръководи изследването, подобни експерименти, насочени към задълбочено изучаване на механизмите на влиянието на физическата активност върху поведението на мозъчните клетки, не са били провеждани преди. Учените успяха да идентифицират области на мозъка, които регулират тревожните състояния. Експерименталните резултати ще допринесат за по-добро разбиране и лечение на възникващи тревожни разстройства.

Елизабет Гулд твърди, че човешкият мозък има адаптивни способности, които позволяват промяна на текущите процеси в зависимост от средата и начина на живот. За физически по-слабите индивиди, полученото тревожно поведение може да доведе до определени ползи. Реакцията на тревожност често се проявява под формата на реакция на избягване, която избягва да изпада в опасни ситуации, като по този начин увеличава вероятността за оцеляване. Това важи особено за хората, които не са в състояние да реагират адекватно на опасността и действат според принципа „бий се или бягай“.

Гулд смята, че стойността на изследването се дължи главно на факта, че разбирането на процесите на регулиране на мозъка в случай на тревожно поведение може ефективно да лекува различни тревожни разстройства. В допълнение, резултатите от изследванията разкриват ефекта от механизмите на саморегулирането на мозъка и неговото адаптиране към околната среда.

Въпросният експеримент е част от дисертацията на Тимоти Шонфелд, служител на Националния институт по психиатрия, в съавторство с лекар Брайън Хсу, който беше студент в Станфордския университет по време на експеримента. Проучванията са в основата на неговата теза. В проучването участваха също Педро Пиерузини и Педро Рада, представляващи Венецуелския университет в Лос Анди.

Две групи мишки бяха включени в експеримента. Едната група е била ограничена във физическата активност, а другата е имала достъп до колелото на катериците.Тези животни са се движили в колелото до четири километра за една вечер.След шест седмици мишките са били изложени на студена вода.

В резултат на този ефект бяха получени диаметрално противоположни резултати. При животни, които са били ограничени в движението, лечението със студена вода е довело до увеличаване на броя на краткотрайните гени в невроните, които моментално започват, когато невроните се възбуждат. В невроните на физически активни мишки се наблюдава недостиг на краткотрайни гени, в резултат на което клетките на мозъка им не са преминали в режим на възбуждане, когато е възникнал стресовият фактор. За разлика от тях, мозъкът на „спортисти“ мишки показа признаци на известен контрол върху реакцията на стрес. Значително активирани инхибиторни неврони, чиято роля е да ограничават възбудените неврони. Наред с други неща, невроните на физически активни животни произвеждат по-голямо количество GABA-гама-аминомаслена киселина, вещество, което намалява нивото на нервно възбуждане на мозъчните клетки. Също така, в тази група мишки е забелязано значително количество протеин, който чрез разделянето на GABA на малки дози и опаковането му във везикули, танцува в цялото тяло.

Изследователите с цел да потиснат нервната активност във вентралния хипокампус блокираха GABA рецепторите, което доведе до инвалидиращ ефект на отслабващото тревожно състояние. Блокадата е проведена с помощта на бикукулин, който се използва в медицината за блокиране на GABA рецептори в организма и стимулиране на активността на клетките при епилепсия. Използването на бикукулин в разглеждания експеримент неутрализира ефектите на гама - аминомаслената киселина в мозъчните клетки на физически активни животни.